Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı anılıyor

Hakk’a yürüyüşünün 14. Yıldönümünde Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı, Piyer Loti tepesindeki kabri başında anılacak.

ABONE OL
GİRİŞ 07.02.2015 12:24 GÜNCELLEME 07.02.2015 12:24 Edebiyat
Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı anılıyor
Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı anılıyor

Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı Hakk’a yürüyüşünün 14. Yıldönümü münasebetiyle Eyüp, Piyer Loti tepesindeki kabri başında, 8 Şubat Pazar günü saat 11.00’de ve Türk Edebiyatı Vakfı’nda, 11 Şubat Çarşamba günü saat 17.00’de gerçekleştirilecek Çarşamba Sohbeti’nde rahmet ve şükranla yâd edilecek.

Türk Edebiyatı dergisi ile Türk Edebiyatı Vakfı’nın kurucusu, Çarşamba Sohbetlerinin başlatıcısı, gazeteci ve yazar Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı, vakıf camiasından dostları, talebeleri, nesilden nesile okuyucuları ve sevenleri tarafından geniş bir katılımla anılacak.

Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı kimdir?

1300 yıllık edebiyat tarihimizi tarafsız bir gözle ele alan beş ciltlik bir anıt eser ortaya koyan, Temellerin Duruşması gibi klâsikleşmiş birçok kitap kaleme alan, 10 binlerce makaleye ve binlerce röportaja imza atan ve binlerce konuşma yapan Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı, 30 Mayıs 1924’te Harput’ta (Elâzığ) dünyaya geldi ve8 Şubat 2001’de İstanbul’da rahmet-i Rahman’a kavuştu.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 1948’de mezun oldu.

İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu ve Atatürk Eğitim Enstitüsünde hocalık yaptı. Bu dönemde Türk Mûsıkîsi Devlet Konservatuvarında da edebiyat dersleri verdi.

Öğretmenlik yıllarında Ankara Hukuk Fakültesini de bitirdi ve kısa bir müddet avukatlık mesleğini yürüttü.

Tercüman gazetesinin açtığı bir yarışmayı kazanıp fıkra yazarı olarak basın dünyasına girdi. Daha sonra başka gazetelerde ve özellikle de Türkiye gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.

Gazetecilik ve yazarlık döneminde hiçbir siyasi partinin yanında yer almadı. Sadece ve sadece Hakk’ın ve halkın safında gerçekleri savunup yol gösterdi.

1972’de Türk Edebiyatı dergisini ve 1978’de Türk Edebiyatı Vakfı’nı kurdu.

Eserleri: Türk Edebiyatı (1300 yıllık edebiyat tarihimizi tarafsız bir gözle ele alan beş ciltlik takım); Temellerin Duruşması 1; Temellerin Duruşması 2: Gazi ve Atatürkçüler; Kültür Emperyalizmi; Müslüman Türkiye; Mâbet ve Millet; MehmedÂkif; Yunus Emre; Mevlâna; Şairler Sultanı Necip Fazıl;  Şâir-i Cihan Nedim; Şiir İncelemeleri; Millete Vurulan Canlı Pranga: Bürokrasi; Alperen; Devlet Felsefemiz; Çağlara Hükmedenler; Türkiye'yi Yoğuranlar; Sınırların Ötesi; İstanbul Güldestesi; Divan Edebiyatı; Âşık Edebiyatı; Tasavvuf, Tarikat, Edebiyat; İslâmla Kaynaşmış Türk Edebiyatı, Nâzım Hikmet, Fatih ve İstanbul, Nerede Ne Yazdı, Sanat ve Edebiyatımız, İrfan ve İnsan, Bu Dünyadan Kimler Geçti, Gönül Seheri, Ejderha Taşı (çocuk kitabı); Charles Dickens’tan“Tuhaf Bir Serüven” (tercüme); Ahmet Rasim’in “Şehir Mektupları” (sadeleştirme); Giritli Aziz Efendi’nin “Muhayyelât”ı (sadeleştirme).

YORUMLAR 2
  • Karadeniz 61 9 yıl önce Şikayet Et
    her okuyuşça ayrı zevk duyduğum kitapların sahibi,...
    Cevapla
  • Sn. Kabaklı 9 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın korkulu rüyası, Türk-İslam davasının önde gidenlerinden...Allah c.c. Rahmet Eylesin
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR