TED'den sınavsız üniversite önerisi

Türk Eğitim Derneği (TED), üniversite sınav sistemi ve lise eğitimine ilişkin bir rapor hazırladı.

ABONE OL
GİRİŞ 12.01.2023 11:48 GÜNCELLEME 12.01.2023 11:48 EĞİTİM
TED'den sınavsız üniversite önerisi
TED'den sınavsız üniversite önerisi

Raporda, 12. sınıfın üniversiteye hazırlık yılı olarak yapılandırılması, öğrencilerin sınavla değil yeterlilik düzeyi, ders başarısı gibi kriterlerle üniversiteye yerleştirilmeleri öneriliyor.

Türk Eğitim Derneği, kademe geçiş sınavlarının öğrenciler, öğretmenler ve aileler üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çeken bir rapor hazırladı.

''Sınavların Gölgesinde Eğitim Sistemi'' raporunda ''12. sınıf üniversiteye hazırlık yılı olsun. Üniversiteye girişte ezbere dayalı sınav sistemleri kaldırılsın'' önerileri yer aldı.

ORTAÖĞRETİMDE YENİ SİSTEM ÖNERİSİ

Rapora göre, okul dışında özel ders, kurs ve testlere bağımlılık ortadan kaldırılmalı, ortaöğretim yeniden yapılandırılmalı.

Üniversite okumadan liseden sonra istihdama katılacaklara, 11. sınıfın sonunda “standart lise diploması” verilmesi, bu öğrencilerin sınava girmeden meslek yüksekokullarına, ön lisans programlarına ve açıköğretim programlarına kayıt olabilmesi, üniversite eğitimi almak isteyenlerinse 12. sınıfta üniversiteye hazırlık eğitimleri alması öneriler arasında.

Rapora göre, öğrencilerin üniversiteye geçişinde hazır bulunuşluk ve yeterlilik düzeylerine bakılmalı.

Öğrenciler, aldıkları dersler ve derslerdeki başarıları gibi kriterler gözetilerek üniversiteye yerleştirilmeli.

Örneğin, ileri düzeyde matematik ve fizik okumayan veya bu derslerde belirli bir başarı gösteremeyen bir öğrenci mühendislik okumamalı.

KAYNAK : NTV
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • ANNEMANNEM 1 yıl önce Şikayet Et
    düz liseler kaldırılmalı meslege lisede geçilmeli kendi alanında ciddi sınavlarla bir üst kademeye geçilmeli bakın o zaman başarıya 15-18 yaşındakı gençler 5 şıkka mahkum edilmemeli buluşlar desteklenmeli
    Cevapla
  • Birkul 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben ce çok iyi olur sınav stresinden ortadan kalkmış olur,birde ogrencile tercih yapmada dershanelerin çokta faydalı olduğuna inanmıyorum derslerdeki başarıları daha yardımcı olacaktır.Bircok öğrenci mağdur bu yüzden istemediği bölümde okumakta şikayetçi ,bende bunlardan biriyim .
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR