Selimiye Camii Edirne'nin göz bebeği

Edirne'de gezilecek en güzel yerlerden biri olan Selimiye Cami harika bir gezi adresi. Muhteşem mimariye sahip olan cami Mimar Sinan'ın ustalık eseri.

ABONE OL
GİRİŞ 26.11.2021 13:59 GÜNCELLEME 26.11.2021 13:59 Dünyayı Geziyorum
Selimiye Camii Edirne'nin göz bebeği
Selimiye Camii Edirne'nin göz bebeği

Edirne'de gezilecek yerler birbirinden güzel doğal adresler olduğu gibi mimarisi görmeye değer tarihi yapılardan da oluşuyor. Mimar Sinan'ın yüzyıllar önce inşa ettiği muhteşem Selimiye Camii bu tarihi yapılardan biri. Gökyüzüne yükselen minareleri çok güzel bir görüntü ortaya koyuyor. Harika manzaraya sahip olan cami çevresindeki düzenleme çalışmaları da bittiğinde güzel bir görünüme kavuşacak. 

Edirne'nin Osmanlı İmparatorluğu zamanında başkent olması sebebiyle sayısı kültürel miras bulunuyor. Selimiye Camii de bu tarihi değerlerin ilk sıralarında yer alıyor. Muhteşem mimarisi, çok derin tarihi ve binlerce ziyaretçisi Selimiye Camii Edirne'nin göz bebeği konumunda. 

SELİMİYE CAMİİ

2011 yılında UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ne giren Selimiye Camii tüm dünyaya adını duyurmayı başardı. Daha çok mimarisiyle dikkat çeken cami her detayıyla ilgi odağı konumunda. 

Edirne'nin her yerinden tüm ihtişamıyla camiyi görmek mümkün. Dört zarif minaresi bulunan Selimiye Camii, muhteşem bir kubbeye de sahip. 2. Selim'in emriyle yaptırılan cami Mimar Sinan'ın Ustalık Eseri olarak adlandırılıyor. 1568 yılında yapımına başlanan caminin 1575 yılında inşası tamamlanmış. Mimar Sinan'ın en önemli eserlerinden biri bu aynı zamanda. 

Dört köşesinde yer alan üç şerefeli minareleri ilk bakışta dikkat çeken detay. Dünyanın en görkemli şaheserleri arasında gösterilmesinde bu muhteşem minarelerin de payı var. Minarelerin uzunluğu 85,67 metre olarak ölçülmüş. Kubbesi 42,30 metre yükseklikte. Cami içerisine girdiğinizde muhteşem işlemeler ve süslemeler sizi karşılıyor. Selimiye Camii'nin dış mimarisi ve işlemeleri kadar içi de herkesi hayran bırakıyor. 

Cami içerisindeki minber ve mihrap görmeye değer bir diğer detaylar. Muhteşem görünümdeki minber mihrap mermer işlemeciliğinin en güzel örneği kabul eidliyor. Harika bir şaheser olduğunu cami içerisindeki en ufak detaylara kadar göreibliyoruz. Mermer işlemelerinin yanı sıra çini işlemeleri de görsel şölen sunuyor. İznik'te üğretilen çiniler caminin inşası sırasında buraya getirtilmiş. 101 farklı lasle deseni kullanırak muhteşem detaylara yer verilmiş. 

Bu caminin Mimar Sinan eseri olduğunu kanıtlayan diğer bir detay ise camları. 

Selimiye Camii çevresi aynı zamanda bir külliye. Camiyi üç taradftan çevreleyen dış avluda Sarül Sıbyan, Darül Kurra, Darül Hadis medreseleri ile Muvakkithane ve Kütüphane de bulunuyor. 

 

 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 2
  • Ünal yavuz 2 yıl önce Şikayet Et
    Ah Edirne... Üniversite yıllarım.. Selimiyem...
    Cevapla
  • İ.H. Şeker 2 yıl önce Şikayet Et
    Camii çok güzel ama tuvaletler berbat durumda, hiç yakıştıramadım. Umarım belediye buna bir el atar.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR