Dil ve Edebiyat Dergisi'nden Mavera Dergisi özel sayısı
Dil ve Edebiyat Dergisi 1976-1990 yılları arasında 163 sayı yayınlanan; İslam kültür ve medeniyetini bağlı kalarak Anadolu'nun gerçek kimlik ve kişiliğini temsil etmiş Mavera Dergisi için özel sayı çıkardı.
ABONE OLÜlkemizdeki edebiyat dergilerinin gelenekleri arasında, zaman zaman özel sayılar çıkararak belli konular, yazarlar ve şairler hakkında kapsamlı dosyalar yayımlama geleneği vardır. Özel sayılar, bir bakıma şairlerin, ediplerin ve edebî yayınların içinden geçtikleri süreçlerin, aldıkları mesafenin ve evrildikleri yönün referans noktaları hâlinde kayda geçirilmesi anlamına geliyor.
Dil ve Edebiyat dergisi, bu geleneğe uyarak; 1976-1990 yılları arasında 163 sayı yayımlanan; İslam kültür ve medeniyetinin kodlarına bağlı kalarak Türk edebiyatında Anadolu'nun gerçek kimlik ve kişiliğini temsil etmiş olan Mavera dergisini Kasım sayısında özel sayı konusu yaptı.
Derginin Genel Yayın Yönetmeni Üzeyir İlbak'ın deyişiyle "Edebiyat dergileri, aynı zamanda fikrî, edebî ve kültürel algı ve anlayışların ortaya çıktığı tarihsel şartları anlamamıza; dönemin sosyal hayat ile diğer tüm ekonomik, politik gündemlerini kavramamıza da imkânlar ölçüsünde kaynaklık ederler." Dergilerin bu işlevlerinden dolayı, Dil ve Edebiyat dergisi de Türk edebiyatında önemli bir yeri olan, birçok kalemin yetişmesine imkân sağlayan Mavera dergisini ele alarak kurucularıyla, yazar ve şairleriyle görüştü; anekdotlar, hatıralar, mektuplar derledi.
Mavera'nın kurucularından, Türk edebiyatının duayenlerinden Rasim Özdenören'le yapılan söyleşide, okuyucuların hem o dönemin siyasi konjonktürüne, sosyolojik ve kültürel ortamına ilişkin ipuçları yakalamaları hem de bu önemli edebiyat ustasının zarif anlatımından edebî zevkler devşirmeleri mümkün... Atasoy Müftüoğlu ile yapılan diğer söyleşi de en az birincisi kadar dolu, önemli ve yararlı... Üzeyir İlbak, "Tefekkür ve Karşı Duruş Kaleleri Olarak Bizde Dergicilik" başlıklı yazısıyla okuyuculara bir kültür ürünü olarak derginin tarihi, bizdeki dergicilik ve belli başlı dergiler hakkında özet bir ufuk turu yaptırıyor.
Dil ve Edebiyat'ın Mavera dergisinin ele alındığı bu sayısında okuyucuların ilgisini çekecek Cahit Zarifoğlu'na ait iki özel mektup da yer alıyor. Bununla birlikte dergide diğer yazı türleri de ihmal edilmedi. Bu sayıda da yine çeşitli hikâyeler, gezi yazısı, şiir ve denemeler okurların ilgisine sunuluyor. Dergi, amacını okuyucularına her edebî türden tadımlık lezzetler sunmak olarak açıklıyor.
Mavera Dergisi Özel Sayısı'nda yer alan yazı, söyleşi ve yazarlar:
Üzeyir İlbak, Tefekkür Kaleleri Olarak Bizde Dergicilik
Mavera Bir Ekip Hareketidir, Rasim Özdenören ile söyleşi (Üzeyir İlbak)Nazif Gürdoğan, Sonsuzluk
Kervanı'nda Bir Kültür ve Sanat Dergisi Mavera
Mavera'nın Çıkış Gerekçesi, Mavera dergisi sayı 1
Mustafa Özçelik, BirEdebiyat Mektebi Olarak Mavera Dergisi
Mehmet Atilla Maraş, Mavera
Ömer Lekesiz, Benim Güzel Eşiğim
Düşünce ve Edebiyat Dergileri Üzerine Atasoy Müftüoğlu ile söyleşi (Üzeyir İlbak)
Hüseyin Yorulmaz, Mavera ve Akabe
Mustafa Yürekli, Mavera'nın Önderliği ve Cahit Zarifoğlu
Nurettin Durman, Mavera Dergisi Vesilesiyle
Zafer Acar, Komplekssiz ve Komple Bir Dergi
Bahtiyar Aslan, Mavera Hikâyeleri mi, Hikâyeciliği mi?
Aykut N. Kelebek, Mavera'nın Entelektüel Birikimi
M. Şadi Polat-OğuzÇetinoğlu, Mavera dergisi
İşte yeni sayının kapağı: