TDK sözlüğüne göre sekülerizm nasıl yazılır? Sekülerizm ne demek?
Dinin ve bireyin birbirinden ayrıldığı düşünce biçimi olan sekülerizm, dilimize Fransızcadan gelmiştir. Dünya işleri ve dünyevi anlamlarına gelen akım, Avrupa'da ortaya çıktığı 18. yy'de imparatorlukların dağılmasına neden olmuştur. Peki sekülerizm ne anlama gelir? İşte sekülerizim kelimesi ile ilgili örnek cümleler...
ABONE OLLatince kökenli bir kelime olan seküler sözcüğü, eski çağlarda 'zaman dilimi, belli bir dönem' anlamında kullanılırken içinde anlamında büyük bir değişiklik göstermiştir. Günümüzde dinden bağımsız ve ruhani olaylara ehemmiyet vermeyen kişi ve toplumlar anlamında kullanılır.
Sekülerizm Nedir?
Dünya görüşü ve dünyevileşme anlamına gelen sekülerizm, dünya yaşantısında dinin normlarından uzak kalma ve toplumun dini değerlerden uzak tutulması anlamına gelir. Seküler düşüncenin yani din ve yaşamın birbirinden kesin şekilde ayrıldığı düşünce tarzıdır. Latince kökenli olan bu kelime, dilimize Fransızcadan gelmiştir.
Sekülerizm, 18. yy'de Avrupa'da ortaya çıkan ve aydınlanma çağı olarak kabul edilen bireyciliğin öne çıktığı ve dinin toplumlar üzerindeki baskısını reddettiği düşünce biçimidir. 1700'lü yıllarda başlayan sekülerizm akımı, kilise baskısıyla yönetilen pek çok Avrupa İmparatorlukların dağılmasını ve yıkılmasına neden olmuştur.
Sekülerizm Kelimesiyle İlgili Örnek Cümleler
-
Fransız İhtilalinin en önemli sebeplerinden biri sekülerizm akımının ortaya çıkmasıdır.
-
Sekülerizm ve laiklik benzer kelimeler olduğundan sıklıkla birlikte kullanılır.
-
Seküler mahkemeler ilk kez selülerizmin ortaya çıktığı Fransa'da kuruldu.