Tanpınar Müze Kütüphanesi açıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın başlattığı edebiyat müzeleri projesi kapsamında İstanbul'a yeni bir kültürel mekan daha kazandırıldı. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi açıldı.
ABONE OLİstanbul, 7 bin 500'den fazla eser ile 1.000'i aşkın yazarın edebiyat ve edebiyat kuramına ilişkin eserinin çağdaş bir ortamda sunulduğu Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi'ne kavuştu.
Dünyanın farklı ülkelerinde Anne Frank, Victor Hugo, Charles Dickens ve Ernest Hemingway gibi dünyaca ünlü edebiyatçıların eserlerinin sergilendiği edebiyat-müze evleri Türkiye'de de hayat buluyor.
Gülhane Parkı'nda yer alan Alay Köşkü'nde Ahmet Hamdi Tanpınar ismiyle hazırlanan müze kütüphanenin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yapıldı. Müzede Orhan Pamuk, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Nedim, Yahya Kemal'in büstleri yer alıyor.
Kütüphaneler Yayınlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula'nın yanı sıra Doğan Hızlan, Gülten Dayıoğlu, Cengiz Bektaş, Adnan Binyazar başta olmak üzere edebiyat dünyasından çok sayıda yazar ve şair de yer aldığı açılışta piyanist Gülşin Onay da bir resital verdi.
Edebiyatın farklı dallarında Türkiye'de yayınlanan eserler, Osmanlı'dan bugüne estetik ve edebiyat konusunda başvuru niteliğindeki kaynaklar, Türkçeden yabancı dillere çevriler, 7 bin 500'den fazla kitap ile 107 edebiyat ve sanatla ilgili süreli yayının basılı versiyonlarının yer aldığı müze kütüphane kafe ve kafeteryalarıyla aynı zamanda çağdaş bir kültürel mekân olarak da edebiyat meraklılarına hizmet edecek.
Ahmet Hamdi Tanpınar ismini yaşatacak olan mekânda Tanpınar'a ilişkin objeler, kitaplar, el yazmaları, orijinal eserlerin birebir basımları ile birlikte Tanpınar, Yahya Kemal, Necip Fazıl Kısakürek, Nedim, Orhan Pamuk, Nazım Hikmet büstleri ve özgeçmişlerini anlatan köşeler yer alıyor. Ülkemizde edebiyat konusunda ödül alan eserlerin sergilendiği mekân aynı zamanda "Edebiyatçılar Kahvesi" niteliği de taşıyor.
-BAKAN: “SAĞCI YA DA SOLCU SANILDIM, NE OYDUM, NE BUYDUM, ISTIRABI TAŞIYANDIM”-
Bakanlık politikası olarak hayata geçirilen müze kütüphaneleri konsepti ile Türkiye'ye dördüncü edebiyat müzesini kazandırdıklarını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay müzenin isminin ne olacağı konusunda uzun uzun düşündüklerini de dile getirerek; "Ben bir yönümle sağcı sanıldım, bir yönümle solcu sanıldım. Ama ne oydum ne de buydum. Ben bizim düşünce dünyamızın içinde bu fikri, ıstırabı taşıyan bir insandım" diyen Tanpınar'ın içinde bulunduğumuz çağa en uygun isim olduğunu kaydetti.
Müze Kütüphane'nin açılış töreninde konuşan Günay İstanbul'da bir edebiyat müze kütüphanesinin tarihi doku içerisinde okur-yazar çevresine, yayın dünyasına yakın bir alanda kurulmasını arzu ettiklerini; Ahmet Hamdi Tanpınar adını taşıyacak olan müzenin Gülhane Parkı'nı insanların seyir için dolaştığı bir mekândan edebiyat araştırmaları merkezi konumuna taşıyacağını ifade etti.
Müze kütüphane çalışmasına ilk olarak Aralık ayında Ankara'da başladıklarını ve Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesini açtıklarını dile getiren Bakan Günay, Adana'da Karacaoğlan ve Diyarbakır'da Ahmed Arif Müze Kütüphanelerini açtıktan sonra son olarak da İstanbul'da Ahmet Hamdi Tanpınar ismiyle bir müze kütüphanesi oluşturduklarını söyledi. Ertuğrul Günay, müze kütüphane konsepti çerçevesinde, İzmir'de Atilla İlhan, Kütahya'da Evliya Çelebi ve Erzurum'da da Emrah adıyla mekânlar açılması için çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü bildirdi.
ANKA