2017 PYBS bursluluk sınav sonucu MEB sorgulama sayfası

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan 2017 PYBS sınav sonucu bugün açıklandı. Peki Bursluluk sınav sonucu nasıl öğrenilir? İşte MEB PYBS sınavı için yaptığı son dakika açıklama ve sınav sonuç ekranı

ABONE OL
GİRİŞ 01.08.2017 09:01 GÜNCELLEME 01.08.2017 09:40 EĞİTİM
2017 PYBS bursluluk sınav sonucu MEB sorgulama sayfası
2017 PYBS bursluluk sınav sonucu MEB sorgulama sayfası

MEB tarafından 10 Haziran’da gerçekleştirilen PYBS bursluluk sınavı sonrasında sıra, sonuçların açıklanmasına geldi. Peki, sınav sonuçları nasıl öğrenilir? Binlerce öğrencinin girdiği alt gelir grubuna mensup ailelerin çocuklarına ücretsiz kalacak yer sağlanarak her ay önceden belirlenmiş bir aylığın verildiği ve okumasının sağlanmasına imkan sağlayan 2017 PYBS sınav sonucu için gözler Milli Eğitim Bakanlığı'na çevrildi. Günlerdir heyecanla bekleyen öğrenciler ve aileler bugün MEB'in sınav sonuç ekranından PYBS sonuçlarını öğrenebilecek. İşte bursluluk sınav sonucu öğrenme sayfası ve tüm detayları

PYBS SINAV SONUCU SONRASI KAZANANLAR NE YAPMALI? BAŞVURU DETAYLARI

Bursluluk sınavında kaç soru soruldu?

PYBS sınavında Türkçe ‘den 25 soru, Matematik ‘ten 25 soru, Fen Bilimlerin ‘den 25 soru ve Sosyal Bilimlerden 25 soru olmak üzere 100 sorunun sorulduğu PYBS’de sınav süresi ise 120 dakika sürdü. 

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, İOKBS, yurt içinde 848 merkezde, 4 bin 39 okulda, 62 bin 146 salonda, KKTC'de bir merkezde olmak üzere, toplam 1 milyon 110 bin 563 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Devlet Parasız Yatılılık Bursu sınav sonucu nasıl öğrenilir?

MEB’in düzenlediği PYBS sınavı 18 Temmuz 2017 tarihinde açıklanıyor. Öğrenciler, PYBS sonuçlarını "http://www.meb.gov.tr" ve "http://odsgm.meb.gov.tr" internet adreslerinden öğrenebilecekler. Sonuçlar adreslere posta yoluyla gönderilmeyecek ve bu iki site dışında hiç bir yerden açıklanmayacak. Bursluluk sınavı açıklanır açıklanmaz yukarıda bulunan bağlantılara tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Bursluluğu hakkını kazanan öğrencilerin bursluluk işlemleri okul müdürlüğü tarafından ilgili burs döneminde e-Burs Modülü üzerinden gerçekleştirilecektir.

PYBS Nedir?

Maddi durumu yetersiz olan İlköğretim ve Lise öğrencilerine tahsis edilen Devlet Parasız Yatılılık bursu, bu öğrencilere ücretsiz yatacak yer ve belirli miktarda ücreti olan bir burs şeklinde verilmektedir. Öğrenci 18 yaşını doldurana kadar geçerli olan burs, 5.6.7. Sınıflar ile hazırlık sınıfı, 9.10.11. sınıf öğrencilerine verilmektedir. 

Yıllık kişi başına düşen gelirin belirtilen miktarın altında olan ailelere verilen burs; ayrıca gazi, öğretmen çocuklarına da verilir.

PYBS Bursu Başvuru Şartları Nelerdir?

MEB tarafından yayınlanan İOKBS Başvuru ve Uygulama e-Kılavuzu’na göre;

a. Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

b. Mevzuatta belirlenen kayıt-kabul şartlarını taşımak.

c. Ortaokullar, imam-hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5 inci, 6 ncı, 7 nci ve 8inci sınıfları ile hazırlık sınıfı, 9 uncu, 10 uncu ve 11 inci sınıflarda öğrenci olmak.

ç. Ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme cezası almamış olmak.

d. Uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporu ile belgelendirenler hariç, bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapmamış olmak.

e. Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın merkezi yönetim bütçe kanununda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4(dört) katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2016 yılı yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın 2017 Malî Yılı için tespit edilen 10.760,00 TL (onbinyediyüzaltmış)’ yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2016 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır. 

Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler hariç geliri bu rakamı geçen öğrencilerin kontenjan durumlarına bakılmaksızın İOKBS başvuruları kabul edilmeyecektir. 

PYBS Sınavına Kimler Giremez?

PYBS’ye açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim ortaokulu öğrencileri ile birlikte tutuklu ve hükümlü öğrenciler parasız yatılılık ve bursluluk sınavına giremez.

Özel okul öğrencileri de PYBS’ye başvuru yapabilir ancak sınavı kazananların örgün eğitim veren devlet okullarında eğitimlerine devam etmesi gerekecektir. 

Parasız yatılılık ve bursluluk kaydını kılavuzda belirtilen kayıt süresi içerisinde yaptırmayan öğrenciler hakkını kaybedecekler.

2017 PYBS Burs Ücretleri Ne Kadar Olacak? 

Sınavda başarı elde ederek burs almaya hak kazanan öğrenciler üç ayda 475 TL burs alacaklar. Burslar velilerin öğrenci adına açacakları banka hesaplarına yatırılacak. 

Bursluluğa hak kazanan ortaokul ve imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim okulu/kurumu öğrencilerinin bursluluk kayıt işlemleri, öğrencilerin öğrenim gördükleri veya kayıt yaptırdıkları MEB’e bağlı resmî okul müdürlükleri tarafından yapılacak, öğrenci kayıtlarıyla beraber başlayacaktır.

PYBS Bursları Ne Zaman Ödenir?

PYBS bursu kazanan öğrencilerin bursları 3 aylık olarak yatırılır. Senede 4 kez yatırılan PYBS bursu ilk olarak genellikle Eylül-Ekim aylarında yatırılır. Sonrasında öğrenciye yapılacak ödemeler Ekim, Ocak, Nisan ve Temmuz aylarında gerçekleştirilir. PYBS bursu sınavda alınan puanlara göre belirlenir.

Bursluluğun devamı veya sona ermesine ilişkin iş ve işlemler “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği’nin 18. Maddesine göre yapılacaktır

Sınav Sonuçlarının Değerlendirmesi Nasıl Yapılacak?

Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılır. Çarpımların toplamından elde edilen değer, derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle her bir dönem için dönemsel ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı elde edilir. Dönemsel ağırlıklandırılmış ortak sınav puanlarının aritmetik ortalaması ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılır.

-Her adayın cevap kâğıdı, optik okuyucu tarafından okutulur.

-İOKBS’de soru sorulan derslere ait testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.

-Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur. Böylece her aday için dört ayrı ham puan hesaplanır.

-Tüm öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin ortalaması bulunur.

-Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanır.

-Öğrencilerin her bir teste ait Standart Puanı (SP); o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adayların ham puanlarının ortalamasını 50 ye, standart sapmasını 10 a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

-Her test için hesaplanan standart puanlar, aşağıdaki tabloda verilen katsayılar ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

-Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

Değerlendirme sırasında Merkez Sınav Kurulu kararı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.

Sınava girdiği hâlde, cevap kâğıdında hiç işaretleme yapmayan öğrencilerin sınavları değerlendirmeye alınmayacağı gibi herhangi bir kontenjandan yerleştirme veya bursluluk hakkından da yararlanamayacaklardır.

Sınav Sonuç Belgesi Nereden Alınacak?

Parasız yatılı veya burslu okumaya hak kazanan öğrencilerin sınav sonuç belgeleri, sınav sonuçlarının elektronik ortamda (internette) açıklanmasından itibaren belirlenen adresten ilgili okul müdürlüğünce elektronik ortamdan alınarak onaylanır ve kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin velilerine süresi içerisinde teslim edilir.

Kazanılan Pansiyonlu Okul Değiştirilebilir Mi?

Öğrenciler, parasız yatılılık ve bursluluk sınavı başvuru kılavuzunda belirtilen ve tercihleri doğrultusunda sınavını kazandıkları pansiyonlu okulu değiştiremezler.

Bursluluğu Kazananların Öğrenimleri Nasıl Olmaktadır?

Tercihleri doğrultusunda burslu olarak öğrenim hakkı kazanan öğrenciler, kayıt yaptırdıkları veya öğrenim gördükleri okullarda bu haklarından yararlanırlar.

Burs başlangıcına dair MEB tarafından yayınlanan prosedür nedir?

Prosedüre göre; Bursluluğu hakkını kazanan öğrencilerin bursluluk işlemleri okul müdürlüğü tarafından ilgili burs döneminde e-Burs Modülü üzerinden gerçekleştirilecektir. 

2018 PYBS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

5, 6, 7, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11'inci sınıflara yönelik olarak İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS)’nın net bir bilgi olmamakla birlikte 9 HAZİRAN 2018 tarihinde ÖDSGM tarafından yapılması bekleniyor.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan 2017-2018 eğitim öğretim yılı çalışma takvimiyle ilgili genelge, illere gönderildi.

Buna göre, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı birinci kanaat dönemi, 18 Eylül 2017 Pazartesi günü başlayacak ve 19 Ocak 2018 Cuma sona erecek.

Yarıyıl tatili, 22 Ocak 2018-2 Şubat 2018 tarihleri arasında yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 5 Şubat 2018 Pazartesi başlayacak ve 8 Haziran 2018 Cuma sona erecek.

2018-2019 eğitim öğretim yılı ise 17 Eylül 2018 Pazartesi başlayacak.

YORUMLAR 948 TÜMÜ
  • oğuz kaan 4 yıl önce Şikayet Et
    7. sınıfda 411 puan aldım kazanamadım
    Cevapla
  • Ağbal 5 yıl önce Şikayet Et
    Oğlum 5. Sınıfta girdi 440 ile kazanamadı geçen sene 6. Sınıfta 497 ile kazandı sadece 1 boşu vardi
    Cevapla
  • Recep Melik Karataş 5 yıl önce Şikayet Et
    455 puan aldım taban puan 450ama kazanamadım neden kazanamadığımı anlamıyorum çok üzüldüm
    Cevapla
  • prefosor 5 yıl önce Şikayet Et
    ben 6. diğer 1 soruyla kacirdim
    Cevapla
  • Cemre 5 yıl önce Şikayet Et
    Puanım 458 baraj 450,barajı geçtiğim halde kazanamadım.Emeğimi çalanlara hiçbir şekilde hakkımı helal etmiyorum...
    Cevapla
  • X:))) 3 yıl önce Şikayet Et
    Birde şu düşüncem hiç değişmeyecek. Öğretmen çocuklarına 300 puan yeterli deyip benim gibi babası hasta annesi çalışamayan veya köyde yaşayan sıkıntı çekenlere 450 460 puandan aşağısı olmaz demek çok saçma. Bunu neden gelip 2017 sınavına yazdığımı bilmiyorum ama söylemek istedim. KENDİNE İYİ BAK YOLUN AÇIK OLSUN:)) (UMARIM BENİ YANLIŞ ANLAMAMIŞSINDIR)
    Cevapla
  • X:))) 3 yıl önce Şikayet Et
    Aradan bayağı zaman geçmiş ama bende o sene girmiştim ve aynı puanı almıştım kazanamamıştım kuzenim 465 alıp kazanmıştı nedeni ise tabii ki barajı geçmek önemli ama belli bir sırlama ve kontenjan var oraya da girmen gerekiyor . Diğer sene girdiğimde 470 alıp kazandım yani sen hakkını boşa haram etmişsin çünkü kazananlar daha çok çalışıp azmederek kazandı. Yanlış anlamanı istemem çünkü bende aynı şeyi düşünmüştüm ama bu benim şimdi ki düşüncem senin düşüncen değişti mi değişmedi mi bilmiyorum ve saygı duyuyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR