MEB'den tarihi adım! Orta Asya ifadesi değiştirildi

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’yle eğitimde köklü bir değişkilik hareketi başlatan Milli Eğitim Bakanlığı, tarih eğitimini de yeniden düzenledi. Yeni müfredatta Orta Asya yerine Türkistan kavramı getirildi

ABONE OL
GİRİŞ 10.10.2024 07:23 GÜNCELLEME 10.10.2024 08:47 EĞİTİM
MEB'den tarihi adım! Orta Asya ifadesi değiştirildi
MEB'den tarihi adım! Orta Asya ifadesi değiştirildi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli başlığıyla hazırladığı ve okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9'uncu sınıf düzeyinde uygulanacak yeni müfredatta "tarih" eğitiminde köklü bir değişiklik yaptı.

Terim ve kavramların aslına uygun bir şekilde kullanımını paylaşan Bakanlık, programlarda anakronik ve bilimsel hata barındıran terim ve kavramların kullanımından vazgeçti. Bu bağlamda "Orta Asya" yerine "Türkistan", "Tehcir Kanunu" yerine "Sevk ve İskan Kanunu" gibi terim ve kavramlara programlarda yer verildi.

BİZİM SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR

MEB’in yaptığı bu köklü değişikliği TRT Haber’e değerlendiren Doç. Dr.Ramin Sadık, Türkistan kavramına sahip çıkılmasının önemini anlattı: “Bizim Türkistan kavramına sahip çıkmamız ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın kitaplarında buna yer vermesi çok doğru bir karar. Türkiye demek, Türkistan demek Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölge demek. Orta Asya'da hangi topluluk yoğun olarak yaşıyor Türk. Başkalarının o bölgeyi nasıl adlandırdığı bizi ilgilendirmez. Bizim kendi tarihimize, kültürümüze, geçmişimize sahip çıkmamız gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı da bunu başlatmış ve Türkistan'a önem vermiştir.”

RUS İSTİLASIYLA BAŞLADI

Prof Dr. Ahmet Taşağıl, Orta Asya kavramının Türkistan yerine kullanılmaya başlanmasının Rus istilası sonucunda olduğunu anlattı: "Türklerin yurdu anlamına gelen Türkistan sözü tarihin en erken devirlerinden itibaren kullanılmaya başlandı. 19. yüzyılın 2. yarısında tamamlanan Rus istilası sonucu Orta Asya kavramı Türkistan adı yerine konuldu ve yaygınlaştı. Türkistan, İran’ın Horasan bölgesinden başlayarak Kuzey Afganistan dahil Çin’in Tun-huang bölgesine kadar uzanan geniş bir alanı kaplar.”

KAYNAK : Yeni Şafak
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 24 TÜMÜ
  • felaknas 1 saat önce Şikayet Et
    ortasya dediğmiz yerde şu an moğollar var .ifade yanlış. türkistan coğrafyası orta asyanın batısıdır. bari turan ifadesini kulllansaymışlar
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    Helal!
    Cevapla
  • Vedat 1 saat önce Şikayet Et
    Milli eğitim bakanı acaba okullarda derse aç giren çocukları hiç düşünüyormu ? Aç kardeşim çocuklar aç , yazıklar olsun
    Cevapla
  • sosyalpat 1 saat önce Şikayet Et
    orta doğu kavramı yerine de bir doğru bir açıklama bekliyoruz
    Cevapla
  • enver 2 saat önce Şikayet Et
    çok olumlu buldum. zira israil, yeni konuşmaya başlayan çocuklarını nasıl bir fikirle yetiştirdiğini biliyoruz. bizde yavaş yavaş kendimize gelecek atılımları yapmakta geç te kalmayalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR