TÜ'de rektörlük seçimlerine doğru

Trakya Üniversitesi rektör adayı Prof. Dr. Sarıoğlu, üniversitenin en büyük sorununun kurumsallaşamamak olduğunu söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 03.07.2016 09:53 GÜNCELLEME 03.07.2016 09:53 EĞİTİM
TÜ'de rektörlük seçimlerine doğru
TÜ'de rektörlük seçimlerine doğru

Sarıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rektör yardımcılığı, dekanlık, müdürlük ve buna bağlı 38 kalem görevi yerine getiren bir kişi olarak üniversitenin sorunlarını çok iyi bildiğini belirtti.

"TÜ'nün en büyük probleminin kurumsallaşamamak" diyen Sarıoğlu, yapısal ve yönetimsel problemlerin mutlaka çözülmesi gerektiğini vurgu yaptı.

Üniversitede, merkez idari bürokrasinin kendi doğal ve yasal görev alanına yerleştirilmesi gerektiğini ifade eden Sarıoğlu, konuşmasına şöyle sürdürdü:

''Üniversitenin en büyük sorunu kurumsallaşamamak, bu sorunu çözmek için mutlaka merkez idari bürokrasinin kendi doğal ve yasal görev alanına yerleştirilmesi veya tutulması gerekir. Kurumsallaşamamanın en büyük sebebi ise merkez idari bürokrasinin, gerek idari gerekse akademik personeli çeşitli yol ve üsluplar kullanarak adeta ehlileştirmesi, akademik yönetimlerin, yöneticilerin karar süreçleri ve ilişkileri üzerinde etkili ve yönlendirici olması, iletişim kanallarını tıkayarak kendi tekel ve kontrolüne alması, muhbirlik ve dedikodu yoluyla personel hakkında önyargı, yaftalama, damgalama, sınıflandırma ve ayrıştırma oluşturarak yapay çatışmalar çekişmeler oluşturmasıdır''Mevcut yönetim tarzı, iletişimsizlik ve dedikodu kültürü son bulmaz ise, karalama, yaftalama ile insanlar harcanırsa bu üniversite iki dönem sonra tabela üniversitesine döner.''

Sarıoğlu, rektör olması durumunda kurumsallaşma önündeki engelleri kaldıracağını, kurumsallığı sağlayacak sistem ve mekanizmaları harekete geçireceğini belirtti.

Kurumsallaşma yolunda bazı temel ilkelerin uygulamaya konulması, yetki ve sorumlulukların, liyakat, hakkaniyet ve adalet temelinde paylaşılması gerektiğini vurgulayan Sarıoğlu, şunları kaydetti:

''Kurumsal verimlilik ve başarının hiyerarşik işleyişle sağlanması, bireyler ve birimler arası güven, işbirliği ve dayanışmanın samimi, açık ve etkin iletişimle yaşanması, bilimsel araştırma, geliştirme, eğitim-öğretim ve topluma hizmet faaliyetlerinin özendirici, destekleyici ve ödüllendirici koordinatör yöneticilik ilkesine dayandırılması ve tüm akademik ve idari personeli ile öğrenci ve mezunlarının mensubu olmaktan mutluluk ve onur duyacağı bir Trakya Üniversitesi heyecanında birleşilmesi gerekir.''

- Verimlilik ve başarı

Sağıroğlu, rektör olması durumunda kurumsallaşma, kurumsal verimlilik ve başarıyı getirecek mekanizmaları da devreye sokacaklarını ifade etti.

Merkez idari bürokrasinin kendi doğal ve yasal görev alanında tutulmasıyla üniversitede bazı sorunların kendiliğinden çözüme kavuşacağını belirtti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR