Bakan Özer'den ücretsiz yemek açıklaması: Hedef 5 milyon!

Bakan Özer, "Yıl sonuna kadar okul öncesi tüm öğrencilerimizin ücretsiz yemek desteğinden yararlanmasını sağlayacağız. Böylece ücretsiz yemek desteğinden faydalanan öğrenci sayısını 5 milyonun üzerine çıkartmayı hedefliyoruz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 08.01.2023 11:00 GÜNCELLEME 08.01.2023 11:34 EĞİTİM
Bakan Özer'den ücretsiz yemek açıklaması: Hedef 5 milyon!
Bakan Özer'den ücretsiz yemek açıklaması: Hedef 5 milyon!

Millî Eğitim Bakanlığı, 2022 yılında koyduğu hedeflerin tamamını yılsonu gelmeden tamamlarken 2023 yılına ilişkin hedeflerinde çıtayı yükselterek çalışmalara başladı. Millî Eğitim Bakanlığınca eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi ve kalite odaklı eğitimin kitleselleşmesi, evrenselleşmesi amacıyla başlatılan seferberlik, 2023 yılında tüm hızıyla devam edecek.

OKUL ÖNCESİNDE HEDEF YÜZDE 100

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlığın 2023 yılı hedeflerine ilişkin bir değerlendirmede bulunarak, “Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çocuklarımızın geleceği için, eğitim sistemimizi daha da iyi noktalara getirmek için durmadan çalışacağız. 2022 yılında okul öncesi eğitime erişimi artırmak amacıyla 1.000 tanesi İstanbul'da olmak üzere 3 bin yeni anaokulunun hizmete alınması için yola çıktık ve 6 bin 4 yeni anaokulu kapasitesi oluşturduk. Böylece hedeflediğimiz kapasitenin iki katına ulaştık. 2023 yılında ise 3 yaşta okullaşma oranını yüzde 16'dan yüzde 50'ye, 4 yaşta okullaşma oranını yüzde 38'den yüzde 70'e ve 5 yaşta okullaşma oranını ise yüzde 99'dan yüzde 100'e ulaştırmayı hedefliyoruz.” dedi.

TÜM EĞİTİM KADEMELERİNDE OKULLAŞMA ORANLARI YÜZDE 99 VE ÜZERİNE ÇIKACAK

2022 yılında eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarını yüzde 95’in üzerine çıkarmayı hedeflediklerini hatırlatan Bakan Özer, “İlkokul ve ortaokulda okullaşma oranları yüzde 95’in üzerinde olduğu için bu dönemde okul öncesi ve ortaöğretim kademelerine odaklandık. Ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 90’dan yüzde 95,06’ya yükseldi ve böylece tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranları ilk kez yüzde 95’in üzerine çıktı. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda erken uyarı ve takip sistemi sayesinde tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranlarını yüzde 99 ve üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

ÇIRAK VE KALFA SAYISI 1 MİLYON 500 BİN OLACAK

Mesleki eğitimin güçlendirilmesi kapsamında mesleki eğitim merkezlerinde çırak ve kalfa sayısının 7 kat artışla 1 milyon 200 bine ulaştığını kaydeden Özer, gelecek yıl için bu sayının 1 milyon 500 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

200 MİLYON YARDIMCI KAYNAK ÜCRETSİZ OLARAK DAĞITILACAK

Bakan Özer, eğitimde fırsat eşitliğinin artırılması kapsamında tüm sınıf seviyelerinde 160 milyon yardımcı kaynağı hazırlayarak öğrencilere ücretsiz olarak dağıtıldığını anımsatan Özer, “2023 yılında 200 milyon yardımcı kaynağı öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıtmayı hedefliyoruz.” dedi.

KAPALI BULUNAN TÜM KÖY OKULLARI YENİDEN AÇILACAK

Bakan Özer, aktif olarak kullanılmayan köy okullarını yeniden açarak köy yaşam merkezlerine dönüştürmeye başladıklarını hatırlatarak şunları söyledi: “2 bin 200 köy yaşam merkezi açıldı. Bu binalar ihtiyaçlar doğrultusunda anaokulu, ilkokul ve halk eğitim merkezlerine dönüştürülerek aktif eğitim birimleri olarak kullanılması sağlandı ve bu okullarda farklı kuşakların aynı çatı altında eğitim alması sağlandı. 2023 yılında kullanılmayan tüm köy okullarını köy yaşam merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

YAZ OKULU UYGULAMASI DEVAM EDECEK

Yaz Okulu projesi kapsamında resmi okullar bünyesinde bilim, sanat, matematik ve İngilizce olmak üzere ilk kez dört farklı alanda yaz okulu açtıklarını ve bundan yaklaşık 1 milyon öğrencinin ücretsiz olarak yararlandığını anımsatan Özer, 2023 yılında da yaz okulu uygulamasına devam edileceğini ayrıca sömestr tatilinde de öğrencilerin bu eğitimden ücretsiz yararlanabileceklerini kaydetti.

Özer, öğrencilerin madde bağımlılığı başta olmak üzere her türlü bağımlılığa yönelik farkındalıklarını artırmak için tüm eğitim kademelerinde 8 milyon 70 bin öğrenciye, 193 bin öğretmene ve 1 milyon 705 bin veliye olmak üzere yaklaşık 10 milyon kişiye rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti verildiğini belirterek, “2023 yılında bağımlılıkla mücadele kapsamında ayrıntılı bir programı İçişleri Bakanlığımız ile birlikte hazırlayarak pedagojilerine uygun olarak 19.1 milyon öğrenci, 1.2 milyon öğretmen ve 5 milyon velinin bu eğitimlere katılımını sağlayacağız.” dedi.

İÇERİĞİ DAHA DA ZENGİNLEŞECEK ÖDS, TÜM SINIFLARA HİTAP EDECEK

Yardımcı kaynaklara ilave olarak öğrencilerin bireysel öğrenme sürecine destek olmak amacıyla öğrenci ve öğretmenlerin birlikte kullandıkları “Öğrenci/Öğretmen Destek Sistemi” (ÖDS) oluşturulduğunu hatırlatan Özer, şunları söyledi: “Bu platform, öğrencilerin farklı alanlardaki öğrenme eksiklerini belirleyerek bu eksiklikleri giderecek doğru materyallere yönlendirme sağlıyor. Bu nedenle ÖDS’nin içeriği 2023 yılında daha da zenginleştirilecek ve tüm sınıfları kapsayacak şekilde genişleyecek.”

5 MİLYON ÖĞRENCİ ÜCRETSİZ YEMEK İMKÂNINDAN FAYDALANACAK

Ağırlıklı olarak taşımalı eğitim kapsamındaki ve pansiyonlarda kalan öğrencilerin yararlandığı ücretsiz yemek desteğinden 2022 yılının başlarında 1,5 milyon öğrencinin yararlandığına dikkati çeken Özer, “Özellikle okul öncesindeki öğrencilerimize öncelik vererek bu sayıyı 1,8 milyona çıkardık. 2023 yılının sonuna kadar okul öncesi tüm öğrencilerimizin ücretsiz yemek desteğinden yararlanmasını sağlayacağız. Böylece ücretsiz yemek desteğinden faydalanan öğrenci sayısını 5 milyonun üzerine çıkartmayı hedefliyoruz.” dedi.

KİTAP SAYISI 150 MİLYON OLACAK

Kütüphanesiz Okul Kalmayacak projesi ile 16 bin 361 yeni kütüphane inşa edilerek tüm okulların kütüphaneye kavuşturulduğunu anımsatan Özer, “Okul kütüphanelerindeki kitap sayısı 28 milyondan 110 milyona yükseltildi. 2023 yılında okuma kaynakları zenginleştirilerek okullardaki kitap sayısını 150 milyona ulaştırmayı hedefliyoruz.” dedi.

TÜM LİSELERİN İMKÂNLARI İYİLEŞTİRİLECEK

Özer, okullar arası imkân farklılıklarının azaltılmasına yönelik uygulanan projelerin 2023 yılında da devam edeceğini ifade ederek Ortaöğretimde 10.000 Okul Projesi kapsamında liselerin tamamının imkânlarının iyileştirileceğini kaydetti.

HEDEF, 10 BİN ÜRÜNÜN TESCİLİ

2022 yılının ilk on bir ayında meslek liselerinde üretilen döner sermaye gelirinin 2 milyar liraya yükseldiğini; 2023 yılında meslek liselerinde üretimden elde edilen toplam döner sermaye gelirinin 3 milyar liraya yükseltilmesinin hedeflendiğini belirten Özer, fikri mülkiyet ve sınai haklar konusunda ise şunları söyledi: “2022 yılında 8 bin 300 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescili sağlandı. Bu ürünlerin 162 tanesi ticarileştirildi. 2023 yılında 10 bin ürünün tescilinin alınması ve en az yüzde 5’inin ticarileştirilmesini hedefliyoruz.” dedi.

HALK EĞİTİM KURSLARINDAN 15 MİLYON VATANDAŞ YARARLANACAK

Hayat boyu öğrenme kapsamında 2022 yılında halk eğitim merkezlerinden toplam 13 milyon 386 bin vatandaşın yararlandığını belirten Özer, söyle devam etti: “2023 yılında halk eğitim merkezlerinden 15 milyon vatandaşın yararlanması sağlanacak. Ayrıca, halk eğitim merkezlerindeki tüm kurs içeriklerinin istihdamı destekleyecek şekilde güncellenmesi ve dijital bir platforma aktarılması (HEMBA: Halk Eğitim Merkezi Bilişim Ağı) sağlanacak. Dijital platform oluşturulduktan sonra bu kurslar yurtdışındaki vatandaşlarımızın kullanımına açılacak.”

AİLE OKULU PROJESİNDEN 2.5 MİLYON AİLE YARARLANACAK

Bakan Özer, Türk aile yapısının desteklenmesi için değerler, ahlâk, iletişim, bağımlılıklarla mücadele, çevre bilinci, ilk yardım ve trafik bilgisi gibi 12 farklı alanda, Aile Okulu projesi kapsamında 81 ilde 1 milyon 110 bin ailenin yararlandığını kaydederek 2023 yılında 2,5 milyon ailenin bu eğitimlerden yararlanmasının hedeflendiğini belirtti.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU, YENİ DÜZENLEMELERLE İYİLEŞTİRİLECEK

“Öğretmenlik Meslek Kanunu” ile öğretmenlik mesleğinin özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlandığına işaret eten Bakan Özer, şunları söyledi: “Şartları taşıyan ve eğitimlerini tamamlayan öğretmenlerin yüzde 98’i sınav başvurularını gerçekleştirdi. Sınav başvurusu yapan öğretmenlerimizin de yüzde 99’u sınava katıldı. Sınav sonucunda 516 bin 974 öğretmenimiz uzman öğretmen, 66 bin 679 uzman öğretmenimiz de başöğretmen olma hakkını kazandı. 2023 yılında yeni düzenlemelerle öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili ilave iyileştirmelerin yapılması hedefleniyor.”

TÜM İLÇELERE ENGELLİ HALK EĞİTİM MERKEZİ

18 yaş üzeri engeli olan vatandaşlara sürekli eğitim desteği sağlamak üzere ilk kez engelli halk eğitim merkezleri kurulduğunu; erişimi kolaylaştırmak amacıyla engelli vatandaşların ve ebeveynlerin bu merkezlere ulaşımlarının ücretsiz gerçekleştirildiğini ifade eden Özer, 81 ilde kurulan merkezlerin 2023 yılında tüm ilçelere yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini söyledi.

TÜM İLÇELERE BİLSEM

Bakan Özer, özel yetenekli öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarını desteklemek ve yetenekli öğrencilerin potansiyellerini artırmak amacıyla BİLSEM sayısını 2022 yılında 375’e çıkartıldığını belirerek 2023 yılında ise tüm ilçelerde BİLSEM kurulması ve öğrencilerin erişiminin kolaylaştırılmasının hedeflendiğini söyledi.

2022 yılında 286 rehberlik ve araştırma merkezinin hizmete sunulduğunu hatırlatan Özer, 2023 yılı itibarıyla RAM sayısını 300’e çıkaracaklarını belirtti.

TÜM OKULLAR ÇEVRE DOSTU OLACAK

Özer, öğrencilerin yaşayarak çevre bilinci edinmelerini sağlamak için ‘Çevre Dostu 1.000 Okul Projesi’nin hayata geçirildiğini anımsatarak, “Her ilçede en az bir okul olmak üzere 1.000 çevre dostu okul oluşturuldu. Bu kapsamda 1.325 sıfır atık kütüphanesi kuruldu. 2023 yılında ise tüm okulların çevre dostu olması sağlanacak. Ayrıca, 2023 yılında okullarda enerji tasarrufunu sağlamak için en fazla enerji tüketen 1.000 okula toplam 60 MW’lık üretim gerçekleştirecek çatı üstü GES kurulacak.” dedi.

KAYNAK : DHA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • ADALET 1 yıl önce Şikayet Et
    OKUMUŞ GASTRONOM UZMANLARI VARKEN OKULLARA LİSE MEZUNU ÇIRAKLIK EGTİM MERKEZİ BELGELİLERİ AŞÇILIGA ALIYORLAr.
    Cevapla
  • bilsem mağdurları 1 yıl önce Şikayet Et
    bilsemlere pandemi nedeniyle hak kaybına uğrayan bu yılki 4cü sınıflara, geçen yılki 4cü sınıf öğrencilerine verilen başvuru hakkı verilmelidir. 2020-21 eğitim yılında meb tarafından pandemi gerekçesiyle sınav yapılmadı. 1 sınav hakları kayboldu. Bu hakkı istiyoruz. ekstra bir şey istemiyoruz.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle boşa gidecek bari diğer okulların personeline versinler cöpe gidecek yoksa
    Cevapla
  • Angela 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar boş boş para harcama var bu okullar la ilgili sistem çok kötü çoğu öğretmenler boş boşuna devletten para alıyorlar çocukları hiç bir şey ogretmiyorlar evdeki sorunları anlatırlar ay sonuna al maaşı ye haram olsun o paralar öyle öğretmenler e çocuklara resmen işkence çektiriyor lar okadar erken girmesinler okula 10 da açılsın 3te de eve gelsinler ezber ezber ezber bu ne ya hangi işe yarayacak bu ezber bu işkence i çocukları n üzerinde çekin artık sabahın köründe kalk zaten sinir basıyor nasıl seve seve gitsin okullara Allah'a seviyorsanız onlara geleceği için en doğru eğitim sistemi düşünün bir zahmet
    Cevapla
  • zaza 1 yıl önce Şikayet Et
    Piyade saat 8 de ders başlıyor 12 ders bitiyor okul yemek yerimi ....Nedir bu israf kerwanı Allahtan korkun....1 Öğünü hoşaf yiyerek kazanan dedelerin torunlarını bu denli düşlüremezsiniz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR