YÖK Başkanı Özvar: 10 yeni program açmayı planlıyoruz
YÜKSEK Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bu yıl üniversitelerde yapay zeka ile temaslı 10 civarında yeni program açmayı planladıklarını söyledi.
ABONE OLYÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Yükseköğretimde Üretken Yapay Zeka: Fırsatlar ve Tehditler Çalıştayı'na katıldı.
Özvar, insan hayatına beklenilenden çok daha erken giren ve tesirleri hızlıca bütün dünyaya yayılan yapay zeka servisi olduğunu söyleyerek, "Hiç şüphe yok ki Google ne kadar etkili olduysa bir sonraki oluşum, yapay zeka belki çok daha tesirli olacak. Ancak biz seyirci kalmak istemiyoruz. Bilhassa yüksek öğretim alanında yapay zekanın çok etkin kullanımı, sadece araştırmalar bakımından değil, eğitim bakımından da çok önemli fırsatlar sağlayacak. Ama bununla beraber, bu yapay zekanın kullanımının getirmiş olduğu tehditler de hiç şüphesiz karşımızda. Aslında yapay zekaya öyle hızlı bir giriş yapılmış durumda ki üniversitelerde, ortaokul, liselerde çocuklar yapay zekayı sıkı sıkıya kullanıyorlar. Bizim yapmaya çalıştığımız aslında yüksek öğretimde, üniversitelerde bu bakımdan bunun doğru dürüst bir şekilde kullanılmasını sağlayacak hukuki çerçeveler geliştirebilmektir" dedi.
Prof. Dr. Özvar, üniversite-istihdam ilişkisi açısından da konuya değinerek, "Yapay zekanın meydana getirmeye başladığı, hatta ürettiği pek çok zengin var dünya çapında. Maddi anlamda da ciddi bir motivasyon verdiği anlaşılıyor yapay zekanın. Bu açıdan da değerlendirilecek olursa yapay zeka hakikaten önümüzdeki yıllarda, sadece emekten değil zihinden de tasarruf edecek önemli imkanlar sunuyor. Biz geçen sene başladık bu çalışmalara. Bilhassa yapay zeka başta olmak üzere iletişime de ayrıca ehemmiyet veriyoruz. Bu iki alanın yüksek öğretimde lisans ve ön lisansta bir şekilde iç içe olması hatta bu programlara enjekte edilmesi gerektiğini söylüyor ve üniversitelerle bunu paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
'DAHA FAZLA İSTİHDAM SAĞLANABİLİR'
Bir takım yapay zeka bazlı programların da ihdas edilmesi gerektiğini düşündüklerini belirten Prof. Dr. Özvar, "Dolayısıyla geleneksel, konvansiyonel çocukların gittiği üniversite programlarının yanı sıra yapay zeka ile temaslı programlar inşa edilmesi konusunda da sizlerin önerilerinizi beklediğimi bilhassa ifade etmek isterim. Bu da çok önemli konulardan bir tanesi. Bu sene eğer mümkün olursa 10 civarında yeni program açmayı, üniversitelere teklif etmeyi planlıyoruz. Bu programlarda bugün ki çalıştayın da konusunu teşkil eden bu oluşumdan istifade etmek istiyoruz. Bizim düşüncemiz şu; lisans ve ön lisans programları bir şekilde yapay zeka veya onun öncesi yazılımlarla bir araya getirilebilirse biz lisans ve ön lisan öğrencilerimizin mezuniyet sonrası bir iş yerinde veya Home Office biçiminde daha fazla istihdam yakalanabileceği inancını taşıyoruz. Bunu da görüyoruz zaten. Daha önce kamuoyuyla paylaşmadığımız; ama yakından takip ettiğimiz programların böyle bir imkan sağladığını görüyoruz. Bunu da çoğaltmayı arzu ediyoruz" dedi.
-
Hayde oradan 11 ay önce Şikayet EtNedeeenn aciyomuz. İş mi bulacaklar sonra.Beğen
-
garip bir kul 11 ay önce Şikayet Et7 yıllık ömrüm boşa gitmiş, hakkım yenmiş, kimin umrumdaBeğen Toplam 2 beğeni
-
İsimsiz 11 ay önce Şikayet EtDört kez üniversite okuma hakkım elimden alınmış, ömür emek ve çabalar boşa gittikten sonra isterseniz 20 üniversite açılsın, eğitim sistemi tamamen çökmüş, sınavı kazananların çoğu benim gibi mağdur edildikten sonra okumanın ne anlamı varBeğen
-
Dagistanî 11 ay önce Şikayet EtBizim kasabaya bir üniversite açsaniz, Hukuk, Tıp ve eczacılıkta olsun. Malum iş gören diploma lazım. Üniversite ve eğitim bu kadar ayağa düşürülmez, bir standart bir kalite derdiniz yok mu Allah aşkınaBeğen Toplam 3 beğeni
-
HIDIR BUDUR 11 ay önce Şikayet EtÇinde üniversite bahçesinde eğitim öğretimin bir parçası askeri eğitim alan gençler.!! İsrail sokaklarında kızlı erkekli omuzlarında silahlı kişileri görürsünüz askerlik konusunda. Yunanistan'da bile kızları askerliğe alalım tartışmaları vardı geçen yıllar, YA BİZDEE ?? Lise ve Üniversitelerde askerlik eğitimi “bedelli ile bozulan yapıyı” az tamir etmez mi?Beğen Toplam 2 beğeni