Şiirin Zarif Prensi: Cahit Zarifoğlu

"Şiirin Zarif Prensi" olarak anılan Cahit Zarifoğlu için ölümünün 29. yılında anma töreni düzenlendi.

ABONE OL
GİRİŞ 08.06.2016 09:52 GÜNCELLEME 08.07.2021 13:50 Edebiyat
Şiirin Zarif Prensi: Cahit Zarifoğlu
Şiirin Zarif Prensi: Cahit Zarifoğlu

Şair Cahit Zarifoğlu için ölümünün 29. yılında anma töreni düzenlendi.

Üsküdar Küplüce Mezarlığında düzenlenen törene, Zarifoğlu'nun ailesi, şair dostları ve sevenleri katıldı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, nüfustaki adı Abdurrahman Cahit Zarifoğlu olan Kahramanmaraşlı şair, 1 Temmuz 1940'ta Ankara'da doğdu. 7 Haziran 1987'de, 47 yaşında kanser hastalığı nedeniyle İstanbul'da yaşama veda etti.

Çocukluğu Ankara, Siirt-Baykam, Şanlıurfa-Siverek ve Maraş'ta geçti. Maraş Lisesi'nden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı'nı bitirdi.

"Ne çok acı var"

Necip Fazıl Kısakürek'in "artist" hitabesiyle bilinen şairin şiirleri Türk Dili, Soyut, Papirüs, Yeni Dergi, Diriliş, Edebiyat ve Mavera dergilerinde yayımladı. Mavera dergisi ve Akabe Yayınları'nın kuruluşunda bulundu ve yöneticiliğini yaptı. 

"Yaşamak" adlı günlüğündeki "Ne çok acı var" ifadesiyle de bilinen şair, Yedi Güzel Adam'dan Nuri Pakdil'in ifadesiyle "bizim artistimiz", Rasim Özdenören'in ifadesiyle "hep gülümseyen" bir şair olarak tanınır.

"Bir gün keşfedilecek bir ada"

Enis Batur'un "bir gün keşfedilecek bir ada" dediği, Selim İleri'ye göre ise "şiiri bir gün çok daha aydınlık bir ortamda sesini asıl okuruna iletecek" bir şair olarak nitelenen Zarifoğlu'nun, uzun hastalık evresinde kendisini ziyarete gelenlere "Bana bir fıkra anlatsana..." dediği rivayet olunur.

Abdulhakim Arvasi'nin soyundan Kasım Arvas'ın kızı Berat Hanımla evlenen şairin, bu evlilikten Fatma Betül, Ahmet, Ayşe Hicret, Arife adlı çocukları bulunmaktadır.

Şair Zarifoğlu kimdir?

"Şiirin Zarif Prensi" olarak anılan şair Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, 1 Temmuz 1940'ta Ankara'da doğdu.

Çocukluğu Ankara, Siirt-Baykam, Şanlıurfa-Siverek ve Kahramanmaraş'ta geçen Zarifoğlu, Maraş Lisesinden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. 

Necip Fazıl Kısakürek'in "artist" hitabesiyle bilinen şairin şiirleri, Türk Dili, Soyut, Papirüs, Yeni Dergi, Diriliş, Edebiyat ve Mavera dergilerinde yayımladı. 

Zarifoğlu, Mavera dergisi ve Akabe Yayınlarının kuruluşunda bulundu, yöneticiliğini yaptı. 

Bazı yazılarını Abdurrahman Cem, Ahmet Sağlam, Vedat Can gibi müstear isimlerle yayımlayan Zarifoğlu, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören'in yer aldığı, edebiyat tarihine "Yedi Güzel Adam" olarak kaydolan şairler arasında anıldı. 

"Yaşamak" adlı günlüğündeki "Ne çok acı var" ifadesiyle de bilinen şair, Yedi Güzel Adam'dan Nuri Pakdil'in ifadesiyle "bizim artistimiz", Rasim Özdenören'in ifadesiyle "hep gülümseyen" bir şair olarak tanınır.

Enis Batur'un "bir gün keşfedilecek bir ada" dediği, Selim İleri'ye göre ise "şiiri bir gün çok daha aydınlık bir ortamda sesini asıl okuruna iletecek" bir şair olarak nitelenen Zarifoğlu'nun, Berat Arvas ile evliliğinden Fatma Betül, Ahmet, Ayşe Hicret ve Arife adlı çocukları bulunuyor. 

İstanbul'da, 7 Haziran 1987'de 47 yaşında kanser hastalığı nedeniyle yaşama veda eden Zarifoğlu'nun mezarı, Üsküdar Beylerbeyi'ndeki Küplüce Mezarlığında, kayınpederi Kasım Arvas ile yan yana bulunuyor. 

Zarifoğlu'nun yayınlanmış eserleri şöyle:

"Savaş ve Ritimleri, Ana, İşaret Çocukları, Yedi Güzel Adam, Menziller, Korku ve Yakarış, Yaşamak, Hikayeler, Serçe Kuş, Katıraslan, Ağaçkakanlar, Yürekdede ile Padişah, Motorlu Kuş, Gülücük, Ağaç Okul, Küçük Şehzade, Kuşların Dili, Bir Değirmendir Bu Dünya, Zengin Hayaller Peşinde, Konuşmalar, Okuyucularla, Mektuplar ve Sütçü İmam."

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR