Son dakika: Bakan 'devrim niteliğinde' deyip duyurdu! Milyonları ilgilendiren hazırlık...
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda devrim niteliğinde düzenlemeler yapılacağını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, üzerinde çalıştıkları taslağın ayrıntılarını anlattı.
ABONE OLMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, atamalardan önce adayların 550 saati bulan Milli Eğitim Akademisi'nde eğitime alınacağını bildirdi.
Bakan Tekin, Anayasa Mahkemesi’nin bazı hükümlerini iptal ettiği Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili yeni çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu ifade ederek taslak hazırlanırken dünyadaki modellerin incelendiğini bildirdi.
'DEVRİM' NİTELİĞİNDE BİR KANUNÖğretmenlik Meslek Kanun Taslağı'nı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığındaki kurula sunduklarını, kısa süre içerisinde taslak üzerinde görüşmelerin başlayacağını, görüş ve öneriler doğrultusunda revize edileceğini söyleyen Tekin, "Türkiye’de öğretmenlerin nitelikleri ve seçiminden, öğretmenlerin hizmet içi eğitimine kadar birçok konuyu düzenleyen kanun için 'Devrim niteliğinde' diyebiliriz. Anayasa Mahkemesi bu kanun ile ilgili bir iptal kararı verdi. İptalin ardından kanunun yeniden ele alınması gerektiğine karar verdik. Hazırladığımız taslak metnin başlıklarını vereceğim ama bunlara kurulda ilaveler, çıkarmalar olabilir. Kanun, öğretmenlerin ve yöneticilerin hak, ödev ve sorumlulukları, öğretmenlik mesleğinde kariyer, eğitim çalışanlarının şiddetten korunması, öğretmenlerin hizmet içi eğitimi gibi konuları kapsayacak” dedi.
DÜNYADAKİ ÖRNEKLER İNCELENDİ
Tamamen öğretmen yetiştirmeye odaklanacak bir Milli Eğitim Akademisi kuracaklarını belirten Tekin, "Dünyadaki örnekleri inceledik. Dünyada şu anda lisanstan sonra direkt öğretmenliğe atayan ülke neredeyse kalmadı. Öğretmenlerin hem istihdam süreci hem de istihdamdan sonra hizmet içi eğitimde mesleki yeterliliklerinin güncel gelişmelere göre revize edilmesi konusunda ciddi bir eksikliğimiz var bizim. Akademi bu eksikliği giderecek. Lisans mezunu bir öğretmen adayı Fransa’da 216 saat, Belçika’da 160 saat, İspanya’da 550 saat, İtalya’da 550 saat, Hollanda’da 370 saat, Türkiye’de ise 96 saat uygulama dersi alıyor" diye konuştu.
EĞİTİM BOYUNCA ÖDEME ALACAKLAR
Tekin, Milli Eğitim Akademisi’nde öğretmen adayının teorik ve uygulamalı derslerden oluşan bir hazırlık eğitimi alacağını söyledi. “Bu eğitim esnasında adaylar devlet memuru olarak kabul edilmeyecek ancak emeklerinin karşılığı olacak şekilde bir ödeme yapılacak. Adaylar akademiye KPSS puanı ile alınacak. Akademide başarılı olursa sözleşmeli olarak atanacak. 3 yıl çalıştıktan sonra kadroya geçecek. Avrupa ülkelerindeki saate yakın bir eğitim programı planlanıyor. Aldığımız adayın formasyonuna göre eğitim takvimi şekillenecek.” Akademi ile pedagojik formasyon denilen eğitimin aslında 550 saatte verileceğini vurgulayan Tekin, uygulamanın bakanlığın belirlediği okullarda yapılacağını kaydetti. Tekin, “Branş fark etmeksizin öğretmenlik meslek bilgisi, özel alan eğitimi, sanat, spor, kültürel beceriler, dil, kültür ve manevi değerler alanlarında eğitim verilecek. Bizim programımız kapsamında öğretmenlerimizi eğitmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
"EN FAZLA İHTİYAÇ SINIF ÖĞREMENLİĞİNDE"
Bakan Yusuf Tekin, en fazla ihtiyaç olan eğitim branşları için şunları söyledi:
“Milli Eğitim Bakanlığının atama yaptığı 130’a yakın branş var. Genelde aktif olarak 70-80 alana atama yapılıyor. Öğretmen atamalarında en fazla ihtiyaç özel eğitim öğretmenliği ile sınıf öğretmenliğinde var.”
"ÖNÜMÜZDEKİ SINAVDA ÖĞRENCİLERİ BEKLEYEN EN GÜZEL YENİLİK"
12. sınıflarda geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre devamsızlık oranında yüzde 35’lik bir azalma olduğunu aktaran Tekin, "12. sınıf öğrencilerinin okuldan uzak kalmaları kendi aleyhlerine olacak. Biz ÖSYM ile de görüştük. Sorular MEB müfredatına uygun olacak. Okula devam etmeyip, gidip merdiven altında aldığı kursun, öğrenciye hiçbir faydası olmayacak. Yeni soru havuzunda sadece akademisyenler rol almadı. Soru hazırlayan ekibin yüzde 50’si öğretmenlerden oluşuyor. Bence önümüzdeki sınavda öğrencileri bekleyen en güzel yenilik bu. Soruları artık dersleri anlatan öğretmenler hazırlıyor.” ifadelerini kullandı.
-
Aziz 6 ay önce Şikayet EtÖğretmen olmak için okunan eğitim fakültelerinin hiç bir esprisi kalmıyor o zaman. Boşuna mı okunacak fakülte orada gerekli eğitim verilmiyor bir de 550 saatlik bir eğitimde bizden mi alın deniliyor?Beğen
-
Misafir 6 ay önce Şikayet Etkeske disiplin kuralları getirseydiniz okumak istemeyen cocuklari okula zorla getirmeseydinizde dinlemek isteyenlere bari engel olmasalardı öğretmenlerde mi tek sorun sistem yok duzen yok yetki yok ogretmenin elinden her şeyi alıp yine öğretmeni suçluyorsunuzBeğen Toplam 2 beğeni
-
macsalih 6 ay önce Şikayet EtBütün öğretmenleri işten atıp yerlerine çalışmaya aç işkolik hiperaktif kendini devamlı geliştiren öğrencilerle iyi iletişim kurabilen kişileri getirmeli. Yoksa her yerde aynı memur ol ohhh ondan sonra kendini geliştirme yok yan gel yat hükümeti herşey için suçla paranı al devlete küfret.Beğen
-
Engin 6 ay önce Şikayet EtDevrim evet daha nasıl süründürüruz bu öğretmen adaylarını diye devrim gibi adımların ardı arkası kesilmiyor. Sözleşmeli öğretmen asgari ücretin altında maaş alıyor. Hükümetimiz bunları daha nasıl sömürürum derdine düştü. Kamuda bir tasarruf yapılacaksa liyakatsiz olarak alınan binlerce kişi var ilçede aynı kurum icinde aynı bina içinde hatta 40 memurun 7-8 tanesi liyakatsiz.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Heye yaw heye. 6 ay önce Şikayet EtHer şey para için heye yaw heyeBeğen