Kariyer sınavına yoğun katılım! MEB soru kitapçığı ve cevap anahtarını yayınladı

Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı, 81 ilde 1489 okulda merkezi sistemle tek oturum şeklinde yapıldı. Yüzde 96'lık yoğun bir katılımın gerçekleştiği sınav sonrası MEB, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı soru ve cevapları yayınlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 20.11.2022 15:05 GÜNCELLEME 20.11.2022 15:06 EĞİTİM
Kariyer sınavına yoğun katılım! MEB soru kitapçığı ve cevap anahtarını yayınladı
Kariyer sınavına yoğun katılım! MEB soru kitapçığı ve cevap anahtarını yayınladı

Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı 81 ilde saat 10.00'da başladı ve 12:30'da da sona erdi. 

Tek oturumda yapılan sınavın soru ve cevapları yayınlandı.  

Başöğretmenlik Sınavı Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı için tıklayınız.

Uzman Öğretmenlik Sınavı Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı İçin tıklayınız .

100 SORU 150 DAKİKA!

Sınavda beşer seçenekli 100 soru sorulu ve sınav süresi 150 dakika oldu. Sınav giriş belgesi ile kimlik kontrollerinin ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için adaylar saat 9.30'da sınava katılacakları binada hazır bulundu.

Sınavın değerlendirilmesi 100 puan üzerinden yapılacak. Yanlış cevaplar, doğru cevap sayısını etkilemeyecek. 70 ve üzeri puan alanların başarılı sayılacağı sınavda, her soru eşit puan ağırlığına sahip olacak.

Sınav sonuçları, 12 Aralık 2022'de ilan edilecek.

EĞİTİM ÖĞRETİM TAZMİNATI VE HER UNVAN İÇİN BİR DERECE ALACAKLAR

Milli Eğitim Bakanlığınca, 3 Şubat 2022 tarihli 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu'na dayanılarak hazırlanan "Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği"ne göre, öğretmenlik, adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldı.

Uzman öğretmenliğe, yazılı sınav başvuru tarihinin son günü itibarıyla öğretmenlikte adaylık dahil en az 10 yıl hizmeti bulunan ve uzman öğretmenlik eğitim programını tamamlayan öğretmenler başvuru yaptı.

Başöğretmenliğe ise uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan, başöğretmenlik eğitim programını tamamlayan öğretmenler başvurdu.

Lisansüstü eğitimini tamamlayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için öngörülen, doktora eğitimini tamamlayan uzman öğretmenler ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutuldu.

Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için ayrı ayrı olmak üzere yılda bir defa yapılacak. Bu sınavlarda 100 puan üzerinden 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak.

Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı verilenlere, sertifikanın düzenlendiği tarihi takip eden ay başından itibaren unvanları için öngörülen eğitim öğretim tazminatı ödenecek ve her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek.

Diğer kamu kurumlarında görev yapan uzman öğretmen ve başöğretmenler de uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı için öngörülen haklardan yararlanacak.

614 BİN 390 BAŞVURU

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı verilerine göre, öğretmenlik kariyer basamakları eğitimleri için 614 bin 390 öğretmen başvurdu. Bu öğretmenlerin yüzde 99'u yani 606 bin 185'i eğitimlerini tamamladı.

Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'na ise 595 bin 598 başvuru yapıldı. Yüksek lisansı bulunan 94 bin 606 öğretmen uzman, doktorası bulunan 257 öğretmen ise başöğretmenlik sınavından muaf tutulacak.

Eğitim sisteminde bulunan 75 bin 506 bin uzman öğretmen sayısı, sınavdan muaf olan 94 bin 606 yeni uzman öğretmenle birlikte 170 bin 112'e; 89 olan başöğretmen sayısı da sınavdan muaf olan 257 öğretmenle beraber 346'ya çıkacak.

KAYNAK : AA
Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 52 TÜMÜ
  • Duyarlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Buradaki amaç öğretmenler arasında para ile ayırım yapmaktır. Eğitimin kalitesi bununla artmayacak. bilakis gerileyecek. 12 yıllık zorunlu eğitimin sonuçları ortada. Köyler boşalmış.Üretim yapacak genç nüfus kalmamış. Örnek model öğretmen vardı. oda bu sınavla sona erecek. Yanlış uygulama . hayırlı olsun. Kıdemli öğretmenlere hakarettir.
    Cevapla
  • Hemo 2 yıl önce Şikayet Et
    Sorular kaliyeliydi, öğretmen arkadaşlarımız yılların biriktirdiği kültürü heba etmeyin..her biri zaten uzmanlık gerektiren bir mesleğe sahipler.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Amacın birilerini geçmek mi yoksa uzman olmak mı?
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar ilginç değilmi?sınav zor olsaydı eleştirilecekti.zor olmadığı içinde eleştiriliyor.
    Cevapla
  • Haci 2 yıl önce Şikayet Et
    Bakanımız çok haksız eleştirildi. Sınav gayet iyiydi. Tesekkurler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR