DGS tercih ekranı: ÖSYM 2022 DGS ile geçiş yapılacak 4 yıllık bölümlerin taban puanları

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) her yıl düzenlediği Dikey Geçiş Sınavı'nın (2022-DGS) sonuçları 11 Ağustos'ta internet üzerinden açıklandı. Sınav sonuçlarının açıklanmasının akabinde öğrenciler tercih tarihlerini beklemeye koyulmuştu. Tercihler de 24 Ağustos Çarşamba günü başlayıp 1 Eylül Perşembe günü yapılacak. Bu sebeple DGS tercih ekranı ve 4 yıllık bölümlerin taban puanları araştırılıyor. İşte, ÖSYM 2022-DGS tercih işlemleri hakkında merak edilen her şey!

ABONE OL
GİRİŞ 25.08.2022 13:47 GÜNCELLEME 25.08.2022 13:47 EĞİTİM ÖĞRETİM
DGS tercih ekranı: ÖSYM 2022 DGS ile geçiş yapılacak 4 yıllık bölümlerin taban puanları
DGS tercih ekranı: ÖSYM 2022 DGS ile geçiş yapılacak 4 yıllık bölümlerin taban puanları

Üniversitelerin iki yıllın önlisans programlarını başarıyla tamamlayıp eğitim öğretim hayatlarını lisans ile taçlandırmak isteyen öğrenciler, her yıl Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) girmektedir. ÖSYM'nin ülkemizin dört bir yanında düzenlediği sınava katılım da bir hayli yoğun oluyor. Bu yıl sınav 3 Temmuz Pazar günü yapılırken, 11 Ağustos Perşembe günü sonuçlar kamuoyu ile paylaşıldı. 24 Ağustos Çarşamba günü de tercih evresi başladı. Lisans adayları da 4 yıllık bölümlerin taban puanlarını ve hangi bölümlere geçiş yapabileceklerini araştırıyor. İşte, 2022-DGS tercihlerine dair merak edilen tüm bilgiler!

2022-DGS TERCİH TARİHLERİ

ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yer alan bilgiler doğrultusunda, 2022-DGS tercih işlemlerinin 24 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde yapılacağı öğrenildi. Adaylar tamamen bireysel olarak, ÖSYM'nin internet sitesine girerek başvurularını gerçekleştirebilecek.

2022-DGS tercih tarihleri

Ayrıca tercihlerde 1 Eylül Perşembe günü saat 23.59'a kadar değişiklik yapılabiliyor. Öte yandan DGS tercihlerinin iptal edilemeyeceği bilgisine de yer verildi. 

TERCİH YAPILABİLEN 4 YILLIK BÖLÜMLER

İki yıllık Önlisans programını tamamlayıp mezuniyete ayrılan adaylar, DGS'de başarılı olmaları halinde dört yıllık lisans programına geçiş yapabiliyor.

Mimar Sinan Üniversitesi'nin 2022-DGS'de kontenjan açtığı 4 yıllık bölümler

Yine ÖSYM'nin internet sitesinde, tercih yapılabilen 4 yıllık bölümler de paylaşıldı. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise Üniversitelerin açmış olduğu öğrenci kontenjanı. Aşağıdaki linke tıklayarak ÖSYM'nin sitesi üzerinden 4 yıllık bölümlere göz atabilirsiniz.

4 YILLIK BÖLÜMLER İÇİN TIKLAYIN!

4 YILLIK PROGRAMLARIN TABAN VE TAVAN PUANLARI

Üniversite seçiminde öğrencilerin önem verdiği bir diğer nokta da 4 yıllık bölümlerin taban ve tavan puanları. Buradaki sıralama bizzat kişinin eğitim öğretim hayatını doğrudan etkileyebiliyor.

2021 DGS Yerleştirme Sonuçları/Taban ve Tavan Puanlar

Bu sebeple lisans adaylarının ÖSYM'nin yayınladığı tabloyu dikkatlice incelemesi gerekiyor. ÖSYM, bir önceki yılın taban ve tavan puanlarını tablo halinde adaylarla paylaştı. Öğrenciler de 2022-DGS ve ÖBP puanlarının ortalamasını hesaba katarak kendilerine en uygun bölümü tercih edecek. 

BÖLÜMLERİN TABAN VE TAVAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN!

TERCİH NASIL YAPILIYOR?

2022-DGS puanı ile tercih yapmak isteyen öğrencilerin ilk olarak ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'ne (ÖSYM AİS) girmesi gerekiyor. Sayfa açılır açılmaz karşınıza en üstte Dikey Geçiş Sınavı'nın da yer aldığı bir ana ekran gelecek.

ÖSYM 2022-DGS tercih ekranı

Buradan DGS'yi seçip 'Tercih Yap' butonunu işaretleyin. En son T.C. Kimlik Numaranız ve ÖSYM şifreniz ile sisteme girerek bölüm seçiminde bulunabilirsiniz. Eğer ÖSYM şifreniz yoksa sisteme e-Devlet üzerinden erişmeniz mümkün.

2022-DGS TERCİH EKRANI

DİKEY GEÇİŞ YAPILAN PROGRAMLAR! HANGİ BÖLÜME GİDEBİLİRİM?

ÖSYM, önlisans programlarından mezun olan lisans adaylarının hangi bölüme başvurabileceğini yine tablo halinde açıkladı. Örneğin, 2 yıllık Paramedik bölümünü başarıyla tamamlayan adaylar, diledikleri takdirde hemşire olabiliyor. Tıpkı Basın ve Yayıncılık bölümünü bitirenlerin Gazetecilik programına katılması gibi veya Adalet bölümünden mezun olanların Hukuk Fakültesi'ne dahil olması gibi. Aşağıdaki tabloya tıklayarak hangi bölüme girebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS BÖLÜMLERİ

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR