Laodikya Antik Kenti tarihi ve muazzam manzarası

Denizli'de gezilecek yerler içerisinde en güzel adreslerden biri Laodikya Antik Kenti. Burada derin bir tarih gizlendiği gibi aynı zamanda kazı çalışmalarıyla beraber restore edilen yeni alanlar da ekleniyor.

ABONE OL
GİRİŞ 19.08.2021 09:57 GÜNCELLEME 19.08.2021 09:57 Dünyayı Geziyorum
Laodikya Antik Kenti tarihi ve muazzam manzarası
Laodikya Antik Kenti tarihi ve muazzam manzarası

Ülkemizin her köşesinde geçmişten günümüze tarihi kalıntı taşıyan mimari yapılar bulunuyor. Laodikya Antik Kenti içerisinde de görmeye değer harika yapılar var. Bu yapılar binlerce yıl ötesinden günümüze gelmeyi başarmış ve restorasyonla da daha sağlam hale getirilmiş. Taş sütunların üzerindeki yazılar ise gizli kalan tarihe ışık tutuyor. Aynı zamanda Laodikya Antik Kenti içerisindeki kilise de günümüzde önemini koruyan diğer bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Kent içerisindeki gezilecek noktalar, caddeler, hamamlar ve lahitler hepsi turistlerin mutlaka uğrak noktalarından oluyor. 

Dünyayı Geziyorum ekibinin gözünden muhteşem antik kentin görmeye değer detaylarını izleyebilirsiniz. 

 

 

LAODİKYA ANTİK KENTİ TARİHİ

MÖ 3. yüzyılda kurulan bir antik kent burası. Harika tarihi yapılar ile desteklenmiş. Günümüzde restore edilen alanları daha fazla ziyaret ediliyor. Aslına uygun olarak restorasyon çalışmaları da devam ediyor. Kazı çalışmaları da bir yandan devam ederken elde edilen buluntular Hierapolis Müzesi'nde sergileniyor. Antik Yunan izlerini ve Romalı eserlerini barındırıyor. Kral şehre karısının adını vermiş. Bu yüzden adı Laodikeia olarak biliniyor. 

Romalılar zamanında büyük altın çağını yaşamaya başlamış. Yolların kavşak noktasında olması buranın zengin  ve ilerleyen bir kent olmasını da sağlamış. Ticaretin en iyi döndüğü yerlerden burası. Denizli'nin tekstil ürünlerinin satıldığı antik kent burası olmuş. Bu yüzden çok zengin bir dönem geçirmiş. 

Kent içerisinde tapınaklar dikkat çekiyor. Çevresindeki köy yerleşmesi kentin tahrip edilmesine sebep olmuş. Bizans döneminde de şehirdeki taşlar sökülerek halk tarafından kullanılmış. Mermerleri değiştirerek kendilerine harç elde etmişler. Daha nice malzemeyi kullanmışlar bu yüzden de Laodikya Antik Kenti tahrip olmuş. 

Antik kent içerisinde bir de büyük tapınak yer alıyor. Tapınak içerisinde ise şeffaf bir zemin, zemin altında ise sütunlar bulunuyor. Üzerinde de hangi tarihten bu yana geldiği de görülebiliyor. 

Laodikya Antik Kenti içerisindeki taş sütunların üzerindeki kabartmalarda da Denizli horozlarını görebilirsiniz. 

LAODİKYA ANTİK KENTİ KİLİSESİ

Kentin kilisesi çok önemli bir yapı olarak bulunuyor. Önemini ise Hristiyanların ibadet merkezi olma özelliğinden alıyor. Antik kentin bulunduğu yer Hristiyanlar için önemli bir güzergahta bulunuyor. Hz. İsa'nın azizlerinin buraya gelmesi kentin Hristiyanların ilgisini çekmesini sağlamış. Bu yüzden İncil'de geçen 7 kiliseden biri burada yer alan kilise olmuş. Çok tanrılı dinden Hristiyanlığa geçiş çok fazla olduğu için kilise içerisinde bir de kutsal su havuzu bulunuyor. İnsanlar çok tanrılı dini bırakarak Hristiyanlığa geçtiğinde bu kutsal suyun bulunduğu havuzda vaftiz ediliyormuş. 

LAODİKYA ANTİK KENTİ NEREDE?

Denizli ilimizde bulunan antik kent Eskihisar ve Bozburun köyleri içerisinde yer alıyor. 

LAODİKYA ANTİK KENTİ'NE NASIL GİDİLİR?

Laodikya Antik Kenti'ne ulaşım sağlamak için otobüs minibüs ya da özel araç tercih edebilirsiniz. Denizli otogardan Pamukkale yönüne giden toplu taşıma araçlarına binerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Otogardan Korucuk minibüsleri de buraya ulaşım sağlamak için tercih edilen toplu ulaşımlardan biridir. 

Özel aracınızla ulaşım sağlayacak olursanız D585 karayolunu takip edebilirsiniz. Yaklaşık olarak 10 dakika süren yolculuktan sonra antik kente varmış olacaksınız. 

KENTE GİRİŞ ÜCRETİ 

Müzekart sahipleri yılda iki kez ücretsiz olarak giriş yapabiliyor. Ayrıca Müzekart Plus sahipleri ise istediği kadar sınırsız olarak giriş hakkına sahip. Eğer Müzekart sahibi değilseniz 18 TL gibi bir ücret ödeyerek Laodikya Antik Kenti'ne giriş sağlayabilirsiniz. 

KENTİN ZİYARET SAATLERİ 

Antik kent pazartesi günleri kapalı. Bu yüzden Pazartesi hariç istediğiniz gün ziyaret edebilirsiniz. Yaz dönemi için 15 Nisan ile 2 Ekim arasında 08.00 ile 19.00 arasında ziyaretçi alımı yapılıyor. Kış dönemi için ise 3 Ekim ile 14 Nisan arasında 08.00 ile akşam 17.00 arasında antik kenti gezebilirsiniz. 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

 

 

 

 

 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR