Üniversitelerde ders dışı kazanımlar kredilendirilecek, diplomaya dahil edilecek

YÖK'ün, BTK ile imzaladığı protokolle, BTK Akademi’nin dijital teknolojiler ve yapay zekayla ilgili ders içeriklerinin üniversite ders müfredatına dahil edilerek üniversite dışı kazanımların öğrencinin diplomasına yansıtılması hedefleniyor.

ABONE OL
GİRİŞ 20.01.2024 21:45 GÜNCELLEME 20.01.2024 21:45 EĞİTİM
Üniversitelerde ders dışı kazanımlar kredilendirilecek, diplomaya dahil edilecek
Üniversitelerde ders dışı kazanımlar kredilendirilecek, diplomaya dahil edilecek

Yükseköğretim Kurulunun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile imzaladığı protokolle, BTK Akademi’nin dijital teknolojiler ve yapay zekayla ilgili ders içeriklerinin üniversite ders müfredatına dahil edilerek üniversite dışı kazanımların öğrencinin diplomasına yansıtılması hedefleniyor.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Yükseköğretim Çalışma Grubu ile BTK Akademi'nin belirleyeceği ders içeriklerinin, "üniversite dışı" kazanımların 2024-2025 öğretim yılı güz döneminden itibaren transkriptlere yansıtılmasının hedeflendiğini bildirdi.

'TÜRKİYE BU ADIMLARI İLK ATAN ÜLKELEİRN BAŞINDA GELİYOR'

Üniversite dışı kazanımların kayıt altına alınmasının, belirli standartlara kavuşturulmasının, bir mevzuat dahilinde bunların öğrencilerin veya bu dersleri alan diğer kimselerin nitelikleri arasında sayılarak akredite edilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Özvar, şunları söyledi:

“Aslına bakarsanız dünyada da bu çok yeni bir alan. Avrupa Komisyonunun yaptığı çalışmalar dahilinde Avrupa Eğitim Bakanları ‘mikro kazanımlar’ başlığı altında bu çerçevede çok önemli faaliyetler yürütüyor. Biz de Yükseköğretim Kurulu olarak Avrupa'daki muadillerimizle mevkidaşlarımızla bu konuyu çok yakından takip ediyor ve çalışıyoruz. Avrupa'da üniversite dışı kazanımlar, henüz daha tam anlamıyla yürürlüğe girmese de her ülke bu konuda önemli adımlar atıyor. Türkiye işte bu adımları ilk atan ülkelerin şu anda başında geliyor. Aslına bakarsanız bizim yapmaya çalıştığımız şey üniversite dışı belirli standartlara ve hukuki çerçeveye kavuşturulmuş kazanımları üniversite kazanımları içine dahil edebilmek.”

BTK Akademi ve diğer sektörlerde bu yönde yapılan çalışmaların bir bakıma ilk örnekler olacağını kaydeden Özvar üzerinde çalıştıkları mevzuat için bu örneklerin önemli girdi sağlayacağını söyledi. Özvar, yaşam boyu öğrenim projesinin de çok önemli bir adımını bu projeyle gerçekleştirmiş olacaklarını, bu ilk adımı diğer sektörlere de genişleteceklerine değindi.

Özvar "Bilhassa uzman mühendislerden, doktora yapanlardan ve özel sektörden verilecek dersleri de bu format içine yerleştirmeyi de düşünüyoruz." diye konuştu.

 

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR