Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Dünyada başka örneği yok!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, meslek liselerinin salgın dönemindeki uluslararası başarısına dikkat çekerek, dünyada başka örneğinin olmadığını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 09.04.2021 13:04 GÜNCELLEME 09.04.2021 13:50 EĞİTİM
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Dünyada başka örneği yok!
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Dünyada başka örneği yok!

Selçuk, "Dünyada ikinci bir ülke yok ki salgın döneminde ülkenin ihtiyaçlarını karşılamada meslek liselerinin koşturması, en ön sırada olsun. Sadece Türkiye’de meslek liselerinin uzaktan kumandalı solunum cihazları, kızılötesi termometreler, maskeler vesaire onlarca belki yüzlerce alanda üretim içinde olduklarını biliyoruz. Bu başarılarından dolayı da meslek liseleriyle gurur duyuyorum" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, açılış ve ziyaretlere katılmak üzere Kırklareli’ye geldi. Vize Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin temel atma töreni ile programına başlayan Bakan Selçuk, meslek liselerinin, salgın döneminde yaptığı çalışmalara dikkat çekti. Bu çalışmaların dünyada başka örneğinin olmadığını belirten Selçuk, meslek liseleriyle gurur duyduğunu dile getirdi.

Salgın döneminde eğitimin kalitesini artırmak ve hiçbir öğrenciyi ihmal etmemek için çalışmalar yaptıklarını belirten Selçuk, "Genel eğitimin çok ötesinde mesleki eğitime ayrı bir bakışımız var çünkü mesleki eğitimi ekonomi ile ilgili görüyoruz, istihdamla ilgili görüyoruz. Bundan dolayı da mesleki eğitimine çok ihtimam gösteriyoruz. 'Ara eleman' diye ifade edilen, bizim 'aranan eleman' diye ifade ettiğimiz insanların hızla yetişmesi ve teknolojiye uyumunun sağlanması çok önemli. Bundan dolayı da mesleki eğitime verdiğimiz önemin meyvesini alıyoruz ve 1 yıl içinde geçen sene mesleki eğitimin tercihinde yüzde 64’lük artış oldu" diye konuştu. 

'DÜNYADA BÖYLE İKİNCİ ÜLKE YOK'

Türkiye genelinde gençlerin mesleki eğitime yönelme konusunda yeni atılım içinde olduğunu kaydeden Bakan Selçuk, şunları kaydetti: 

“Yüzde 1’lik dilimden alan meslek liselerini artık konuşuyoruz. Çocuklarımızın iş garantili ve iş öncelikli olduğunu konuşuyoruz. 50’den fazla otelin içindeki turizm otelcilik liselerimizin durumunu konuşuyoruz. Denizcilik sektöründe uluslararası gemilerde çalışacak teknisyenlerle ilgili geçen ay imzaladığımız protokolle 6 okulumuzdan mezun olan çocuklarımızın hepsine iş garantisi sağlamanın mutluluğu içindeyiz. 52-53 sektörün hepsiyle görüşerek her birinin ihtiyacının ne olduğunu somutlaştırarak ve ‘Neye ihtiyacınız varsa biz buradayız’ ifadesini kullanarak, protokoller imzaladık, birtakım çalışmalar yaptık. Organize sanayi bölgeleri içinde ve dışında faaliyetlerimiz devam ediyor. Meslek liselerinin salgın dönemindeki uluslararası başarısı dikkat çekiyor. Niye uluslararası başarı diyorum? Çünkü dünyada ikinci ülke yok ki salgın döneminde ülkenin ihtiyaçlarını karşılamada meslek liselerinin koşturması, en ön sırada olsun. Sadece Türkiye’de meslek liselerinin uzaktan kumandalı solunum cihazları, kızılötesi termometreler, maskeler vesaire onlarca belki yüzlerce alanda üretim içinde olduklarını biliyoruz. Bu başarılarından dolayı da meslek liseleriyle gurur duyuyorum. 'Meslek liseleri memleket meselesi' derken bunun sahici olmasını, hakkının verilmesini birinci derecede önemsiyoruz." 

'KANUN DEĞİŞİKLİĞİYLE SON MÜJDELER HAYATA GEÇECEK'

Vize ilçesinde temeli atılan meslek lisesinin istihdama katkısının yüksek olacağını kaydeden Bakan Selçuk, "Meslek lisesi ile ilgili konular özellikle hassasiyetle üzerinde durduğumuz konular ve önümüzdeki yıllarda meslek liselerinin daha büyük atılımlar içinde olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü bunun altyapısı kuruldu, tedbirleri alındı. Okullardaki üretimle ilgili yüzde 15 hazine kesintisi, yüzde 1’e indirildi. Meslek Eğitim Merkezi'ndeki öğrencilerimizin mezun olduklarında bir de açık liseyi bitirme mecburiyetleri ortadan kaldırıldı. Lise mezunu sayılmaları ile ilgili tedbir alındı, askerlikle ilgili düzenlemeler yapıldı. Bunun gibi daha onlarca tedbir alınarak meslek liselerinin meslek eğitim merkezlerinin önü açıldı. Önümüzdeki dönemde 2 kanun değişikliği ile meslek eğitimi ile ilgili son müjdeler de hayata geçmiş olacak. Bunu da umutla mutlulukla bekliyoruz" diye konuştu.

Bakan Selçuk’un konuşmasının ardından Vize Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin temeli atıldı. Buradaki programı sonrası Kırklareli Karahıdır Özel Eğitim Anaokulu’nu ziyaret eden Selçuk, ardından Umutlu Yarınlar Anaokulu’nun açılışını gerçekleştirdi. Bakan Selçuk’un Kırklareli programı, Vali Osman Bilgin’i makamında ziyaret etmesiyle devam etti.

YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • Bozkurt 3 yıl önce Şikayet Et
    Vakalar çok artmaya başladı. Hâlâ Okullar ve Üniversiteler açık.
    Cevapla
  • salih 3 yıl önce Şikayet Et
    chp parti programından kurtulamayan eğitim sistemi uçsa da fark etmez kaçsa da!
    Cevapla
  • DEĞİŞTİRİN 3 yıl önce Şikayet Et
    Liselerin tamamını zamanla MESLEK LİSELERİ haline getirin. DÜZ LİSE MANTIĞI; Yaklaşık 15-20 milyon öğrencinin 12 yılını alıp, on binlerce okulda, bir milyondan fazla öğretmen kadrosuyla, milyarlarca lira harcayarak onlara 12 yıl boyunca eğitim veren ama sonunda işsizlik diploması veren, mesleksiz ve işsiz gençler üreten akıl dışı bir sistemdir. Bu durum hayret verici, akıllara zara, kabul edilebilir gibi değildir.
    Cevapla
  • CEVHERE YAZIK 3 yıl önce Şikayet Et
    Sn. Bakanım biz bu yorumları sizi eleştirmek için değil, batıdan alınan ve eskiden beri süregelen bu yanlış eğitim sisteminden, daha fazla geç olmadan dönelim, diye yazdık. Lise mezunu olan her genç 12 yıl boyunca öğrendikleriyle hayata umutla bakabilsin, kimseye muhtaç olmadan kendi ayaklarının üzerinde durabilsin, kendi geleceğini, işini, ailesini kurabilsin, vatanına milletine hayırlı insanlar olabilsinler diye yazdık. Düz liselerden mezun olanlar üniversiteye giremezlerse doğrudan depresyona giriyorlar. Önlerindeki hayat konusunda neredeyse analarından doğdukları gün kadar cahil ve çaresizler. 20 milyona yakın cevheri test uzmanı ama işsiz, mesleksiz, hayat cahili olarak mezun etmeyelim.
    Cevapla
  • TEST ROBOTLARI 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin en değerli hazinesi 12 yılını eğitime adayan 20 milyon genç ve çocuklarıdır. Türkiye'nin geleceği bu hazineyi nasıl işleyeceğine bağlı. Devlet 12 yıl boyunca milyarlarca lira harcayarak, bin bir zahmetle işleyip mezun ettiği lise mezunlarını karşısına oturtup bir baksın. Düz Lise mezununun kendine bir iş, bir aile kurup hayatını devam ettirebilmesi için gerekli olan neyi var? Mesleği yok, yabancı dil konuşamıyor, evlense anne baba olmayı çocuk bakmayı bile bilmiyor, şoförlüğü bile yok. 12 yıllık eğitimden sonra genel olarak okuma yazma ve dört işlemden başka (ilk iki senede öğreniyor) kendi hayatını kazanabileceği işe yarar bir şeyle donatılmamış. Sadece çok iyi test çözüyorlar!
    Cevapla
  • Öğretmen 3 yıl önce Şikayet Et
    Tabi konfeksiuon bölüminden iş yeri açma belgesi alıpta okukunda dikiş makinesine dokunmayan, bilgisayar bölümünden mezun okup sql deyince bakınmayan muhasebe bölümü bitirip gelir gider ne demek anlamayan öğrenciler yetiştirmemek şartıyla. Staj denetimi görevinde evde gün yapan ek dersini full alan. Atölyede çocuklara oyun açıp kendi öğretmenler odasında kahve falı bakan cocuk gelişimi öğrencilerine hizmetçisilik yaptıran öğretmenleri de saymassak... iyi fikir.
    Cevapla
  • VELİ.. 3 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakan dünyada en fazla okulları kapatan 4 ülkeden biriyiz sormak isterim bitirdiniz mi vakaları maalesef hayır kongreler okullardan daha önemli idi ortada eğitim falan kalmadı lütfen ilkokul 1. sınıfa başlayan çocuk okuma yazma bilmeden 3. sınıfa geçmek üzere hala çıkıp konuşa biliyor musunuz? siz olayın farkında bile değilsiniz yazıktır.
    Cevapla
  • Sakaryalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakanım Pandemi Döneminde Sakarya olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye yoğun bir şekilde devam etmekteyiz. Ancak Genel Müdürlüğümüz tarafından Başarı Belgesi verilmesi yönünde yazı olduğunu duymamıza rağmen bu belgeler emeği geçenlere verilmemiştir. Para istemiyoruz ancak Bakanlık imzalı başarı belgesi olması bizleri daha da motive edecektir. Saygılar sunarım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR