Ziya Selçuk'tan canlı yayında yüz yüze eğitim ve sınav açıklaması!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, katıldığı canlı yayın programında yüz yüze eğitim ile ilgili milyonların merak ettiği soruları cevapladı. Bakan Selçuk, "Karne verebilmemiz için bizim bir sınav da yapabilmemiz gerekiyor.... İl Hıfzısıhha Kurulu burada risk çok yüksek okulu açamayız, sınav yapamayız diyebilir. Filanca ilde hiç vaka yok, şu kademelerde biz okulları açıyoruz diyebilir." ifadelerini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 25.02.2021 16:25 GÜNCELLEME 13.03.2021 16:18 EĞİTİM
Ziya Selçuk'tan canlı yayında yüz yüze eğitim ve sınav açıklaması!
Ziya Selçuk'tan canlı yayında yüz yüze eğitim ve sınav açıklaması!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un canlı yayındaki açıklamalarından satır başları şu şekilde; 

ÖĞRETMENLERİN AŞILANMASI 

Dün ben aşımı oldum. Öğretmenlerimizin aşılanma süreci başladı. Tüm özel ve devlet okullarındaki öğretmenler listeye dahil.

YÜZ YÜZE EĞİTİM

Bilim Kurulu'nun önerisi ile oluşturduğumuz standartlar var. Sınıftaki kişi sayısı, mekanların nasıl düzenleneceği, riskler nelerdir, temizlik durumu nedir? Asgari 16 saatten başlayan bir ders çizelgesi var. Ama her okulun kendi imkanları ve kapasitesi var.

Lise sonlar okula gelecekler. Okula öğrencilerimiz geldiğinde okulun tamamı boş. Yönetim diyebilir ki, burada soru çözme grubu oluşturdum. Şu kadar öğrenciden fazla olamaz, temizlik standartı bu diye belirlediklerimize uyarak okul yöneticilerimiz kendi kararlarını alabilirler.

OKULLARDA HİJYEN ŞARTLARI 

TSE ile bir çalışma yaptık. Kılavuz hazırladık. Hangi önlemlerin alınması gerektiği konusunda çok ayrıntılı standartlar var. Çok ayrıntılı bir kılavuz. Velilerimiz, öğretmenlerimiz, yöneticilerimiz, öğrencilerimiz için ayrı... Dijital olarak tüm okullara gönderildi.

Dış denetim ekibi risk değerlendirmesini yapıyor. 3 bin kişilik bir ekip. Teftiş sonrasında bu eksik, bunu almalısınız, bunu tamamlamalısınız deniliyor.

Ateş ölçer, dezenfektan ihtiyacı, bunları nasıl karşılayacağız derken, 'yaşasın meslek liseleri' dediğimiz bir noktaya geldik. Kendi ihtiyaçlarının dışında ülke ihtiyacını karşılayan bir noktaya geldiler.

SINAV MÜFREDATI 

Hafta sonu liseliler, 12.sınıflar için özel bir kanalımız var. Öğretmenler burada soru çözümü ve konu anlatımı yapıyor. Bu sadece onlara özel. Televizyonda hafta içi bu dersler var. Ayrıca okuldaki öğretmenleri ekrandan anlatıyor. Soru çözüm hattımız var. Öğrenciler burayı arayarak ben bunu çözemedim, yardım istiyorum diyerek 6 Haziran'a kadar cevap alabilir.

SINAVLAR ERTELENECEK Mİ?

Karne verebilmemiz için bizim bir sınav da yapabilmemiz gerekiyor. İllerin risk durumuna bakarak, yerinde karar dönemi var. İl Hıfzısıhha Kurulu burada risk çok yüksek okulu açamayız, sınav yapamayız diyebilir. Filanca ilde hiç vaka yok, şu kademelerde biz okulları açıyoruz diyebilir. Başka bir il risk yüksek açmıyoruz diyebilir. Kabine toplantılarında Sağlık Bakanlığı'ndan onay gelirse, sınıflar genişletilebilir. Mart sonuna kadar illerin durumuna göre karar verilecek.

Biz hiçbir sınav yapmazsak, eğitim faaliyetlerini dikkate almazsak, sürekli olarak bir birikim oluşacak ve öğrencilerimizin geleceğe ilişkin yükleri artacak. Bizim geleceğe dönük ihtiyaç nedir diye bir bilgiye de ihtiyacımız var. Tamamlayıcı ve destekleyici politikaları üretmek için verilere ihtiyacımız var. Tamamen kontrollü olarak, belli saatler arasında okula gelerek sınava geldik, bunun riski nedir?

Bunu elbette danışıyoruz. İstişare ediyoruz. Bu masa başında alınacak bir karar değil. İstişare ile alınabilecek bir karar. Sınav için şehir değiştirmeye gerek yok Herkes bulunduğu ilde kendi türünden okulda sınava girebilecek.

YAZ AYLARINDA YÜZ YÜZE EĞİTİM OLACAK MI? 

Her türlü eğitim platformumuz açık olacak. EBA dünya birincisi. Bunu ben değil Google verileri söylüyor. Bu yüz yüze eğitim kadar iyi demek değil. Daha iyi olması için de risk değerlendirmesi yaparak sınıfları açmaya çalışıyoruz. Okullarını en fazla kapatan ülkeler arasında Türkiye listede yer alıyor. Riski gördüğümüz an kapatırız. Risk değerlendirmesi böyle dediği için kapatıyoruz. Riske minumum girerek kararlar alıyoruz. Eğitimi hallederiz bir şekilde. Bizim halledemediğimiz yer bu işin psikolojisi.

8 VE 12 DIŞINDAKİ SINIFLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Bilim Kurulu bir tavsiye kararı alıyor. Kabine'de görüşülüyor, Sayın Cumhurbaşkanımız da bunu açıklıyor.

TABLET DAĞITIMI

Salgın döneminde 657 bin tabletin büyük kısmı dağıtıldı.

UZAKTAN EĞİTİMİN KATKILARI

128 bin öğretmenimiz dijital sertifika aldı. Çocukların zor durumlarda ne yapılabilir konusunda becerilerinin arttığını görüyoruz.

20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI 

Dün toplantısı yapıldı. Önümüzdeki aylarda bu takvim nasıl olacak, nasıl işleyecek, personel müdürlüğümüz bunu getirdi bize. Ben döndüğümde tekrar konuşacağız ve atama takvimini ilan edeceğiz.

EDİRNE'DE ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Bakan Selçuk, Edirne programı kapsamında Kırkpınar Spor Lisesinde düzenlenen Eğitim Yatırımları Toplu Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, böyle güzel bir günde bir araya gelmekten, yeni okullar açmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk ayrıca, "Uzaktan eğitim yüz yüze eğitimden daha meşakkatlidir, daha zordur. Bu zorluğu gönülden destek vererek yukarıya taşıyan arkadaşlarıma emekleri için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk'tan yüz yüze eğitimle ilgili yeni son dakika açıklaması!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sağlık anlamında herhangi bir riske girmeden, sadece bilimin verileriyle hareket ederek okulları peyderpey açma noktasında kararlılıklarının devam ettiğini söyledi. 

İnşaatı biten okulları öğretmenlerin, çocukların hizmetine sunduklarını dile getiren Selçuk, bugün de Edirne'de 6 okul, 156 tasarım beceri atölyesinin toplu açılışını yapacaklarını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan son dakika açıklamaları!

"ÇOCUKLARIN HAYATINI ÇOK ZENGİNLEŞTİRECEKTİR"

Eğitimin sadece üzerinde kağıt kalemle durulan, ezberlenen içerikler olmadığını anlatan Selçuk, "Uygulamadır, atölyedir, tecrübedir, deneyimdir ve yaşantıdır. İşte bu 156 atölye özellikle öğrencilerin becerilerini geliştirerek, çocukların hayatını çok zenginleştirecektir. Öğrencilerin kişiliklerini geliştirme, meslekleri tanıma konusunda da çok büyük mesafe almasını sağlayacaktır. Açılan okul ve atölyelerin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Bakan Selçuk, Kırkpınar Spor Lisesi açılışının Edirne için çok özel bir anlamı olduğunu, güreşin kent için ne kadar önem taşıdığını bildiğini vurguladı.

ZİYA SELÇUK'TAN 'YÜZ YÜZE EĞİTİM' AÇIKLAMASI

Okulların sadece binalar, derslerin işlendiği yer olarak görülmemesi gerektiğine işaret eden Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Okul bir hayat sahnesidir. Yaşam alanıdır. Çocukların sosyalleşmesinde şahsiyetlerinin gelişmesinde etkisi asla yadsınamaz. Bu çerçevede sağlık anlamında herhangi bir riske girmeden, sadece bilimin verileriyle hareket ederek okullarımızı peyderpey açmak noktasında kararlılığımız devam ediyor. Uzaktan eğitim yüz yüze eğitimden daha meşakkatlidir, daha zordur. Bu zorluğu gönülden destek vererek yukarıya taşıyan arkadaşlarıma emekleri için teşekkür ediyorum." 

Bakan Selçuk, hayırseverlere yaptırdıkları okullar nedeniyle teşekkür ederek, bu okulların kendilerine farklı bir enerji verdiğini, millet olarak beraber hareket etmenin zevkini yaşadıklarını söyledi.

VALİ'DEN AÇIKLAMA

Edirne Valisi Ekrem Canalp de tüm dünyanın zor bir süreçten geçtiğini, salgının gündelik hayatta birçok alışkanlığı değiştirdiğini kaydetti.

Edirne'nin eğitim açısından da şanslı bir şehir olduğunu belirten Canalp, şöyle konuştu:

"Çünkü derslik başına düşen öğrenci sayımız, derslik sayımız, öğrenci başına düşen öğretmen sayılarımızı karşılaştırdığımız zaman Türkiye'nin çok ötesine geldiğimizi, devletimizin, hükümetimizin sağlamış olduğu imkanlarla çok rahatlıkla ve memnuniyetle söyleyebilirim. Sayın Bakanım, 2023 vizyonu çalışmanızla beraber biz de Edirne'mizde 2023 İl Vizyon çalışmamızı yaptık. Şunu memnuniyetle söyleyebilirim ki 2023 İl Vizyon çalışmasını yapan bizim İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz olmuştur."

Konuşmaların ardından Bakan Selçuk,  eğitim kurumlarının toplu açılışını yaptı.

OKUL ZİYARETİ

Bakan Selçuk, merkeze bağlı Tayakadın köyündeki Şehit Cem Havale İlk ve Ortaokulunu da ziyaret etti.

Sınıflarda öğrenci ve öğretmenlerle bir süre sohbet eden Selçuk, okul bahçesinde çocukların oynadığı oyunu izledi.

Edirnespor Başkanı Savaş Üner tarafından kendisine hediye edilen takım forması ve atkıyı alan Selçuk, okul çıkışında vatandaşlarla selamlaştı.

Köyde bir vatandaşın, "Köyümüze yakışır okul istiyoruz " şeklindeki talebine Selçuk, "İnşallah o da olur, eğitim çocuklarımızın geleceği açısından çok önemli, merak etmeyin onu da oturur, çalışırız." yanıtını verdi.

Bakan Selçuk, Edirne Valisi Ekrem Canalp'i makamında ziyaret ederek kente yapılan eğitim yatırımları hakkında bilgi aldı.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk'tan yüz yüze eğitimle ilgili yeni son dakika açıklaması!

VALİLİK TARAFINDAN KARAR VERİLECEK

Sabah Gazetesi'nin edindiği bir diğer habere göre de; Okullarda yüz yüze eğitimle ilgili önemli bir karar alındı. Buna göre Yüz yüze eğitimin tüm sınıflarda başlatılma kararı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından değil o illerde valilik tarafından verilecek. 

Yüz yüze eğitimde geri sayım başladı. Köy okullarının ardından ilkokulların tamamı ve 8 ile 12'nci sınıflar da 1 Mart'tan itibaren okullarına kavuşacak. Bilim Kurulu'nun önerileri ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili kurulları tarafından gerçekleştirilen ortak çalışma ve okulların açılması, tüm sınıfların eğitime başlamasına ilişkin alınan kararla ve önümüzdeki haftayla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan son dakika açıklamaları geldi.

 

İŞTE SON KARAR İLE OKULLAR İÇİN NETLEŞEN TABLO

İlkokullar haftada 2 gün okula gidecek. 8 ile 12'nci sınıflarda ise yüz yüze eğitim yapılacak günler ile eğitime başlama ve bitiş saatleri okul yönetimleri tarafından öğretmenlerle birlikte belirlenecek.

UZAKTAN EĞİTİM NERELERDE VE HANGİ SINIFLARDA SÜRECEK?

Ortaokul 5, 6 ve 7 ile lise 9, 10 ve 11'inci sınıflar uzaktan eğitime devam edecek. Başkan Recep Tayyip Erdoğan da dün yaptığı açıklamada "İnşallah en kısa sürede öğretmenlerimiz ile öğrencilerimizi buluşturacağız" dedi.

KARAR VALİLİKLERE BIRAKILDI

Öte yandan okulların tüm kademelerde, 5 gün, yani tam zamanlı açılıp açılmayacağına valiler karar verebilecek. İllerde vakaların seyrine göre yüz yüze eğitime her kademede valilikler tarafından alınacak kararla başlanabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilileri "Çocuklarımızın okullarına kavuşması için velilerin hijyen ve sosyal mesafe kurallarına, yasaklara uyması çok önemli. Vaka sayısı azaldıkça valilik kararınca o ildeki okullar tam zamanlı açılabilecek" dedi.

TÜRKÇE VE MATEMATİK DERSLERİ OKULLARDA YÜZ YÜZE

İlkokullarda öğrencilere Türkçe, matematik, hayat bilgisi ve İngilizce dersleri yüz yüze anlatılacak. Bu derslere ek olarak 4'üncü sınıflar ayrıca haftada 2 saat din kültürü ve ahlak bilgisi dersi de görecek. Müzik, resim ve beden eğitimi gibi dersler ise uzaktan eğitimle verilmeye devam edecek. Lise Geçiş Sınavı'na (LGS) hazırlanan 8'inci sınıf öğrencilerine ise yüz yüze eğitimde yine LGS'deki konuların ağırlıklı olduğu dersler verilecek. Fen bilgisi, matematik, Türkçe, sosyal bilgiler ve İngilizce dersleri yüz yüze eğitimle alınacak. 12'nci sınıflarda ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) hazırlık için olan dersler var.

LİSELİLERE DİJİTAL KARNE

Liselerde birinci dönem yapılamayan sınavlar da 1 Mart'tan itibaren 2 hafta içinde yüz yüze tamamlanacak. Öğrenciler 1 Kasım 2020 tarihine kadar işlenen konulardan sorumlu olacak. İkinci birinci dönem sınavları tamamlanamadığı için lise öğrencileri ilk kez birinci dönemin sonunda karne alamamıştı. İlk dönem sınavları tamamlandıktan sonra lise öğrencilerine dijital karne de verilecek.

'ÇOK ÖNEMLİ İKİ HAFTANIN ORTASINDAYIZ'

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze eğitime ilişkin sosyal medya hesabı Twitter'dan bir paylaşım yaptı. Bakan Selçuk paylaşımında, "Bizim için çok önemli iki haftanın ortasındayız.

Geçen hafta köy okullarımızı açtık, pazartesi günü de İlkokullarımız ile 8 ve 12. sınıflarımızda yüz yüze eğitime başlıyoruz. Bu sevinci tüm evlatlarımızla yaşamak hepimizin ortak çabası olmalı" dedi.

KAYNAK : Sabah
YORUMLAR 79 TÜMÜ
  • Aiden 3 yıl önce Şikayet Et
    LGS yi sadece 1. dönem konularından asla yapmazlar boşuna yazmayın bence ve de sınavlar başlayana kadar okulun kapanma ihtimali var
    Cevapla
  • ... 3 yıl önce Şikayet Et
    Yeter artık ya lütfen şu kurallara uyun biz doğru dürüst eğitim görmek istiyoruz hepimizin geleceği bizim elimizde tüm sınıfların eğitim görmesini istiyoruz Yeter artık okullar açılsın
    Cevapla
  • raziş 3 yıl önce Şikayet Et
    Lgs de sadece 1, dönem konuları olsun lütfen uzaktan eğitim de pek bisey anlamiyoruz
    Cevapla
  • Ümran 3 yıl önce Şikayet Et
    Okullar açılsın ama sınav lar yapılmasın lütfen 4 kardeşiz 1 cihazımız var derslere doğru düzgün giremedim ki MEB kitabın dan kendimizce çalışıyoruz ama yetmiyor lütfen bizede bi tablet verin lütfen
    Cevapla
  • Aylin 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya sinavlar yapılmasın hiç bişey biliyoruz
    Cevapla
  • Kübra 3 yıl önce Şikayet Et
    Okullar açılsın gerçekten evde artık kalamiyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR