Yedikıta'dan sömürgecilik kapağı!
Yedikıta dergisi, Ocak sayısında sömürgeciliğin dünü ve bugününü anlatan önemli bir röportaja yer vererek kapak konusu yaptı. Prof Dr. Azmi Özcan sömürgeciliğin dününü bugününü Yedikıta dergisine anlattı.
ABONE OLYedikıta tarih ve kültür dergisi Ocak sayısında, dünyada sömürgeciliğin ilk devirlerinden, günümüze kadar gelen değişme yer vererek; üretim köleliğinden tüketim köleliğine geçiş sürecini gözler önüne serdi.
Sömürgecilik ve Ortadoğu üzerine araştırmalarıyla tanınan Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan ile yapılan ve bir solukta okuyacağınız bu röportaj modern sömürü sisteminin; Batılı dinamiklerle tasarlanan hayat tarzı ve kültür anlayışının zihinlerde ve gönüllerde nasıl bir tahribat yaptığının şifrelerini veriyor.
"Sömürgecilik ve Ortadoğu Beyaz Adam Geldiğinde" bağlığı ile kapak konusu yapılan röportajda ayrıca modern sömürgecilik düzeninden nasıl kurtulabileceğimizin reçetesi verilirken, Türkiye'ye ve bu ülkedeki dinamiklere bağlı yaşayanlara düşen görevler de anlatılıyor.
Prof Dr. Azmi Özcan, günümüzde Ortadoğu'da yaşanan sömürgecilik faaliyetlerine de temas ettiği röportajında şöyle diyor: "Ortadoğu söz konusu olduğu zaman havada bir kuş dahi uçsa acaba bu kuş neden uçtu sorusunu sorarken müracaat edeceğimiz üç temel nokta var. Birincisi; 'Acaba bu kuşun uçmasının dinlerle ilgisi var mı?' Çünkü dünya üzerinde hâkimiyet mücadelesi veren bütün dinler Ortadoğu'dan neşet etmiştir. Sayıca kalabalık olan Budizm ve Hinduizm de vardır. Ama mahallî olan bu dinlerin böyle bir iddiası yoktur. Ama Hıristiyanlık, Yahudilik ve İslamiyet söz konusu olunca dünyaya ait iddialar vardır ve üçü de buradan neşet etmiştir.
"Her üçünün de yüz binlerce, milyonlarca müntesibi vardır. Dolayısıyla yeryüzünde bunlar kaldığı sürece bütün dünyayı ihtiva eden iddialar taşımaya devam edeceklerdir. İkincisi; 'Acaba bunun enerjinin bulunmasıyla, enerjiyle bir ilgisi var mı?'. Çünkü yeryüzündeki enerji kaynaklarının, hem de kıymetli ve çıkarma maliyeti az olan enerji kaynaklarının büyük bir kısmı yine Ortadoğu'da bulunuyor. Üçüncüsü de; 'Stratejiyle ilgisi var mı?' Çünkü dünyanın en stratejik bölgelerinden biridir Ortadoğu ve tarih boyunca bu coğrafyaya hâkim olan, bütün dünyaya kendi döneminde hâkim olmuştur.
Meselâ; eski Roma'dan itibaren Sasaniler, Büyük İskender, Selçuklular, Bizans, Osmanlı, sonra İngiltere, sonra Amerika... Her kim ki Ortadoğu'ya hâkim oluyor, dünyaya hâkim oluyor. Bu devletlerden bazıları güçlerini besleyecek düşünce sistemleri geliştiremedikleri için buralarda kısa süreli izler bırakıyorlar. Ama Selçuklular ve Osmanlılar gibi bazıları bölgenin dokularına nüfuz ederek asırlar boyunca yaşamaya devam etmişler, ediyorlar. Bu çerçevede sömürgecilerin yaptığı bir tespit var. Mademki Ortadoğu'da birliği tesis eden, Ortadoğu'yu bir şekilde birleştiren güçler dünyaya hâkim oluyor, eğer biz bunu yapamıyorsak bizden başkasının da bunu yapmasına izin vermeyeceğiz. Bu şekilde bir dünya düzenini tesis etmemiz, gerçekleştirmemiz lazım. Aşağı yukarı 100 yıldır o coğrafyada olup bitenler böyle; mademki bize yaramıyor, bizden başkasına da yaramasın."
Yedikıta dergisinde ayrıca, İttihat ve Terakki tarafından gerçekleştirilen ve Balkanları kaybetmemizi hızlandıran Bab-ı Ali Baskını'nın 100. Yıl dönümü nedeniyle önemli bir makale yayınladı. Tarihçi Yazar Ömer Faruk Yılmaz'ın kaleme aldığı "Bab-ı Ali Baskını'nın Perde Arkası" başlıklı makalede Osmanlı'nın gafil devlet adamlarıyla nasıl bir oyuna getirildiği, devlete ve millete yapılan ihanetin önemli ayrıntılarına yer veriliyor.
Dergide yer alan dikkat çekici yazılar arasında, kütüphanecilik faaliyetlerimize ışık tutacak olan sıra dışı bir kütüphanenin ele alındığı yazı "Paris'te Bir Şark Kütüphanesi BULAC", Sultan Abdülaziz'in yaptırdığı ancak yıkıldığı için günümüze ulaşmayan caminin hikâyesi "Kafkaslarda Yitik Bir Sultan Camii", Osmanlı medrese hayatına ışık tutan yazı "Ahmet Cevdet Paşa'nın Medrese Hatıraları" ve bugün okuduğumuz tarihin nasıl oluştuğunu anlamamızı sağlayan makale "Osmanlı Devleti'nin İlk Tarih Yazıcıları" başlığıyla yer alıyor.
Yedikıta dergisi bu sayısı ile birlikte 2013 masa takvimini okurlarına hediye ediyor.