403 yıllık tarihi geçmişiyle Beypazarı Suluhan - Nasuh Paşa Hanı

Beypazarı Suluhan tarihi Nasuh Paşa Hanı olarak da biliniyor. Herkesin büyük ilgisini çekmesinin sebebi ise yüzyıllar önce Osmanlı zamanında dönemin mimari kültürel unsurlarını taşıyarak inşa edilmiş olması.

ABONE OL
GİRİŞ 31.10.2021 12:40 GÜNCELLEME 31.10.2021 12:41 Dünyayı Geziyorum
403 yıllık tarihi geçmişiyle Beypazarı Suluhan - Nasuh Paşa Hanı
403 yıllık tarihi geçmişiyle Beypazarı Suluhan - Nasuh Paşa Hanı

Ülkemizdeki görmeye, keşfetmeye değer gezi adreslerinden biri de Beypazarı'nda bulunan Suluhan oluyor. Her köşesinden bir tarihi değer çıkan Beypazarı'nın inci gibi değerli hazinesi Nasuh Paşa Hanı olarak da bilinen Suluhan oluyor. Buraya seyahat eden herkes mutlaka Suluhan'ı da ziyaret ediyor. Birbirinden güzel kubbelerle sütunlar üzerine dikilen Suluhan tam ortasında su bulunduğu için zaman içerisinde bu isim verilmiş. tarihte Nasuh Paşa Hanı olarak bilinmesinin sebebi de bu. 

Beypazarı Suluhan - Nasuh Paşa Hanı eski hali

BEYPAZARI SULUHAN - NASUH PAŞA HANI

Beypazarı Suluhan - Nasuh Paşa Hanı tarihi ve ekonomik öneme sahip olan İpekyolu güzergahı üzerinde bulunuyor. Beypazarı'nın bu yol üzerinde bulunması burada tarihi hanlar yapılmasını da sağlamış. İpekyolu'nun ekonomik öneme sahip olması Osmanlı'nın kültürel özelliklerini yansıttığı tarihi eserlerini inşa etmesine olanak sağlamış. 

Suluhan iki katlı ve 26 odalı olarak inşa edilmiş. Han içerisinde ise 54 dükkan da bulunuyor. Aynı zamanda bir de mescit yapılmış. O zamanlarda tüccarlar için çok önemli olan bu hanlarda konaklama sağlanıyor ve kervanlar dinleniyordu. İstanbul ile Ankara arasında seyahat eden tüccarlar burada konaklıyordu. 

Beypazarı Peribacaları gezilecek doğal güzelliklerden biri olarak yer alıyor. 

Beypazarı Suluhan- Nasuh Paşa Hanı yeni hali

Suluhan'ın restore çalışmaları yeni bitti. Tarihi mimari yapıya uygun olarak iyileştirme yapıldı. Günümüzde dükkanlar ve kafeteryalar da kullanılıyor. İnsanlar bu tarihi adresi keşfederken aynı zamanda dinleniyorlar. 

Beypazarı Suluhan- Nasuh Paşa Hanı yeni hali

BEYPAZARI SULUHAN - NASUH PAŞA HANI NEREDE?

Beypazarı'nda bulunan tarihi han adını verdiği mevkide bulunuyor. Zafer Mahallesi'nde yer alan hanın bulunduğu bölgeye de 'Suluhan' denilmektedir. 

Yapı, kuzeyindeki Demirciler Sokağı ile güneyindeki Suluhan Sokağını, doğuda -giriş cephesi önünde- küçük bir meydanla birbirine bağlayan Yüksek Kaldırım Sokağıyla çevrilidir.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR