Okullar 31 Ağustos’ta açılacak mı? MEB Bakanlığından 4 farklı okulların açılma senaryosu!
Milli Eğitim Bakanlığı okulların açılma tarihini 31 Ağustos olarak belirledi. Salgın hastalık sebebiyle okulların belirlenen tarihte açılmama ihtimaline karşı uzaktan eğitim, yarı zamanlı eğitim ve şehirlere göre okulların açılması senaryoları üzerinde çalışılıyor. Peki okullar ne zaman açılacak? İşte MEB tarafından çalışılan okulların açılmaması durumunda uzaktan eğitim, hibrit eğitim ve diğer eğitim modelleri!
ABONE OLOkulların durumuyla ilgili gelişmeler 19 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiriyor. Salgın hastalık sebebiyle okullardaki eğitim 2020 yılında Mart ayından itibaren durmuştu. Öğrenciler dönemi uzaktan eğitim ile tamamladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni eğitim dönemi öncesi takvimin yayınlanması öğrencileri ve velileri heyecanlandırdı. Bakanlık tarafından illere gönderilen genelgede okulların açılma tarihi 31 Ağustos olarak belirlendi. Salgın hastalık devam etmesi veya artış göstermesi durumunda okullarda nasıl bir yol izleneceği merak ediliyordu. Bakan Ziya Selçuk Ağustos ayında açılacak okullarda 4 farklı senaryo üzerinde çalıştıklarını belirtti. Salgının seyrine göre okullarda yarı zamanlı, tamamen uzaktan eğitim, ve şehir bazlı eğitim yapılmasıyla ilgili çalışmalar yürütülüyor. Peki okullar ne zaman açılacak? İşte Okullarda uygulanılması düşünülen eğitim modellerinin detayları…
OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan 2020-2021 eğitim takvimine göre okullarda 31 Ağustos Pazartesi günü eğitim başlayacak.
Ağustos ayında başlayacak okullar 16-20 Kasım 2020 tarihlerinde birinci dönem ara tatile girecek. 22 Ocak 2021 Cuma günü birinci dönem sona erecek.
Yarıyıl tatili 25 Ocak 2021 tarihinde başlayacak ve 5 Şubat 2021 tarihinde bitecek.
2020-2021 eğitim yılında ikinci dönemde ders zili 8 Şubat 2021 tarihinde çalacak. Öğrenciler ikinci dönem ara tatilini 12-16 Nisan tarihlerinde yapacak.
2020-2021 eğitim yılı 18 Haziran 2021’de sona erecek.
OKULLARIN AÇILMASINDA 4 FARKLI SENARYO!
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamada 31 Ağustos’ta okulların açılmasına dair dört ayrı senaryo üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Bu senaryoların belirsizliği azalttığını ifade eden Bakan Selçuk senaryolar oluştururken sadece Türkiye’deki şartlara değil dünyadaki farklı uygulamalara da bakıldığını söyledi. Okulların açılmasında ilk senaryo okullarda yüz yüze eğitimin normal olarak 31 Ağustos’ta başlaması. İkinci senaryoda ise yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitimin aynı anda yürütülmesi öngörülüyor. İşte okulların açılmasıyla ilgili üzerinde çalışan senaryolarla ilgili Bakan Selçuk’un yaptığı açıklamalar;
Bir diğer senaryoda yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitimin bir arada yürütülmesi öngörülüyor. Diyelim ki koşullar öyle gerektirdi, okulları yarı zamanlı açabilir miyiz? Yani ikinci senaryoda hem uzaktan hem yüz yüze eğitimi birlikte götürmeyi anlatıyoruz. Bir başka senaryomuz okulların şehir bazlı olarak açılıp açılamayacağıyla ilgili. Okullar şehirlere göre açılırsa diğer şehirlerin telafi programları nasıl ayarlanır, öğretmen eğitimleri nasıl çalışılır? Burada okulların tam olarak açılması ve tüm öğrencilerin okula devam etmesi senaryosunu birinci, yarı zamanlı açılmasıyla ilgili kısmı ikinci, şehir bazlı açılmasıyla üçüncü senaryodan bahsediyor isek, dördüncü senaryo olarak da okulların hiç açılmaması, tamamen uzaktan eğitimle sürecin devam ettirilmesi senaryosundan bahsedilebilir. Bize düşen hangi senaryo olursa olsun, bunun hazırlığını yapmaktır ve bunu da istişare ile danışarak uzmanlarla, bilim insanlarıyla beraber çalışarak yapıyoruz.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLERİYLE BAYRAM SONRASI TOPLANTI YAPILACAK!
Bakan Selçuk açıklamasının devamında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın okulların 31 Ağustos’ta açılacağına ilişkin açıklamasıyla ilgili de “ okulların açılması konusunda günlük vaka sayıları göz önüne alınarak yapılan yorumlar sübjektif. MEB olarak sürekli Sağlık Bakanlığı ile irtibat halindeyiz.” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı her ilde her ilçede kurullar oluşturduklarına dikkat çeken Selçuk “ bu kurullar vasıtasıyla sürekli iletişim halindeler. Hangi ilde ne olursa ne yapılır, tümüyle o günkü koşullara bağlı. Eğer şehir bazlı uygulama konusunda sağlık açısından bir tavsiye ortaya çıkarsa, bir öneri gelişirse, Cumhurbaşkanımızın yapacağı toplantıda bu konuda belirli bir çerçeve oluşursa biz onun gereğini yaparız. “dedi.
TELAFİ EĞİTİMİ İLK 3 HAFTA VERİLECEK!
16 Mart tarihinden beri kapalı olan okullarda yüz yüze eğitim alamayan öğrenciler yeni eğitim dönemi öncesinde telafi eğitimi alacak. Yüz yüze telafi eğitimleri 31 Ağustos tarihinde başlayacak ve üç (3) hafta sürecek. 2020-2021 eğitim yılında destekleme yetiştirme kursları yıl boyunca devam edecek. Ortaöğretim Genel Müdürü Cengiz Mete, telafi eğitim ile ilgili yaptığı açıklamada “ Telafi, tamamlama ve uyum eğitimi, okulların açılmasıyla birlikte yeni ders yılının ilk üç haftasında gerçekleştirilecek. Bakanlığımızca hazırlanan eksik konu ve kazanım tablosu çerçevesinde, okullarımızda, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemine ait işlenemeyen derslerin eksik konu kazanımlarının giderilmesini, yine bu çalışmaların yıl boyunca ve yapacağımız düzenlemelerle destekleme yetiştirme ve kurslarımızda sürdürülmesini planladık.” dedi.
TELAFİ EĞİTİMİ ZORUNLU OLACAK MI?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk telafi eğitimleriyle ilgili yaptığı açıklamada “normal eğitimin kuralların dışında bazı kurallar olabilir” ifadesini kullanmıştı. Açıklamasının devamında daha esnek olabilir diyen Selçuk “ Böyle bir durumda velimizi zorlayarak ya da birtakım koşullar öne sürerek bir ortam elbette oluşturmayız. Bizden beklenen şey, çocukların ihtiyacı olan eksiklikleri tamamlamak, ek tedbirler almak isteyen velilerimiz için birtakım ortamlar sağlamaktır. Mesela destekleme yetiştirme kursları da hazırlıyoruz.”dedi.