Orhan Kemal bize sokağı getiren yazardır
“Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali” kapsamında Orhan Kemal’i Prof. Dr. Handan İnci anlattı.
ABONE OLTürkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ile İstanbul Üniversitesi Genç Yazarlar Birliği Kulübü’nün birlikte organize ettiği ve 12 Mayıs’a kadar sürecek “Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali” kapsamında Orhan Kemal’i Prof. Dr. Handan İnci anlattı. Programın mekanı olan Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’ne gelenler arasında Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü de vardı.
İstanbul’u hem mekân hem de şiir tadına yaşatan ve yedi ayrı mekâna yayılan festivalin üçüncü durağı, Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi oldu. Moderatörlüğünü İÜ Genç Yazarlar Kulübü’nden Merve Tireli’nin yaptığı ve Prof. Dr. Handan İnci’nin mekana adını veren Orhan Kemal’i anlattığı programı takip edenler arasında Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, de yer aldı.
Orhan Kemal’in hayat hikâyesini, yazmaya ve edebiyata bakışını, eserlerini ve Orhan Kemal İstanbul’unu anlatan Handan İnci, yazarın hikâyelerinin hayatın içinden oluşunun ve sokağa ait kalışının, Orhan Kemal’i edebiyatçı olarak yeri doldurulamaz bir noktaya taşıdığına işaret etti.
Orhan Kemal’in hikâyelerinde ve roman anlayışında daima iyimser bir yol izlediğine dikkat çeken Handan İnci, öykülerinde hayatın içine tüneller açtığını, okurunu o tünellere taşıdığını, hayata karşı daima neşeyle yaşlaşırken acıyı görmezden gelmeyip o acıların geçeceğine inandığını söyledi.
“Orhan Kemal’in edebiyatımızdaki öncü rolü, ‘Batılılaşma’ takıntısından uzaklaşıp kendi insanımıza ve kendi meselelerimize bakma refleksinin en geniş şekilde karşılığını bulduğumuz yazar olmasıdır. Anadolu’dan İstanbul’a göç etmiş insanların yazarıdır ve zaten kendi de onlardan biridir.
Romanlarında özellikle ideal bir tip, ideal bir düzen, ideal bir proje sunmaz. Yazdıklarındaki aydınlık gerçekçiliğin ‘acı bir gülüş’ olduğuna inanıyorum. Kendisi de umut dolu ve yaşama sevinci veren romanları sevmiştir. Tanıklık edebiyatının çok önemli bir yazarıdır. Öykülerinin ders kitabı olarak okutulması gerektiğini düşünüyorum.” diyen İnci, Orhan Kemal’in öne çıkan romanlarını yazarın zaviyesinden görünen sosyolojik ve edebî yönleriyle analiz etti.
Handan İnci’nin ardından sözü alan Işık Öğütçü, yaptığı bir konuşmayla programa katkı sundu. “O kadar gerçek, o kadar gündelik olayları romanlaştırır ki Orhan Kemal’in romanlarındaki her şeyi bugün bile çevrenizde görebilirsiniz.” diyen Öğütçü, Orhan Kemal’in durumlardan ve anlardan hikâyeler çıkarabilen velut bir kalem olduğunu vurguladı.
Söyleşinin sonunda İÜ Genç Yazarlar Kulübü’nden öğrenciler, şiirler seslendirdiler. Genç müzisyenler de şiirlere ve eşlik etti ve ardından mini bir konser verdi.
12 Mayıs Cuma gününe kadar devam edecek etkinlikler, her gün İstanbul’un başka bir kültür mekânında yapılacak.
Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali’nde Sait Faik ve İstanbul
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ile İstanbul Üniversitesi Genç Yazarlar Birliği Kulübü’nün birlikte organize ettiği ve 12 Mayıs’a kadar sürecek “Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali” tüm hızıyla devam ediyor. Prof. Dr. Yakup Çelik’in Sait Faik’i anlatacağı programın mekanı, Atatürk Kitaplığı.
9 Mayıs Salı saat 13.00’te başlayacak söyleşide Prof. Yakup Çelik, Sait Faik’i “Öykü ve İstanbul” ilişkisi üzerinden anlatacak.
İstanbul’un en güzel yedi kültür mekanına yayılan festival, eserleri edebiyatımızın klasikleri arasına giren öncü yazarları gençlerle buluşturmaya devam ediyor.
Türkiye’nin en önemli birkaç kütüphanesi arasında yer alan ve İstanbul’un en önemli kültür merkezlerinden sayılan Atatürk Kitaplığı Konferans Salonu, festivalin dördüncü durağı olacak. Prof. Dr. Yakup Çelik’in “Sait Faik Abasıyanık, Öykü ve İstanbul” başlıklı söyleşisinin ardından şiir ve müzik dinletileri yapılacak. Etkinliğe katılım serbest.
DEVAM EDEN
YEDİ TEPE YEDİ MEKÂN GENÇ EDEBİYAT FESTİVALİ’NİN
PROGRAM AKIŞI
Tarih: 9 Mayıs Salı ǀ Saat: 13.00-15.00
"Sait Faik Abasıyanık, Öykü ve İstanbul"
Konuşmacı: Prof. Dr. Yakup Çelik
Moderatör: Dilara Solakoğlu
-Şiir ve Müzik Dinletisi-
Yer: Beyoğlu Atatürk Kitaplığı Konferans Salonu
Tarih: 10 Mayıs Çarşamba ǀ Saat: 13.00-15.00
"Yahya Kemal, Şiir ve İstanbul"
Konuşmacı: Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk
Moderatör: H. Uhud Baybars Seyithanoğlu
-Şiir ve Müzik Dinletisi-
Yer: Yahya Kemal Enstitüsü Konferans Salonu Beyazıt
Tarih: 11 Mayıs Perşembe ǀ Saat: 13.00-15.00
"Sabahattin Ali, Eserlerindeki Biyografi Unsurları"
Konuşmacı: Doç. Dr. Mehmet Güneş
Moderatör: Necati Mert Gümüş
-Şiir ve Müzik Dinletisi-
Yer: Seyyid Hasan Paşa Medresesi, Laleli
Tarih: 12 Mayıs Cuma ǀ Saat: 13.00-16.00
"Cemil Meriç, Türkiye’nin Ruhu"
Konuşmacı: Prof. Dr. Mehmet Tekin
Moderatör: Merve Yosunkaya
-Şiir ve Müzik Dinletisi-
Yer: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fuzuli Amfisi