Ege'nin en büyük nazar boncuğu: Bafa Gölü ve çevresi

Bafa Gölü Türkiye'de yer alan en güzel gezi adreslerinden biri. Oluşumu sebebiyle ilgi çeken göl çevresinde bir tarih gizlendiği gibi göl içerisinde ise canlı yaşamı bulunuyor.

ABONE OL
GİRİŞ 25.08.2021 12:43 GÜNCELLEME 25.08.2021 12:43 Dünyayı Geziyorum
Ege'nin en büyük nazar boncuğu: Bafa Gölü ve çevresi
Ege'nin en büyük nazar boncuğu: Bafa Gölü ve çevresi

Haber7/ Menekşe Gümüş Yılmaz

Bafa Gölü harika gezi adreslerimizden biri. Muhteşem güzellikler barındıran göl çevresinde gezilecek o kadar çok tarihi yapı var ki. Sebebi ise vakti zamanında gölün denizle bağlantısının olması ve buranın körfez konumunda bulunması. Böyle olunca körfez çok önemli bir ticari merkez olmuş. Kaleler, kuleler ve antik kentler yapılarak yerleşim buraya konumlanmış. Zamanla alüvyonların birikmesi ve yer yüzü hareketlerinin devam etmesiyle denizle olan bağlantı kesilmiş. Şimdilerde suyu tuzlu olan bu güzel göl ortaya çıkmış. Gelin bu güzel gezi adresini daha detaylı olarak yakından inceleyelim. 

Bafa Gölü

BAFA GÖLÜ HAKKINDA

Bafa Gölü Ege Bölgesi'nin en büyük gölü olma özelliğine sahip. Muğla Milas'ta yer alıyor ve muhteşem güzellikteki gezi adreslerinden biri. Harika gezi adresinde sadece doğal güzellikler değil tarihi değerler de sizleri karşılıyor. Muhteşem güzelliğini Ege Denizi'nden alan göl suyu da tuzlu. Sebebi ise vakti zamanında denizden karanın içerisine uzanan bir körfezken rüzgar ve diğer doğa olayları ile bağlantısının kesilmesi.

Göl içerisinde en çok bulunan canlı 'yılan balığı'. Öyle ki dünyaya buradan yılan balığı ihraç ediliyor. Farklı canlı yaşamlarını da içinde barındıran göl çevresinde zengin bir tarih var. Bahsettiğimiz gibi göl körfez konumunda olduğunda buraya medeniyetler kuleler ve kaleler inşa etmiş. Ticari bir merkez olmuş. Denizden gelecek saldırı ve diğer her şeyi incelemek, gözetlemek için kuleler inşa edilmiş. Kalelerin tarihi çok eskilere uzanıyor. Her medeniyete ait izlere rastlanmış burada yapılan kazı çalışmalarında. Belki de ulaşılamayan daha nice detaylar vardır bilinmiyor. 

Gölün etrafında 200 den fazla kuş türü bulunuyor. Kuş cenneti aynı zamanda bu güzel gezi adresi. Gittiğinizde suyun üzerinde süzülen kuş sürülerini görebilirsiniz. Göçmen kuşların göç duraklarından olan Bafa Gölü'nde zengin bir canlı yaşamı hakim. 

BAFA GÖLÜ TARİHİ 

Her mevsim harika bir hava bulunuyor göl çevresinde. Bu da turistik açıdan çok ilgi görmesini sağlıyor. Her mevsim ziyaretçi almasının bir başka sebebi de bulundurduğu tarih. MÖ 4 binlere kadar uzanan bir tarihi var Bafa Gölü ve çevresinin. Kazı çalışmaları sırasında birçok medeniyete ait izlere rastlanmış. 

HERAKLEİA  ANTİK KENTİ

HERAKLEİA  ANTİK KENTİ 

Herakleia Antik Kenti MÖ 6. yüzyılda inşa edilmiş. Burçları ve kuleleri göze çarpıyor. Denizin girişine inşa edilmiş kale. Denizden gelen saldırı ve diğer gelişmeleri takip etmek için kurulmuş. Bafa Gölü çevresindeki granit taşları da buradan dünyanın dört bir yanına gönderilmiş. Bölgenin zengin olmasını sağlayan ürün bu taşlar olmuş. 

Kalenin içerisine girdiğinizde muhteşem bir manzara sizi karşılıyor. Arkasında ise Latmos Dağları ( Beş Parmak Dağları) yer alıyor. Önünde ise Bafa Gölü bulunuyor. Tertemiz ve pırıl pırıl olduğu için vakti zamanında 'Tanrıların Aynası' olarak isimlendirilmiş. 

Mutlaka yaz tatilinde geldiğinizde çok güzel manzaralarla karşılaşacaksınız. Gün batımı harika bu noktada. Burada gezdikten sonra gün batımını izleyerek dinlenebilirsiniz.

Bafa Gölü üzerinde minik bir taş ada var. Granit taş olan adanın üzerinde kaya mezarları bulunuyor. Granit taşın ölüyü hemen çürütme özelliği bulunduğundan buraya mezarlar inşa etmişler ve dünyanın dört bir yanına da göndermişler. Bölge geçimini granit taşların ihracatından sağladığı gibi balıkçılıktan da geçim sağlanıyormuş. 

 

 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 1
  • Garip 2 yıl önce Şikayet Et
    Niye tanımını yapıyorsunuzki, insanlar buranın içinede etsin diyemi?
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR