MEB'den okullar için son dakika tatil kararı
Kasım ve nisan aylarındaki birer haftalık ara tatil uygulamasını devam ettirme kararı alan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 180 olan eğitim iş günü süresini artırmaya yönelik çalışmalara başladı.
ABONE OLMilyonlarca veli ve öğrencinin merakla beklediği ara tatil düzenlemesine ilişkin ayrıntılar belli oluyor.
ARA TATİLLER DEVAM EDECEK ANCAK EĞİTİM-ÖĞRETİM GÜNÜ ARTACAK
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ara tatillerle ilgili herhangi bir değişiklik yapmayacak. Kasım ve nisan aylarındaki ara tatiller uygulanmaya devam edecek.
Ancak Sabah gazetesinde yer alan habere göre MEB eğitim-öğretim yapılan iş günlerini uzatmak için bir çalışma hazırlığına girdi. Yani tatiller devam edecek ancak öğrenciler daha uzun süre okula gidecek.
Yapılacak beklenen düzenlemeyle 180 olan eğitim-öğretim iş gününün 200 güne çıkarılması hedefleniyor.
Daha önce duyurulan takvime göre 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı, 9 Eylül 2024'te başlayacak. Toplam eğitim iş gününün yaz tatilinden kısılarak uzatılması planlanıyor.
Türkiye'de eğitim-öğretim iş günü birinci dönem 90, ikinci dönem de 90 olmak üzere toplam 180 gün. Eğitim iş günü resmi tatiller, milli ve dini bayramlar ile hafta sonu tatilleri çıkarılarak hesaplanıyor. Başka bir deyişle, öğrenciler bir eğitim-öğretim dönemi içinde toplam 180 gün okula gidiyor.
Ancak bu süre kar tatilleri, hava muhalefeti gibi nedenlerle daha da kısalıyor. Tatil öncesi ve sonrası birer hafta da dersler açısından verimsiz geçtiği için aslında 180 olan eğitim iş günü en az 160 güne düşüyor. Gelişmiş ülkelerde ise bu süre 200 günün üzerinde.
Finlandiya, Hong Kong, Almanya, Yeni Zelanda'da bir öğrenci yılda 190 gün okula gidiyor. Singapur'da 193 gün, Kanada ve Şanghay'da 194 gün, Hollanda'da 200 gün, Japonya'da 210 gün, Güney Kore'de ise 220 gün okula gidiliyor.
YAZ TATİLİ KISILABİLİR
Eğitim ve öğretim iş gününün 200 güne çıkarılması için yaz tatili süresinden kısılabileceği öğrenildi.
Türkiye'de yaz tatili süresi ara tatil uygulamasından önce 13 haftaydı. 2019-2020 eğitim-öğretim yılından itibaren bu süre 11 haftaya indi. Ancak diğer ülkelerle kıyaslandığında bu süre hâlâ oldukça uzun.
Yeni Zelanda 5-6 hafta, Güney Kore, Japonya, Hollanda, Singapur, Hong Kong 6 hafta, Almanya 6-6.5 hafta, Tayvan, Şanghay 9 hafta, Finlandiya ve Amerika 10-11 hafta, Estonya ise 11.5 haftalık yaz tatili süresine sahip. İsveç'te öğrenciler 10 hafta, İngiltere'de ise 6 hafta yaz tatili yapıyor.
-
Yavuz Akkurt 8 ay önce Şikayet EtÇocuklarımız hiç olmazsa yaz tatillerinde Kuran Kurslarına giderek dinimize dair temel bilgileri öğrenme, Kur'ân-ı Kerimi okuma vb. faaliyetlerde bulunarak ve büyüklerle hemhal olarak vakitlerini dolduruyorlardı. Bu nasıl bir karardır....Beğen Toplam 3 beğeni
-
yüksel 8 ay önce Şikayet Eteğitim sistemi berbat. ülkede çırak yetişmiyor. mesleki çırak okulları, mesleki ortaokul statüsüne getirin. okulları uzatmayın. bu masrafları karşılayamayacak olan aileler var.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Lise 2 öğrencisi 9 ay önce Şikayet EtÖnce eğitim sistemini düzeltin. Daha sonra kendinizi veya bizi karşılaştırdığınız ülkelerin eğitim sistemlerine bakın, belki biraz örnek alırsınız. Okul süresi uzayınca herşey düzelecek sanıyorsunuz ama hiçbir şey düzelmeyecek, neden? Eğitim sistemi kötü. Bence tek sorun burada.Beğen Toplam 2 beğeni
-
9 .sınıf anonymus 9 ay önce Şikayet EtOkul zaten gereksiz okulu sanki okuyunca her işe girebilcekmişiz gibi zaten eğitim sistemi çöp hala okul günü arttırıyorlar bu eğitim sisteminden dolayı herkes başka ülkelere gidiyor #Beğen Toplam 8 beğeni
-
Gülsüm 9 ay önce Şikayet EtÖnce eğitimi düzeltin . iki yüz gün olunca eğitim düzelir diye düşünmüşler .Beğen Toplam 11 beğeni