Bilecik Osmaneli Rüstem Paşa Camii: Ecdaddan bir hatıra

Bilecik Osmaneli'de bulunan Rüstem Paşa Camii geçmişten günümüze kalan tarihi miraslardan sadece birisi. Herkesi mimarisi ile büyüleyen cami günümüzde ibadete açık ve tarihi konakların ortasında yer alıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 09.11.2021 15:01 GÜNCELLEME 09.11.2021 15:01 Dünyayı Geziyorum
Bilecik Osmaneli Rüstem Paşa Camii: Ecdaddan bir hatıra
Bilecik Osmaneli Rüstem Paşa Camii: Ecdaddan bir hatıra

Bilecik Rüstem Paşa Camii 1542 yılında inşa edilmiş güzide bir miras. Geçmişten günümüze kalan tarihi yapı defalarca kez restore edilmiş ve herkesin gözdesi olmuş Osmaneli'de. İstanbul'a yakın gezi yerlerinden biri olması sebebiyle de biliniyor. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun bir zamanlar başkenti olan bu yerde bıraktığı eserler sadece bu değil. Sayısız eser burada kendini gösteriyor. Herkesi büyük ölçüde hayran bırakan cami gibi tarihi yapılar bulunuyor.  Bilecik'i gezmek ve bu güzel yerleri görmek çok kolay.

 

 

Günümüzde ezan seslerinin yükseldiği bu güzel camiyi Dünyayı Geziyorum ekibinin görüntüleri ile yakından izleyelim.

 

 

RÜSTEM PAŞA CAMİİ

Bilecik'te birçok cami var. Bunlardan biri de Rüstem Paşa Camii. Tarihi konakların yanı başında bulunan cami 1542 yılında Rüstem Paşa tarafından yaptırılmış. Bilecik'te eski şehir merkezinde bulunuyor.  Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı Rüstem Paşa'nın emriyle yaptırılan caminin mimarı ise sayısız eseriyle bilinen Mimar Sinan’ın  bir öğrencisi. Mimar Sinan’ın kalfası olarak bilinen Yüzgeç Mehmet Paşa caminin mimarisini çizen kişi olmuş.

Rüstem Paşa’nın emriyle başlanan cami inşası sırasında Rüstem Paşa vefat etmiş. Ancak Rüstem Paşa’nın cariyesi caminin yapımı için gerekli yardımları yapmaya devam etmiş.

RÜSTEM PAŞA CAMİ MİMARİSİ

Dikdörtgen bir alana oturtulan cami kareye yakın bir formdadır. Caminin girişinde ise sekizgen altı adet paye üzerine beş sivri kemerle oturan son cemaat yeri bulunmaktadır. Ön ve yan kemerleri ise kalın ahşap kirişlerle takviye edilmiştir.

Son cemaat yerinin üzeri ise düz tavan ile örtülmüş ince çubuklarla bölünmemiştir. Sağ tarafın üzeri ise giderek genişleyen baklava şekilleri ile sol kısmın üzeri ise satranç tahtası biçiminde kırmızı ve yeşil renkte geometrik düzenlenmiştir.

Caminin giriş kapısı, yöresel Lefke taşından koyu ve açık renk taşların ardışık diziliminden geçmeli yay kemere sahiptir. Yay kemerin iki ucunda, yukarı doğru iki sıra halinde, ilk sırası düz kahve, ikinci sırası açık sarı ve kahve renkte tasların alternatif dizilişinden sivri kemerlerle alınlık oluşturulmuştur. Alınlığın ortasında kitabe bulunmaktadır. Kitabede Kelime-i Tevhid -Lâ-ilâhe illallah Muhammedün resûlullah-, sol alt kısmında Hicri 972 (Miladi 1566) senesine ve süsleme olarak alt boşlukta lale, üst boşlukta iki rozet kabartmasına yer verilmiştir.

Giriş kapısının iki yanında dikdörtgen açıklıklı, korkuluklu iki pencere ile pencerelerin iki yanında beş sıra mukarnaslı sade nişten birer mihrabiye yer alır.Ayrıca pencerelerin üzerinde kitabe bulunmaktadır.

Rüstem Paşa Camii’nin giriş kapısının sağında pencere üzerinde bulunan kitabe. Bu kitabedeki tarih camideki diğer kitabelerin tarihleri ile uyuşmamaktadır. Bu sebeple bu kitabe Rüstem Paşa’nın yaptırdığı değirmenlerden bir tanesinin kitabesi olduğunu düşündürmektedir.

RÜSTEM PAŞA CAMİİ MİNARESİ

Son cemaat yeri ile beden duvarının kesiştiği yerde kuzeybatı köşede bulunmaktadır. Dikdörtgen kaide üzerine oturtulan minare kapısı da kuzey yöne bakmaktadır. Kapıları sarı ve kahve renklerinde iki taştan sivri kemerli olarak yapılmıştır.

Caminin güney, doğu ve batı cepheleri oldukça düzgün ve sadedir.48 İki sıra pencere dizisi bulunmaktadır. Alt sıradaki pencereler sivri kemerli ve sade alınlıklı olup, üst sıradaki pencere dizisi alt sıradaki pencerelere oranla daha küçüktür. Camii yığma sistemde inşa edilmiştir. Yığma yapı malzemesi olarak yöreye özgü Lefke taşı kullanılmıştır.

CAMİNİN İÇİ

Caminin içerisinde ise hiç sütun kullanılmamış. Caminin üst örtüsü, kâgir duvarların üzerine diyagonal şekilde oturan ahşap kirişlerle çözülmüştür. Ahşap kirişler birbirleriyle küçükten büyüğe yük aktarımında bulunmaktadır. Kirişler büyük bir ustalıkla çapraz şekilde yerleştirilmiş. Ahşap örtünün değişmeden bugüne kadar gelmesi ise oldukça dikkat çeken bir detaydır.

Girişin sağında ahşap bir merdivenle mahfile çıkılmaktadır. Mahfilin batı duvarında, minareye çıkış için küçük kapıya yer verilmiştir.

Rüstem Paşa Camii tüm güzel detayları ve süslemeleri ile ziyaretçilerini bekliyor. Salgın tehlikesi geçtiğinde ve yetkililer izin verdiği ölçüde yeniden ibadete açılacak.

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR