Türkçeyi yozlaştırmayan edebiyat

Genel Yayın Yönetmenliğini Üzeyir İlbak'ın yaptığı Dil ve Edebiyat dergisi, 2013 Şubat ayında, doğumunun 80. yılı anısına üstad Sezai Karakoç'a adanan 50. sayısıyla okurlarının karşısına çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 08.02.2013 12:23 GÜNCELLEME 08.02.2013 13:22 Edebiyat
Türkçeyi yozlaştırmayan edebiyat
Türkçeyi yozlaştırmayan edebiyat

Dergi, ayrıca hazırladığı "Dil ve Edebiyat Şiir Yıllığı 2012"yi okurlarına armağan ediyor.

Büyük Doğu, Diriliş ve Mavera dergileri ekseninde yayın yaptığını her fırsatta edebiyat çevrelerine duyuran Dil ve Edebiyat'ın, editör Hüseyin Altıntaş'ın kaleme aldığı sunuşunda, 'anlayışımız, kökleri tarihin derinliklerinde olan medeniyetimizin kültür kodlarıyla uyum içerisindedir. Dilde tasfiyeciliğe karşı olduğumuz kadar, dilimizi kendi özgün yapısına uygun ek ve sözcüklerle zenginleştirmenin gerekliliğine de inandığımız için daima mutedil ve makul bir dil kullandık. Yayımladığımız makale, inceleme, deneme, şiir, hikaye, gezi yazısı ve anı gibi edebi türlerin hepsinde de milli kültürümüzün gelişmesine katkı sağlayacak içerik ve üslupları gözettik. Milli ve manevi değerlerimize saygılı bir yaklaşım, her zaman riayet ettiğimiz bir ilke oldu. Şiir ve nesir türündeki ürünlerde, sanattır diye dilimizi, kültürümüzü yozlaştıracak marjinal sözcüklere, argo deyimlere, terbiye ve edep dışı ifadelere kesinlikle yer vermedik.' denilmekte.

Edep ile edebiyatın ilişkisini gözeten, dil duyarlılığını öne çıkaran bir yayın anlayışıyla yayınlanıyor dergi. Türkçe, tıpkı Arapça ve Farça gibi İslam dillerinin güçlü kollarından biri. Bin yıldır ortasından vahiy ırmağı akan Türkçe'nin algılayış, duyuş ve ifade ediş yetenekleri, imkanları; ayet ve hadislere gönderme yapan deyim ve atasözleri zenginliği ile güçlü tevhidi ruhunu keşfetmek elbette günümüzde çok önemli.

İki yüz yıldır modernleşmeyle birlikte üzerinde büyük oyunlar oynanan, sözlükleri tahrif edilen ve plastik bir iletişim aracına dönüştürülen Türkçe'yi sorumlu kullanmak, dil bilinci ve duyarlığını gösteren bir edebiyat çevresi oluşturmak, Dil ve Edebiyat'ı öne çıkarabilir.. Türkçeyi sağlığına kavuşturan ve imar eden edebiyatın kalesi olmak da nasip olur inşallah.

Dört yılı geride bırakan Dil ve Edebiyat, daha çok, gençlerin yetişmesine katkıda bulunma amacıyla yayınlanan bir dergi görünümünden, son sayılarında derinleşip zenginleşen içeriği ve usta kalemlerinin katkılarıyla edebiyatımızın nabzının dinlenebileceği bir dergiye dönüşüyor.

Zafer Acar'ın hazırladığı "Dil ve Edebiyat Şiir Yıllığı 2012", derginin Şubat sayısıyla birlikte okura armağan edilmekte.. 2012'nin dergilerinde yayımlanan en iyi şiirleri, öne çıkan veya vasat onlarca şiir kitabı üzerine eleştiri yazılarını, şair ve eleştirmenlerin şiirimize içten bakışlarını merak edenler hepsini bu yıllıkta bulacak.
Yıllık, doğumunun 80. yılı anısına üstad Sezai Karakoç'a adandı. Hilmi Yavuz ile yapılan kapsamlı söyleşi ise yıllığın sürprizi.

www.tded.org.tr

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR