"Doğanın sarı gelini yağmur bekliyor"

Doğanın sarı gelini olarak adlandırılan ayçiçeği tohumlarının çiçek açmaya başlamasının ardından çiftçiler ayçiçeği kafalarının dolgunlaşması için yağış bekliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 27.06.2016 11:41 GÜNCELLEME 27.06.2016 11:41 GÜNCEL
"Doğanın sarı gelini yağmur bekliyor"
"Doğanın sarı gelini yağmur bekliyor"

Çiçeklenen, yerel tabirle "kafa çıkaran" ayçiçeğinin Trakya'yı sarıya boyamasının yanı sıra taban suyunu seven bir bitki olarak bilinen ayçiçeğinin verimini yağışlar etkileyecek.

Edirne Ziraat Odası (EZO) Başkanı Cengiz Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya'nın büyük bölümünde ayçiçeği tarımı yapıldığını söyledi.

Türkiye'deki üretimin dörtte birinin Edirne'den karşılandığını aktaran Yorulmaz, "Çiftçilerimiz her yıl olduğu gibi bu yıl da ayçiçeğini uzun uğraşlar sonucu ekti. Bugünlerde ayçiçekleri çiçek açtı. Tabi bu iş çiçek açmayla bitmiyor önemli olan hasat döneminde çiftçinin yüzünün gülmesidir." dedi.

Ayçiçeği üreticisi çiftçilerin yağmur beklediğini aktaran Yorulmaz, şunları dile getirdi:

"Şu an meteoroloji tahminlerine göre 15 gün yağış görülmüyor. Çiftçimiz yağmur yağdığı taktirde mutlu olacaktır. Çiftçimizin gözü kulağı hava durumunda. Yağmur yağışı olursa ayçiçeği kafaları dolacak ve verimi artacak. Trakya'daki ayçiçeği verimi ise ancak 2 ay sonra belli olur. Şimdiden verim bu şekilde gelir demek doğru değil. Şu an tek beklentimiz ayçiçeği için yağmurdur."

-"Bu işte verim havaya da bağlıdır"

Merkeze bağlı Tayakadın köyü çiftçilerinden Ali Demir, ayçiçeği ekimi için tarlaların uzun bir hazırlık döneminden geçtiğini söyledi.

Çiftçilerin tarlalarında sürme, tırmıklama ve gobleyle terbiye işlemi gerçekleştirdiğini belirten Demir, "Çiftçilerimiz yerlerini en iyi şekilde hazırladı. Ayçiçeğinden doğru verimi alabilmek için en iyi ekim zamanı nisan ayıdır. Çok sıcak havada ayçiçeği ektiğinizde yani yağmur yağmadığında verim eksikliği ortaya çıkar." diye konuştu.

Çiftçilerin atalarından her zaman "ümitli" olmayı öğrendiğini aktaran Demir, şöyle devam etti:

"Ayçiçeğinde verim iyi gelecek diyorlar ancak varsayımlar üzerin konuşmamak gerekir. Ben 40 yıllık çiftçiyim bu işte verim havaya da bağlıdır. Tarlandan 10 yıl hiç ummadığın verimi alırsın bazen de 9 yıl alamazsın. Onun için çiftçilerimizin gözü kulağı hava durumundadır. Bir de büyüklerimizden fiyat konusunda yardım bekliyoruz. Buğdayda hasat bitmesine rağmen taban fiyatı açıklanmadı. Bu durumdan büyük tüccarlar yararlanıyor. Büyüklerimiz biraz daha çiftçiyi fiyat ve destekleme konusunda kollarsa daha iyi olur. Ayçiçeğimiz için şu anda hava durumunu takip ediyoruz. Buğdayda rekolteler yüksek geldi inşallah ayçiçeğinde de çiftçimizin yüzü gülecek."

-Türk çiftçisinin alın teri

Tayakadın köyü çiftçilerinden Mustafa Kulaksız ise Türk çiftçisinin alın teriyle, emeğiyle tarlasını hazırladığını ifade etti.

Çiftçinin ektiğinin karşılığını hasatta almayı hedeflediğini dile getiren Kulaksız, şunları kaydetti:

"Ayçiçeklerinin çiçek açmasının ardından köylerdeki çiftçilerimiz yağmur beklentisi içine girdi. Trakya'daki çiftçilerimizin büyük bir bölümü ayçiçeği yetiştiriyor. Türkiye'deki iyi ayçiçekleri bölgemizde yetişiyor. İnşallah bundan sonra güzel bir yağmur yağar ve ayçiçeklerinin kafalarında dolum olur. Üç dört gündür çok yoğun sıcaklar yaşanıyor. Ayçiçekleri renk atmaya başladı. Bir kaç gün daha yağmazsa ayçiçeği kendinden geçer. Sıcaklar ayçiçeğini çok etkiliyor. Bugün çiçek açanlar hep sıkıntıdan çiçek açtı."

Kulaksız, yetkililerin ayçiçeği alım fiyatlarında çiftçileri gözeterek açıklama yapması gerektiğini kaydetti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR