ALES/1 sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2024 ÖSYM akademik takvim...

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2024-ALES/1) 21 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşmişti. Yüksek lisans yapmak için sınava katılan adayların sonuçların ne zaman açıklanacağını merak ediyor. Peki 2024 ALES sonuçları ne zaman açıklanacak?

ABONE OL
GİRİŞ 07.05.2024 11:05 GÜNCELLEME 07.05.2024 11:21 EĞİTİM ÖĞRETİM
ALES/1 sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2024 ÖSYM akademik takvim...
ALES/1 sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2024 ÖSYM akademik takvim...

ALES/1 sonuçları ÖSYM üzerinden erişime açılacak. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleşmiş olan ALES sınav takvimi belli oldu. İşte detaylar…

ALES BAŞVURU TAKVİMİ BELLİ OLDU!

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) başvuruları elektronik ortamda bireysel veya ÖSYM Başvuru Merkezleri vasıtasıyla ÖSYM'nin internet adresi veya mobil uygulaması üzerinden yapılmaktadır. ÖSYM tarafından 2024 yılı için belirlenen ALES başvuru tarihleri aşağıda listelenmiştir:

  • 2024-ALES/2 Başvuru Tarihleri: 3-12 Haziran 2024 Geç Başvuru Günü: 26 Haziran 2024

  • 2024-ALES/3 Başvuru Tarihleri: 1 - 9 Ekim 2024 Geç Başvuru Günü: 16 Ekim 2024

ALES NEDİR?

ALES, tezli yüksek lisans yapmak isteyen veya akademik personel kadrolarında yer almak isteyen adayların girdiği bir sınavdır. Başvuracak adayların yapması gereken bazı şeyler vardır. ALES başvurusu yapacak adayların yapmaları gerekenler aşağıda listelenmiştir:

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kaydı olan ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Nüfus Müdürlüklerinden fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı edinen tüm adaylar ÖSYM'nin internet adresi veya mobil uygulaması üzerinden başvuru işlemlerini yürütmelidir.

Sınav başvuru süresi içinde ÖSYM’nin internet adresi üzerinden Kılavuz ile Aday Başvuru Formu edinilmelidir. Bu başvuru formu kılavuzda belirtilen şekilde doldurulmalıdır.

Adayların ALES başvurularını tamamlayabilmesi için sınav ücretini kılavuzda belirlenen süre içinde belirlenen şekilde yatırmaları gerekmektedir. Sınav için belirlenen ücret her yıl değişiklik göstermektedir. 2024 yılı ALES için belirlenen sınav ücreti 490,00 TL’dir. Başvuru ücretini ödemeyen adayların başvuruları silinmekte ve başvuru kayıt bilgileri iptal edilmektedir.

ALES/1 SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Adaylar sınav sonuçlarını 10 Mayıs 2024 tarihinde T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamalarından öğrenebilecek.

ALES sınav sonuçları 5 yıl süreyle geçerli olacak.

ÖSYM ALES/1 SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

ALES SINAV PUANI NASIL HESAPLANIR?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.

Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR