LGS tercihinde dikkat edilmesi gerekenler! Madde madde uyarılar ve tercih işlemleri...

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınav sonuçları, okulların yüzdelik dilimleri ve tercih takvimi açıklandı. En az sınav kadar zorlu süreç tercih işlemlerinde de olacak. Öğrencilerin geleceklerini doğrudan ilgilendirecek olan tercih süreci çok dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Peki LGS tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenler neler?

ABONE OL
GİRİŞ 04.07.2022 08:40 GÜNCELLEME 04.07.2022 08:48 EĞİTİM ÖĞRETİM
LGS tercihinde dikkat edilmesi gerekenler! Madde madde uyarılar ve tercih işlemleri...
LGS tercihinde dikkat edilmesi gerekenler! Madde madde uyarılar ve tercih işlemleri...

2022 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlandı. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercihleri 4 Temmuz 2022 Pazartesi günü başlayacak olup 20 Temmuz 2022 saat 17.00'ye kadar sürecek. Öğrenciler ve veliler için zorlu bir süreç olacak. Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dahil tüm öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.

LGS TERCİHİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

1- Kariyer Hedefiniz Olsun!

Tercih edeceğiniz okulda alacağınız eğitimin kariyer hedefinize uygun olup olmadığını araştırın. MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun sayfasından seçeceğiniz okul türünün 9’uncu sınıftan 12’nci sınıfa kadar haftalık ders dağılım çizelgesini inceleyin.

2- Yüzdelik Dilime Dikkat Edin!

Doğru tercih yapabilmek için yüzdelik dilimler esas alınmalı. MEB tarafından ilan edilen kontenjan ve yüzdelik dilimler geçen yılın bilgileridir. Bu nedenle puan değil yüzdelik dilimlere göre tercih yapılmalıdır. Bu yıl öğrencilerin sınav sonuçlarında sadece Türkiye geneli yüzdelik dilimler yer almaktadır.

MEB sınavla girilecek okullar için 10 tercih hakkı sunuyor. Yüzde 5’lik dilimdeki bir öğrenciyi örnek alırsak, yüzde 3’lük dilimden başlayarak yüzde 10’luk dilime kadar tercih yapabilir. Tercih listesindeki 10 okulun 3-4 tanesi yüzde 3’lük dilimden, 4 tanesi kendine yakın olan bölgelerden okullar yazılabilir. Son 2 tanesi ise kendi yüzdelik diliminden biraz daha aşağıda olan yerlerden oluşursa bu öğrenci açıkta kalmayacaktır. Stratejiniz, bulunduğunuz dilimin yüzde 20 yukarısından ve yüzde 30 altından tercih yapmak olmalı.

3- Tercihiniz Geleceğinize Yönelik Olsun!

Öğrencinin okumak istediği okul türü çok önemli. Eğer öğrenci üniversitede fen bölümlerinde okumayı düşünüyorsa, fen liseleri üzerinden tercih yapmalı. O yüzden gelecekte okumak istediğiniz alanı iyi belirleyip tercihinizi şimdiden ona göre yapın.

4- Ulaşım Olanaklarını İnceleyin!

Okul seçerken önemli noktalardan birisi de ulaşımdır. Özellikle büyükşehirde ulaşım koşulları göz önünde bulundurulmalı. Sadece çok istediğiniz için çok uzak bir bölgede tercih yapmak pek de doğru olmayacaktır. Dolayısıyla lokasyon olarak erişim kolaylığı olan okulları tercih etmekte fayda var.

5- Okulun Eğitim Sistemine Dikkat Edin!

Aileler ve öğrenciler istedikleri okulları mutlaka ziyaret etmelidirler. Okulun öğretmen kadrosu, sınıflarını neye göre oluşturdukları, kitaplığı ve laboratuvarları, öğrenci kulüpleri özellikle 11. ve 12. sınıflarda üniversite sınavı için yaptıkları hazırlık çalışmaları önemli kriterler olabilir.

Okulun kız, erkek ya da karma eğitim yapıp yapmadığı da tercih listesinde dikkat edilecek başka bir nokta. Tercih yapılırken kime yönelik eğitim verdiğine ve kız, erkek puanlarına dikkat edin.

6- Listeye Yeni Girmiş Okullara Dikkat Edin!

Tercih robotunda bazı okulların karşısında yüzdelik dilim bilgisi yerine yıldız işareti var. Bunların bazıları yeni açılan okullar. Bazıları da geçen sene yüzdelik dilimi oluşmayan ya da bu yıl statü değiştiren okullar. Bu okulları tercih edecekseniz bulunduğu yerdeki eşdeğer okullara bakarak tercih yapın.

7- Tercihinizi Son Güne Bırakmayın!

Bilindiği üzere Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercihleri 4 Temmuz 2022 Pazartesi günü başlayacak olup 20 Temmuz 2022 saat 17.00'ye kadar sürecek. Tercih yapmadan önce bu maddeleri iyi düşünün ve ne istediğinizden emin olun. Tercih işlemlerinizi sakin bir hafızayla dikkatli bir şekilde yapın ve kesinlikle son güne bırakmayın.

TERCİH LİSTESİ OLUŞTURMAK

  • MEB’in internet sitesinde e-okul’da açılmış olan Tercih Robotuna girin.

  • İlk olarak yerel yerleştirme işlemlerini tamamlayın.

  • İkinci olarak Merkezi Sınav Puanı ile öğrenci alan Ortaöğretim Kurumları Tercih Rehberini tıklayın.

  • Karşınıza gelen okul türlerinden istediklerinizi işaretleyin. İsteyen öğrenci tek okul türü seçimi yapabilir.

  • İl ve ilçe seçimlerini yapın.

  • Kendi yüzdelik diliminize bakarak seçim yapabileceğiniz yüzdelik dilim aralığını belirleyin. Örneğin; yüzdelik dilimiz 3.35 ise seçim yapacağınız aralığı 2.50 ile 4.10 olarak belirleyin. Yüzdelik dilim aralığınızı belirlerken en düşük yüzdelik dilimi baz almanız gerekiyor. Aralığı belirledikten sonra listeleyin.

MERKEZİ YERLEŞTİRME NASIL YAPILIR?

Merkezi yerleştirme; merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezî sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecekler.

Merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak.

Sınavla öğrenci alan okullarda merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.

MERKEZİ SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKUL TÜRLERİ

  1. Fen Liseleri

  2. Sosyal Bilimler Liseleri

  3. Özel program uygulayan Anadolu Liseleri

  4. Özel Program uygulayan Anadolu İmam Hatip Liseleri

  5. Anadolu Teknik Liseleri

  6. Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri

YEREL YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il, ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak.

Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacak.

İlk Ekran Yerel Yerleştirme İçin Açılacak!

Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapabilecek. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okulu tercih edebilecek.
 
Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.
 
Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri hâlinde merkezî sınavla öğrenci alan okullar için açılacak merkezî sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek.
 
Yerel yerleştirme tercih ekranındaki "yeşil" renk, öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; "mavi" renk, komşu kayıt alanında yer alan okulları; "kırmızı" renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını tarif edecek.

NAKİLLER İKİ DÖNEM SÜRECEK

Geçen yıl olduğu gibi LGS yerleştirmelerine esas nakiller, bu yıl da iki dönemde yapılacak. Her dönemde, merkezî sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.
 
Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullara tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin yerleştirmeye esas nakil tercih dönemlerinde kayıt alanından okul ve farklı tür tercih etme zorunluluğu bulunmayacak ancak tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden en fazla 2 okul seçilebilecek.

MEB TERCİH VE YERLEŞTİRME TAKVİMİ

LGS TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme Takvimi'ne göre, özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri, yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların iş ve işlemleri ile kayıtları bugünden itibaren 20 Temmuz'a kadar tamamlanacak.

Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecek.

Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 25 Temmuz 2022 tarihinde "www.meb.gov.tr" adresinde ilan edilecek.

ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ TERCİH VE YERLEŞTİRME KILAVUZU

Ahmet Işık Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • tunctunc 2 yıl önce Şikayet Et
    Ankarada LSG´de popcu Matiz milli $arkici diye bir soru cikti..$ikayet ettik ama tinlayan yok.
    Cevapla
  • Lgs'ye giren biri 2 yıl önce Şikayet Et
    Öyle bir soru olduğunu hatırlamıyorum.
    Cevapla
  • Mümine 2 yıl önce Şikayet Et
    Kendi şehrine göre yüzdeliğe bakmak lazım. Türkiye geneli değil. Bir de bir aşağı bir yukarı oynamalar olabiliyor. Önceki 4 yıla bakıp ortalama nereler gelebilir kestirebilirsin. Puanı, yüzdelik dilimi yüksek her okul iyidir diye yanılmayın, bazı okulların kadrosu iyi olmayabiliyor . Bir alt yüzdelik dilimin öğretmenleri daha güzel ders verebilir.
    Cevapla
  • lgsdanışmanı 2 yıl önce Şikayet Et
    bana bu puanla kesin şurası gelir diye sakın tercih haklarınızı boş bırakmayın en kötü istemediğiniz okul açıkta kalmaktan iyidir.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR