Milas'ın tarih kitabı: İasos Antik Kenti

İasos Antik Kenti Muğla'da bulunuyor. Tarihe ışık tutan antik kenti gezerken her adımında bir bilgi hazinesine denk gelmek mümkün.

ABONE OL
GİRİŞ 09.11.2021 10:26 GÜNCELLEME 09.11.2021 10:26 Dünyayı Geziyorum
Milas'ın tarih kitabı: İasos Antik Kenti
Milas'ın tarih kitabı: İasos Antik Kenti

Ülkemizde antik kentlerin hepsi farklı bir zamana ışık tutan güzide gezi adresleri olarak karşımıza çıkıyor. İasos Antik Kenti de bunlardan biri. Burada yer alan tarihi bilgiler profesyonel ekiplerce kazı çalışmaları yapılarak gün yüzüne çıkıyor. Her yıl yüzlerce kişi hem Milas'ı gezerken hem de antik kentin kalıntılarını geziyor. Şimdi bulunduğundan çok daha fazlası olan antik kent kurulduğu zamanın bilgilerini bizlere sunuyor. Yapıldığı döneme ait bilgileri hala taşıyan antik kentte kazı çalışmaları elde edilen bilgiler sadece çok küçük bir kısmını oluşturuyor.  

 

 

İASOS ANTİK KENTİ  

İasos Antik Kenti Kıyıkışlacık Köyü içerisinde bulunan üç tarafı denizle çevrili bir yarımada. Mitolojiye göre ise Argostan gelenler tarafından kurulmuş bu güzide antik kent. Adını da bu koloninin liderinden almış. MÖ 5 yüzyıla kadar olan kaynaklarda İasos hakkında bir bilgi bulunmuyor. Kentin ilk kurulduğu zamanlarda bir ada odluğu zamanla yarımadaya dönüştüğü biliniyor.  

Bafa Gölü Milas'ta gezilecek en güzel nokta

İasos Antik Kent içerisinde büyük sur, su kemerleri, mezarlar ve balık pazarı olarak adlandırılan bölümler bulunuyor. Antik kentteki yapılan kazı çalışmalarında elde edilen çalışmalar gösteriyor ki antik kent MÖ 3 bin sonuna kadar buluntular var. Bundan ötesine ait yeni buluntular henüz çıkmamış.  

Bölge gelirini büyük ölçüde balıkçılıktan elde ediyor. Günümüzde dahi balıkçılık burada çok fazla yapılıyor. Verimsiz topraklar bulunduğu için denizden nasibini arayanlar bir hayli fazla.  

Antik kentte 1960 yılından bu yana İtalyan arkeologlar kazı çalışması yapıyordu. İtalyanlar çok sayıda eseri gün yüzüne çıkartmış. Kent içerisinde bulunan büyük 'agora'ya kemerli bir kapıdan geçilerek giriliyor. Girdiğinizde ise sizi karşılayan Roma Dönemi'nde yapılan büyük agora oluyor. Çevresi de varaklarla bezeli.  

İASOS ANTİK KENTİ NEREDE?  

Milas'a 28 kilometre uzaklıkta bulunuyor antik kent. Deniz ve kara yolu ile ulaşımı bulunuyor. Dünyayı Geziyorum ekibi antik kente deniz yoluyla gitmeyi tercih ediyor. Buraya gelmek isteyen turistler de deniz yolunu tercih ederek hem denizin tadını çıkartıyor hem de yolculuk sonunda muhteşem bir antik kente ulaşmış oluyor.  

NASIL GİDİLİR? 

Antik kente gitmek için köye giden toplu taşımaları kullanabilirsiniz. Minibüsler Milas'tan kalkıyor. Özel aracınızla gitmek isterseniz Milas'tan yine Kıyıkışlacık Köyü tabelalarını takip ederek antik kente ulaşabilirsiniz.  

Çökertme Koyu pırıl pırıl suları muhteşem doğasıyla Milas'ta

GİRİŞ ÜCRETLERİ  

Antik kente girişler tamamen ücretsiz. İstediğiniz gibi her köşesini keşfedebilirsiniz.  

ZİYARET SAATLERİ  

Diğer antik kentlerde olduğu gibi burada da ziyaret saatleri yaz ve kış döneminde farklılık gösteriyor. Yaz döneminde sabah 08.00 ile akşam 18.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Kış döneminde ise yine sabah 08.00 ile akşam 17.00 arasında ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz.  

 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 1
  • vedat çakıroğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Kültürel ve tabiat değerlerimizi tanıtan bu tür harika yapımların devamı temennisiyle, başarılar dileriz...
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR