Nur Dağı ve Hira Mağarası: Kur'an-ı Kerim'in ilk ayetleri burada indi

Nur Dağı yerden 640 metre yüksekte zirvesiyle çıkılması zor bir dağ. Şimdilerde merdivenlerle çıkış sağlanıyor ancak Peygamber Efendimiz buraya merdivenler olmadan kendi çabasıyla çıkıyordu. Dağın zirvesindeki Hira Mağarası ise en çok ziyaret edilen noktalardan sadece birisi. Burada Efendimiz'e ilk vahiy geldi. Oku emrini burada aldı. İşte hikmetli Nur Dağı ve Hira Mağarası.

ABONE OL
GİRİŞ 19.05.2020 10:32 GÜNCELLEME 19.05.2020 10:32 Dünyayı Geziyorum
Nur Dağı ve Hira Mağarası: Kur'an-ı Kerim'in ilk ayetleri burada indi
Nur Dağı ve Hira Mağarası: Kur'an-ı Kerim'in ilk ayetleri burada indi

Hacıların ve umrecilerin en çok görmek istediği yerlerden biri de Nur Dağı oluyor. İslam alemi için önemli olan bu noktada Peygamber Efendimiz'e Kuran-ı Kerim'in ilk ayetleri bildiriliyor. Mekke'deki müşriklerden zaman zaman bunalan Efendimiz burada kendi kabuğuna çekilmeyi uygun buluyormuş. Bir akşam da yine burada kendi inzivasında iken Cebrail ona ilk ayetleri, ilk emirleri bildirmiş. Yani peygamberliğin ilk adımını bu mağarada atmış Peygamber Efendimiz. Aynı zamanda hikmetli Kuran-ı Kerim'in ilk ayetleri de burada inmiş. Cebrail ona 'Oku' emrini verdiğinde ise ne yapacağını şaşıran Efendimiz koşarak bu dağdan inip evine gidiyor. İşte Peygamberlik vazifesine eriştiği o mukaddes gecenin yaşandığı dağ Müslümanların en çok görmek istediği yerlerden. Nur Dağı'nın zirvesinde bulunan Hira Mağarası oluyor. Burada namaz kılmak ve mağaraya el sürmek isteyen Müslümanlar dağın zirvesine akın ediyorlar. 

 

 

Mekke’de hacıların ve umrecilerin en çok görmek istediği yerlerden biri İslam alemi için de çok önemli bir yer bu dağ. Mekke zaten bir dağ denizi ancak bu dağ en hikmetlisi diyebiliriz. Burası Efendimize Kuran-ı Kerim’in ilk ayetlerinin indiği ve ilk vahyin indiği dağ. Yaklaşık 640 metre yükseklikte olan dağ içerisinde ise efendimizin ilk vahiyi aldığı mağara bulunuyor.

 

 

Nur Dağı’na tırmanış merdivenlerden gerçekleşiyor. Mekke manzarası buradan kendini gösteriyor. Çıkmak zahmetli ancak ziyaretin kalplere verdiği huzur tarifsiz. Hira Mağarası’nın bulunduğu yer hınca hınç dolu. Herkes elini buraya sürmek istiyor. Buradan bakıldığında manzara Kabe’yi gösteriyor. Aynı zamanda mağaranın da yönü Kabe’yi gösteriyor.

Efendimizin peygamberlik vazifesini aldığı yer olarak biliniyor. Kuranı kerim burada iniyor. Herkes için önemi buradan başlıyor. Efendimiz 35 yaşından sonra bu mağaraya gelmeye başlamış ve 40 yaşına geldiğinde ramazan ayının bir Kadir Gecesi’nde burada yaşadığı olayı Hz. Hatice’ye şöyle anlatıyor;

‘Bir ses duydum ve kalktım o sese baktım bana ‘ben cibrilim ve sen Allah’ın resulüsün’ dedi ve ekledi ‘Oku’. Ben okuma bilmem dedim. Yine ‘oku’ dedi ve beni sıktı. Yine okuma bilmediğimi söyledim ve beni yine sıktı kaburga kemiklerim birbirine geçti. Bana tebligatı yaptı ve kayboldu. Aşağı inerken ‘Ya Muhammed! Ya Muhammed!’ seslerini duydum ve kafamı kaldırdım Cebrail’i gördüm kanatları doğu ve batıyı kaplayacak kadar büyüktü diye anlatıyor.

Efendimiz bu olaylardan sonra korkuyla eve giderek üzerini örtüp uyuyor. Rüyasında yine Cebrail geliyor ve İslam’ı anlatmasını emrediyor. Efendimiz kalkıyor ve ilk olarak Hz. Hatice’ye yaşadıklarını anlatıyor. Hz. Hatice validemiz İslam’ı anlattığı ilk kişi olduğu gibi aynı zamanda ilk Müslüman olan kişi oluyor ve yaşadığı anda cennet ile müjdelenen ilk insan oluyor.

Hira Mağarası bir kişinin sığabileceği kadar küçük. Her daim kalabalık olan mağaraya girmek ve elinizi sürmeniz çok zor. Peygamber Efendimiz ‘in burada yaşadığı  olayların yerini görmek isteyen Müslümanlar ise Hira Mağarası’nı görmek için uğraş veriyor. 

Kur'an-ı Kerim'in indiği mübarek gecede yani Kadir Gecesi'nde Müslümanlar ibadetlerini yapmaktadır. İslam'a yol gösterici olan Kur'an-ı Kerim o günden bu güne ışık olmuştur.

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

Kabe'nin kadim tarihi Mekke Müzesi'nde

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR