Eyüp Sultan Camii İstanbul'un güzide ibadet adresi

Eyüp Sultan Camii mübarek günlerde en çok ziyaret edilen ibadet yerlerinden biri. Burada yer alan Eyüp Sultan Hazretleri'nin türbesi ise herkesin dua ettiği bir nokta. Haberimizde mübarek gezi noktasına dair detayları bulabilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 06.10.2021 12:02 GÜNCELLEME 06.10.2021 12:02 Dünyayı Geziyorum
Eyüp Sultan Camii İstanbul'un güzide ibadet adresi
Eyüp Sultan Camii İstanbul'un güzide ibadet adresi

Eyüp Sultan Camii İstanbul'da en fazla ziyaretçi alan camilerin başında geliyor. Mimarisi ve sahip olduğu huzur verici havasıyla herkesin tercih ettiği yerlerden biri. Yılın her döneminde ziyaretçi akınına uğrayan cami çevresinde de gizli kalmış tarihi değerler var. Gelin bu güzel ibadet adresinin tüm detaylarını beraber inceleyelim. 

 

Eyüp Sultan Camii’si bahçesinde asırlık çınar ağaçları yer aldığı gibi meydanları kuş sesleriyle şenleniyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’da bıraktığı en değerli miraslardan biri olan cami ve türbe her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Herkesin maneviyatını yükselttiği cami ve türbede ramazan günlerinin tadı da bir başka oluyor. Bu yıl ramazan ayının kutsal günleri boş geçse de gelecek yıl salgın bittiği taktirde yine eskisi gibi ibadet eden kişilerle dolu olacaktır.

İslam Dünyası’nın çok önemli isimlerinden biri olan Eyüp Sultan’ın türbesinin bulunduğu dini ibadet adresi de önemli bir yere sahip.

EYÜP SULTAN CAMİİ TARİHİ

Cami 1458 yılında inşa edilmiş. Yapımını da Fatih Sultan Mehmet emretmiş. Ancak meydana gelen büyük bir depremde kullanılmayacak duruma gelmiş. Bir süre böyle harap durumda kalmış. 3. Selim zamanında yeniden inşa edilen cami günümüze kadar gelebilmiş. 1798 yılında başlanan yapımına 1800 yıllarında bitmiş.

Cami kadar önemli olan bir diğer detay ise Eyüp Sultan’ın türbesi. Hz. Muhammed (S.A.V.)’in bayraktarlığını yapan ve 90 yaşından büyük olmasına rağmen zaferi kendi gözleriyle görmek istediği için İstanbul’un Fethi’ne katılan Halid Bin Zeyd Ebu Eyyup El-Ensari yattığı yer burası.

Sefer sırasında rahatsızlanarak hayatını kaybeden Eyüp Sultan İstanbul fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine Akşemseddin tarafından bulunmuş. Mezarının üzerine maneviyatı yüksek bir türbe inşa edilmiş. Zamanla birçok mimari değişiklik geçiren türbe de günümüzdeki görünümüne kavuşmuş.

EYÜP SULTAN CAMİİ PADİŞAHLARIN KILIÇ KUŞANMA YERİ

Eyüp Sultan Camii’yi önemli yapan bir diğer detay ise padişahların kılıç kuşanma törenlerine ev sahipliği yapması. Her kılıç kuşanma töreni burada gerçekleşiyordu. Fatih Sultan Mehmet tarafından başlatılan bu gelenek daha sonraki padişahlar tarafından da devam ettirilmiş. Türbeye verilen önem ise ayrı görülüyor. 1. Selim ve 1. Süleyman çıkacakları seferlerden önce hep buraya gelerek dua etmişler.

EYÜP SULTAN CAMİİ HANGİ GÜNLER AÇIK?

Kutsal ibadet noktası haftanın her günü ibadete açık konumda bulunuyor. Ancak Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında şu anda kapalı konumda bulunuyor. Cami ibadete kapalı. Salgın tehlikesi geçtiğinde yeniden eskisi gibi ibadete açılacaktır.

EYÜP SULTAN CAMİİ’NE NASIL GİDİLİR?

İstanbul’un tarihi Haliç kıyısında yer alan camiye ulaşım çok kolay. Buraya her yerden ulaşım sağlanıyor. Toplu taşıma ile ulaşımın kolay olduğu noktalardan biri burası. Bulunduğunuz noktadan buraya hangi otobüs ile ulaşım sağlanıyorsa binerek gelebilirsiniz. Yenikapı, Aksaray, Bakırköy gibi yerlerden direkt ulaşım bulunuyor.

Yakınında bulunan Pierre Loti Tepesi ise herkesin görmeye doyamayacağı güzel manzaralar sunuyor.

EYÜP SULTAN CAMİİ BÖLÜMLERİ

Cami güzel bir Osmanlı İmparatorluğu mimari örneği olduğu için zengin bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Çini işlemelerini ve cami içerisindeki süslemeleri görmek mümkün. Aynı zamanda cami içerisinde diğer Osmanlı dini mimarilerinde bulunduğu gibi imarethane, şadırvan, şerbethane gibi bölümler yer alıyor.

Sekiz köşeli ve kubbeli inşa edilen Eyüp Sultan Türbesi ise kefeki taşı kullanılarak inşa edilmiş. İç duvarlarında camiye bakan kısımda ise 16. Ve 19. Yüzyıllardan kalma Kütahya çinilerine rastlanıyor. 3. Selim döneminde gümüş şebekeyle kaplanan bir de ahşap sanduka bulunuyor.

Türbenin içerisindeki hattatlar ise dönemin önemli hattatları tarafından işlenmiş. Türbe her yönüyle tarihi ve dini önemini ortaya koyuyor.

Tüm bu önemli detayların yanı sıra türbede Hz. Muhammed (S.A.V) döneminden kalan sancağı ve ayak izini de görebilirsiniz. Eyüp Sultan Camii içerisindeki önemli ve görülmesi gereken detaylar bunlar.

İstanbul'un en güzel camileri haberimizden diğer ibadet noktalarına dair bilgiler de alabilirsiniz. 

EYÜP'TE BULUNAN ESKİ OSMANLI ESERLERİ

Eyüp Sultan hazretlerinin burada türbesinin bulunması dolayısıyla bütün yerleşim de buranın çevresinde gelişmiş. Bu yüzden burada Osmanlı'nın eski cumbalı evlerini görmek mümkün. Renkli evler sokak aralarında bulunuyor ve türbeyi ziyaret eden herkes buraları da gezmeyi ihmal etmiyor. Rengarenk evler bizlere Osmanlı zamanından izler sunduğu gibi fotoğraf çekilmek için de güzel alanlar sunuyor. Özel mülk sahiplerini rahatsız etmeden burada eski Osmanlı eserlerini fotoğraflayabilirsiniz. Güzel kareler çıkacaktır. 

EYÜP SULTAN CAMİİ ÇEVRESİNDE BULUNAN MEZARLAR

Bu çevrede bulunan mezarlar büyük ölçüde devlet erkanı kişilere ait. Çünkü Eyüp Sultan El Ensari çok muhterem bir kişi olduğundan herkes ona yakın defnedilmek istemiş. Yüz yıllık mezarları burada görebilirsiniz. Gezdiğiniz her yerde Osmanlı'da görev yapmış kişilerin kabirlerinde işaretler bulunmaktadır. Üzerinde yazan kitabeleri okumak mümkün değil. Ancak okunduğu kadarıyla hangi döneme ait olduğu da anlaşılıyor. 2. Mahmut Dönemi'nde yaşayan kişilerin mezar taşında fes bulunurken diğerlerinde büyük küçük sarıklar bulunuyor. Sarıklar daha çok Mevlevi tarikatına ait kişileri temsil ediyor. Her kitabenin üzerinde hangi dönemde yaşadığı ve ne görev yaptığı Osmanlıca olarak yazıyor.

Eyüp semti Fatih zamanında önemli hale gelmiş. Sebebi tabi ki Peygamber Efendimiz ile beraber savaşan onun sahabeliğini yapan Eyüp Sultan El Ensari'den kaynaklanıyor. Mezarının burada olduğu tespit edilince bir işaret konulmuş bakın o işaret ne?

EYÜP SULTAN CAMİİ'NİN ÖNÜNDEKİ AĞAÇ

Fatih Sultan Mehmet hocası Akşemseddin'den Eyüp Sultan El Ensari'nin kabrini bulmasını istiyor. Bir rivayete göre Akşemseddin onu rüyasında görüyor bir rivayete göre ise büyük araştırmalar sonucu bilgiler onu buraya getiriyor. Akşemseddin burada Eyüp Sultan El Ensari'nin bulunduğunu kesinleştirince yanındaki çınar ağacı fidanını buraya dikiyor. İşte cami avlusunda bulunan yüzyıllardır varlığını devam ettiren ağaç kabrinin bulunduğu gün dikilen o çınar ağacı oluyor. Heybeti ve güçlü kökleriyle günümüze kadar gelmiş. Gören herkesi büyük ölçüde şaşırtan ağacın hikayesi aynı zamanda da çok merak ediliyor.

 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR