Atilla İlhan Edebiyat ödülleri sahiplerini buldu

Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı’nın, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın desteğiyle düzenlediği Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’nin sahipleri belli oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 02.11.2017 11:00 GÜNCELLEME 02.11.2017 11:00 Edebiyat
 Atilla İlhan Edebiyat ödülleri sahiplerini buldu
Atilla İlhan Edebiyat ödülleri sahiplerini buldu

‘Körburun’ adlı kitabıyla Hikmet Hükümenoğlu Roman dalındaki ödülün sahibi olurken, Şiir dalındaki ödül, ‘Yol Şarkıları’ kitabıyla Adnan Özer’e verildi. İlk Roman Vakıf Ödülü’nün sahibi ‘Lakin Bu Bir Masal’ kitabıyla Jale Şengün olurken, İlk Şiir Kitabı Vakıf Ödülü’ne de ‘İlk Ayrılık’ kitabıyla Selenay Kübra Koçer değer görüldü.

Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı’nca düzenlenen ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından desteklenen Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’nin Doğan Hızlan’ın onursal başkanlığında toplanan seçici kurulları geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek ödül sahiplerini belirledi.

Can Yayınları’ndan çıkan “Körburun” adlı romanıyla Hikmet Hükümenoğlu, 2017 Attilâ İlhan Roman Ödülü’nün sahibi oldu.  Seçici Kurul’un oy birliği ile verdiği karar gerekçesi şöyle açıklandı: “Seçici Kurul, Hikmet Hükümenoğlu’nun ‘Körburun’ adlı romanını çok güçlü zaman ve mekân duygularıyla gerçekliği sağlanan hayalî bir adada, Türkiye’nin üç kuşağını kederi ve mizahıyla, siyasî darbelerin birbirini tekrarlayan yıkıcı etkilerini göz ardı etmeden öykülerken,  yanı sıra; bir insanın çocukluktan kötülüğe evrilen yetişkinlik yolundaki dramatik değişimini, o tiplemede söz konusu olabilecek abartmanın tuzaklarına düşmeden, kalabalık kahramanlardan bir tekinin bile özgün karakterlerini ihmal etmeden yansıtabilmesiyle ödüle değer bulmuştur.”

2017 Attilâ İlhan İlk Roman Vakıf Ödülü ise Doğan Kitap’tan çıkan “Lakin Bu Bir Masal” romanıyla Jale Şengün’e verilirken, ödül gerekçesi şöyle açıklandı: “Seçici Kurul, Jale Şengün’ün ‘Lakin Bu Bir Masal’ adlı ilk romanını, “Roman yazmak, insanı öznel bir mercekten, olanca toplumsal ve bireysel diyalektiğiyle yansıtmaktır” diyen Attilâ İlhan’ın bakış açısıyla örtüşen özüyle, kadın cinayetlerini, kadına reva görülen şiddeti, gerilim yüklü kurgusuyla eserine yansıtırken, günümüz Türkçesiyle kaynaştırdığı masal Türkçesi’nin içtenliğini, yöresel geleneklerimizin izlerini de bulup çıkartan derinlikli sorgulamaları, kendine özgü akıcı üslubundaki başarısı nedeniyle oybirliğiyle ödüle lâyık bulmuştur.”

Selim İleri’nin başkanlığındaki Attilâ İlhan Roman Ödülü Seçici Kurulu’nda Mehmet Eroğlu, Asuman Kafaoğlu Büke, Ülkü Karaosmanoğlu ve aileyi temsilen Ali Cem İlhan yer alıyor.

2017 Attilâ İlhan Şiir Ödülü Adnan Özer’e

Şiir Ödülü Seçici Kuruldu, “ulusal ölçekli şiir dilimize ve bu yöndeki yaklaşımlara katkıda bulunan, yerel renklerin yanı sıra, şiirini imgelerle bezeli farklı bir düzeye taşıyan, çalışmalarında şiir emeğini daima önde tutarak yazan” Adnan Özer’i, Everest Yayınları’ndan çıkan “Yol Şarkıları” kitabıyla 2017 Attilâ İlhan Şiir Ödülü’ne oybirliğiyle değer gördü.

2017 Attilâ İlhan İlk Şiir Kitabı Vakıf Ödülü ise Şiirden Yayınları tarafından yayımlanan “İlk Ayrılık” kitabıyla Selenay Kübra Koçer’e verildi. Koçer ödüle, “Duru, açık seçik söylemiyle farklı bir yaklaşım getirerek kendine özgü bir şiir yaratmayı başardığı, dilindeki yalınlığı sıradanlığa düşmeden koruyarak geliştirdiği, şiirselliği renkli bir güzellik olarak sunma becerisini gösterdiği” gerekçesiyle oybirliğiyle değer görüldü.

Metin Celal’in başkanlığındaki Attilâ İlhan Şiir Ödülü Seçici Kurulu’nda A. Ali Ural, Haydar Ergülen, Hüseyin Yurttaş ve aileyi temsilen Kerem Alışık yer aldı.

Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri töreni 9 Kasım Perşembe günü saat 16.00’da 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nin Kınalıada Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri

Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı, düzenlediği Edebiyat Ödülleri ile rahmetli Attilâ İlhan’ın her eserinde yansımaları bulunan ‘ulusal kültür bileşimini gerçekleştirme’ misyonuna layık olacak eserlerin desteklenmesini hedefliyor. Bunun yanı sıra Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı bu ödüller aracılığıyla, rahmetli Attilâ İlhan’ın hayattayken yaptığı gibi, ilk kitapları yayımlanan genç yazarları teşvik etmeyi amaçlıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR