James Joyce'un eserlerinde telif kalktı
İrlandalı yazar James Joyce'nu torunu Stephen Joyce, dedesinin eserlerinin bütünlüğünün ve orijinalliğinin korunmasını istedi.
ABONE OLIrish Times gazetesinin haberine göre, Paris'te yaşayan 82 yaşındaki Stephen Joyce sessizliğini bozarak, dedesinin bazı eserleri üzerindeki telif kısıtlamalarının yıl başından itibaren kaldırılmasıyla bu eserlerin yayımlanmasına ilişkin son gelişmelerden yakındı.
Joyce'un eserlerinin bütünlüğüne ve orijinalliğine "el uzatmak" isteyenlerin bulunduğunu belirten Stephen Joyce, eserlerin yanlış kullanılmasının önüne geçmediği takdirde devletin James Joyce'a karşı görevini yerine getirmemiş olacağını söyledi.
İstismar edilebilecekleri gerekçesiyle dedesi ve eserlerine ilişkin pek çok hatıranın kamuoyuyla paylaşılmaması gerektiğine inanan Stephen Joyce, eserlerin kapağına bir başka ismin konulmasının yazarının kim olduğuna dair kafa karışıklığı yaratabilecek olmasından da özellikle endişe duyduğunu belirtti.
Akademisyen Danis Rose'un, yazar James Joyce'a ait bazı metinleri yayıma hazırlayarak basması üzerine, İrlanda Ulusal Kütüphanesi Joyce'un yazın hayatına ışık tutan değerli notların yer aldığı bu arşivin internet aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılmasına dair planlarını öne çekmişti.
James Joyce'un yeni keşfedilen çocuk hikayesi "The Cats of Copenhagen" (Kopenhag'ın Kedileri) da Dublin'deki Ithys Yayınevi tarafından Şubat ayında yayımlanarak okurla buluşmuştu. Joyce tutkunlarını memnun eden bu gelişme, hikayenin orijinal metnini elinde bulunduran Zürih James Joyce Vakfı'nın tepkisine neden olmuştu.
James Joyce'un hayattayken yayımladığı eserler üzerindeki telif kısıtlamalarının, yazarın ölümünün üzerinden 70 yıl geçmesiyle 1 Ocak'ta kaldırılması, eserlerin telif hakları üzerinde yıllarca hakimiyet kuran torun Stephen Joyce'un "aşırı korumacı ve kısıtlayıcı" tutumumundan yakınan sanat çevrelerini memnun etmişti.
Bununla birlikte bazı yasal boşluklar, özellikle Joyce'a ait yayımlanmamış eserlerin ve notların akıbetini belirsiz bırakmıştı.