İnözü Vadisi ilk insanların yaşam sürdüğü mağaralar burada!

İnözü Vadisi harika bir gezi noktası. Muhteşem manzaranın bulunduğu vadide ilk insanlara barınma sağlayan mağaralar da yer alıyor. Bunun yanı sıra görmeye, keşfetmeye değer canlı yaşamı burada sizleri karşılıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 18.10.2021 10:43 GÜNCELLEME 18.10.2021 10:43 Dünyayı Geziyorum
İnözü Vadisi ilk insanların yaşam sürdüğü mağaralar burada!
İnözü Vadisi ilk insanların yaşam sürdüğü mağaralar burada!

İnözü Vadisi herkesin mutlaka görmesi gereken bir gezi adresi. Muhteşem görünüme sahip sarp kayalıklar ve yemyeşil doğa gezi severleri karşılıyor. Beypazarı'nın zirvesi buralar. Binerce yıllardan beri farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Bereketli toprağı ve akarsularıyla herkesin ilgisini çekmiş. Hititler, Frigler, Bizans, Selçuklu, Osmanlı derken birçok medeniyetin hüküm sürdüğü bir yer olmuş. İlk inanların da barınma yerlerinden olmuş burası.  

Kilometrelerce uzayıp giden mağaralarda barınma ihtiyaçlarını karşılamışlar. El emeği ile oyulan mağaralarda kışın soğuktan ve yırtıcı hayvanlardan korunma amaçlı kullanılmış. Günümüzde de ziyaret yeri olarak görülüyor burası. Eski zamanlarda İnözü Çayı akarmış. Bu çay sağda ve solda sarp kayalıklar oluşturmuş. Kayaların içi de barınma amaçlı oyulmuş.  

Tarihte burada yalayan Lüviler buraya 'Laganya' adını vermişler. 'Kaya doruğu' anlamına gelen Laganya adını vermelerinin sebebi ise sarp kayalıklar ve taşlar.  

Tarihte birçok hikâyeye de ev sahipliği yapan bir yer olmuş burası bu hikayelerden biri de şu; 

Vakti zamanında burada yaşayan insanlar gut hastalığına yakalanmışlar. Bir şifacıda buradaki bitkilerden karışım hazırlayarak gut hastalığını iyileştirmiş. Vadinin bitki çeşitliliğini öne süren bu hikâye burada oldukça meşhur. Vadide birbirinden farklı ve güzel bitki türleri, canlı yaşamları bulunuyor.  

Çayın hemen üzerine bir de asma köprü yapılmış. Seyir yerlerinden vadinin muhteşem manzarasını izleyebilir ve doğayı köprüler aracılığı ile keşfedebilirsiniz.  

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR