YÖK'ten yasakçılara çok sert cevap

Anayasa değişikliğine rağmen bazı üniversitelerde yasağın sürdürülmesine ilişkin bir açıklama yapan YÖK, yasakçı rektörlere 'yaptığınız suçtur' dedi. İşte YÖK'ün açıklaması

ABONE OL
GİRİŞ 25.02.2008 14:51 GÜNCELLEME 09.08.2018 17:18 EĞİTİM
YÖK'ten yasakçılara çok sert cevap
YÖK'ten yasakçılara çok sert cevap

Dün rektörlere gönderilen yazı ile ilgili tereddütlerin ortadan kaldırlması için bir açıklama yapan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın açıklaması, anayasa değişikliğini yetersiz bulduklarını ve bu yüzden de yasağı uygulayacaklarını açıklayan 9 YÖK üyesine cevap olarak algılandı.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan adına YÖK Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada,' Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.”deniliyor. 

YÖK Başkanı Özcan'ın açıklaması şöyle:

 

Başkanlığımızın 24.2.2008 tarih ve 225 sayı ile Rektörlüklere gönderdiği yazı içeriğine ilişkin olarak oluşturulmaya çalışılan tereddütlere açıklık getirmek amacıyla kamuoyuna aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I. Anayasamızın 13. maddesine göre,

 

 

 

 

 


 

“Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.”

 

 

 


Söz konusu maddenin Danışma Meclisi tarafından kabul edilen metninde “ancak Kanunla sınırlanabilir” ibaresi yer almakta iken; Milli Güvenlik Konseyi Anayasa Komisyonu, “ancak” ibaresini madde metninden çıkarmıştı. Madde bu şekliyle kanunlaşmıştı. Fakat bilahare 3.10.2001 tarihli ve 4709 sayılı Kanunla Anayasa’da yapılan değişiklikler kapsamında, söz konusu 13. madde halen yürürlükte olan şekliyle değiştirilmiş ve madde metnine yeniden “ancak” ibaresi eklenmiştir (Resmi Gazete: 17 Ekim 2001/24556 Mükerrer). Bu suretle, Danışma Meclisi tarafından kabul edilen madde metninde olduğu gibi, “temel hak ve hürriyetler… Ancak kanunla sınırlanabilir” hükmü Anayasa metnine ithal edilmiştir.

 

 

 

 


Danışma Meclisi tarafından kabul edilen 13. maddenin gerekçesinde şu açıklamalara yer verilmiştir:

 

 

 

 


“Maddenin birinci fıkrasında “ancak kanunla” denilmek suretiyle, hak ve hürriyet sınırlamalarının münhasıran kanun konusu olduğu; yani yasama tasarrufundan başka bir düzenleyici tasarrufla (tüzük, yönetmelik vb.) hak ve hürriyetlerin sınırlanmayacağı belirtilmiştir.

 

 

 

 


Hak ve hürriyetlerin sınırlanmasında mümkün tek araç olarak kanun yani yasama tasarruflarının seçildiğini gösteren bu hüküm dahi ‘genel’ niteliktedir.”

 

 

 

 


Anayasa Mahkemesi’nin 4.11.1986 tarihli ve 11/26 sayılı Kararında da bu hukuk kuralı teyit edilmiştir:

 

 

 

 


“Anayasa koyucu getirdiği 13. madde hükmüyle, temel hak ve özgürlükler üzerinde yerine göre yapılması gereken sınırlamaların ne tür tasarruflarla, ne gibi sebeplere dayanılarak ve hangi ölçüler içerisinde yapılabileceği belirlemiştir. Maddedeki bu belirlemeye göre temel hak ve özgürlükler üzerindeki sınırlama ancak kanunla yapılabilecek, sınırlamayı haklı gösterecek sebep olarak ancak maddede sayılı ve sınırlı olarak gösterilmiş bulunan genel sınırlama nedenleriyle Anayasanın ilgili diğer maddelerinde öngörülen özel sınırlama sebeplerine dayanılmış olacak ve sınırlamanın ölçüsü ise demokratik toplum düzeninin gereklerine aykırı bulunmayacaktır.” (Resmi  Gazete: 22 Şubat 1987/19380, sh. 13).

 

 

 

 

 

 

 

 

 A

ayasanın 13. maddesinde 3.10.2001 tarihli ve 4709 sayılı Kanunla yapılan değişiklik, bir hak ve özgürlüğün, idarenin genel düzenleyici işlemlerinin yanı sıra, mahkeme kararıyla sınırlandırılamayacağı yönündeki hukuk kuralını teyit etmiş bulunmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İLİŞKİLİ HABERLER

 

Bazı rektörler özgürlüğe kapı açtı
Başörtüsünün anayasa ile serbest bırtakılması üniversiteleri ikiye böldü. Değişikliği yeterli bulmayan üniversiteler yasağı devam ettirken bazı rektörler ise yasağı kaldırdı.

 

Öğrenciler bugün de yasakla uyandı
Başörtüsü yasağını sona erdiren yasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Gül tarafından imzalanmasına rağmen bir çok üniversite bugün yasağı uygulamaya devam etti.

 

Üyelerden 'Türban giremez' bildirisi
YÖK Genel Kurulu'nun 9 üyesi, yükseköğretimde türban düzenlemesi ile ilgili YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'a karşı bir bildiri yayınladı: 'Üniversiteye türbanla girilemez!'

 

YÖK: Rektörler başörtülüyü alacak
YÖK Başkanı Özcan, başörtüsü için yeni bir düzenlemeye gerek olmadığını açıklarken bu düzenlemenin yetersiz olduğunu ve başörtülüleri almayacağını söyleyen rektörlere..

 


Haber 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR 43 TÜMÜ
  • Ahmet Altındiş 16 yıl önce Şikayet Et
    Gül Sevgili Canım Gül Receb Abim . Niçin bu bir avuç bile etmez saldırgan paranoyak azınlık görevden alınmıyor.Bukadarmı zor birşey.Bunlar neye güveniyorda bu kadar saldırgan olabiliyorlar.Bu Emsalsiz Topraklar kimsenin çifliği değil.Bunu artık anlamalılar ARTIK YETER...
    Cevapla
  • fatih aydin 16 yıl önce Şikayet Et
    anayasaya aykırı diyorsunuz ama .. anayasaya aykırı diyorsunuz ama getirililen değişikliklerin ne gibi bi getirisi olduğunu bilmeden bol keseden ahkam kesiyorsunuz.yapılan değişiklikler hiç bir etkisi olmayacak mahiyettedir. yetersizdir.zaten varolan yasanın tersten soylemidir.bu yuzden ek 17.madde değiştirilmeden hiçbi türbanlının üniversiteye girme hakkı yoktur.
    Cevapla
  • mimiga mimiga 16 yıl önce Şikayet Et
    sami gül. Biz kimin ne kadar samimi olduğunu biliyoruz yorma kendini bu bizim meselemiz seni ilgilendirmeyen şeyler bunlar.
    Cevapla
  • oğuz tuna 16 yıl önce Şikayet Et
    Kafalar Sorunlu, Samimiyetsiz. \'\'Yeter çekin elinizi şu başörtüsünden!\'\' ***** Sami bey,bu ifadeyi başörtüsünü serbest bırakmak isteyenler değil üniversiteleri babalarının malı zanneden rektörler hakediyor. Yazılarınıza bakıyorum AKP ve onun atadıkları ne yapsalar suç,CHP\'nin rektörlerin emekli paşaların hiç suçu yok öyle mi? Hadi hadi,size göre AKP ne kadar samimiyetsizse,siz de en az o kadar samimiyetsizsiniz,yetti artık,asıl sizin gibi kafalar bu ülkeden elini çekmeli,selameti için.
    Cevapla
  • sami gül 16 yıl önce Şikayet Et
    Bu mu yapacağınız ?. Yök başkanı bu zatı muhterem bişey yapamaz! Anlaşıldı. Adamlar seni kazımıyor ki? Niye kazısın,70 milyon işitti,açık mikrofon durumunu. UNAKITAN ne diyordu yök başkanı için\"...İsterse iyi konuşmasın..\" AKP\'nin bu yanlış ve eksik sözde sonucu büyük vebal getirecektir. AKP çarşafa dolaştırmıştır işi. AKP zaten seçim öncesi \"Madur rolüne\" yatmak istiyor,yazıklar olsun! Yök başkanı,yetkisi olmıyan üyelerin karşı bildirisini seyrediyor zavallıca! Yeter çekin elinizi şu başörtüsünden!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR