4. İstanbul Eğitim Zirvesi'nde yeni ve sürdürülebilir okul kültürü ele alındı

Çevrim içi düzenlenen 4. İstanbul Eğitim Zirvesi'nde "Yeni ve Sürdürülebilir Okul Kültürü" başlıklı panel gerçekleştirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.12.2024 17:25 GÜNCELLEME 07.12.2024 17:25 EĞİTİM
4. İstanbul Eğitim Zirvesi'nde yeni ve sürdürülebilir okul kültürü ele alındı
4. İstanbul Eğitim Zirvesi'nde yeni ve sürdürülebilir okul kültürü ele alındı

Türkiye Maarif Vakfının "Eşit ve Daha Adil Bir Toplum ve Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Eğitim" temasıyla çevrim içi düzenlediği ve Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu zirvedeki panelin moderatörlüğünü, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Prof. Dr. Hayati Akyol üstlendi.

Güney Avustralya Üniversitesinden Dr. Claire Alkouatli, panelde yaptığı sunumda, "İnsan kim, ne gibi hedefleri olmalı, arzu edilen insan için nasıl çalışılabilir?" gibi soruların cevaplarını aradı.

Alkouatli, toplumda eğitimcinin rolünün önemini vurgulayarak, eğitimci olmadığı takdirde çeşitlilik ve kapsayıcılığın mümkün olmayacağını söyledi.

Eğitimcinin okulda dört duvar arasında öğretmen, müdür ve müdür yardımcılarından ibaret olmadığını dile getiren Alkouatli, çevrenin ve içinde bulunulan topluluğun da eğitici rollerine işaret etti.

Batı'da endüstriyel devrimle birlikte eğitimin bilişsel tarafına odaklanıldığına dikkati çeken Alkouatli, "Sevgi ve yakınlık ise bütün zihinsel gelişimin merkezindedir. Bir yetişkinle iyi bir iletişimi olan çocuklar daha iyi yetişiyor. Her bir çocuk onlara bağlı olan yetişkine ve iyi bir arkadaşa ihtiyaç duyuyor." ifadelerini kullandı.

Alkouatli, sevgiyi eğitim ortamına dahil etmek gerektiğini belirtti.

- İNTERAKTİF, BARIYERSIZ VE DUVARSIZ YENİ ÖĞRENME ALANLARI

Tokyo Şehir Üniversitesinden Prof. Dr. Takaharu Tezuka ise okulun bilgi verilmesi gereken bir alan olduğunu, bu nedenle bilgiyi paylaşabilecek bir formata getirmenin önem taşıdığını vurguladı.

Yeni eğitim konseptleri kapsamında dünyanın birçok ülkesinde çeşitli dizaynlarda okullar inşa ettiklerini söyleyen Takaharu, bariyersiz, duvarsız yeni öğrenme alanlarına odaklandıklarını anlattı.

Takaharu, sınıflar arasında duvar olmadığından tüm okul öğrencileri için interaktif bir ortam oluşturduklarını dile getirerek, çocukların istedikleri gibi hareket ettiğini ve bundan mutlu olduğunu kaydetti.

Yazar, eğitimci ve girişimci Dr. Sabba Quidwai de yapay zekayı sürdürülebilir odaklı toplumun hizmetinde kullanmanın önemli olduğunun altını çizdi.

Eğitim sürecinde sınırların dışına çıkmak gerektiğini anlatan Quidwai, insanın kendi sınırlarından da başkalarıyla empati yaparak çıkabileceğini belirtti.

Quidwai, eğitim sürecinde metot değiştirmek gerektiğini ve yapay zekanın okullarda kullanılmasının önemini vurguladı.

"ZIRVE İNSANLIĞIN ORTAK MESELELERİNE DAİR ÇÖZÜM ARAYIŞLARINA REHBERLİK EDECEK BİR İSTİŞARE ZEMİNİ OLUŞTURACAK"

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin video mesajında şunları kaydetti:

Türkiye Maarif Vakfı'nın önceliğinde düzenlenen 4. İstanbul Eğitim Zirvesi, eşit ve daha adil bir toplum, sürdürülebilir bir gelecek için eğitim temasıyla eğitimin toplumsal adalet ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmadaki dönüştürücü gücünü ele almak açısından büyük bir anlam taşımaktadır.

Bu tema, insanlığın bugün karşı karşıya olduğu en temel sorunlara çözüm üretmek için önemli bir bakış açısını ortaya koyacaktır. Zirve'nin insanlığın ortak meselelerine dair çözüm arayışlarına rehberlik edecek bir istişare zemini oluşturacağına, eşitlik ve adalet ekseninde bir eğitim anlayışını derinleştireceğine, sürdürülebilir bir geleceği inşa etmek için önemli bir irade ortaya koyacağına yürekten inanıyorum. Bu istişarelerden doğacak müktesebatın küresel eğitim politikalarına yön vereceğine, Aynı zamanda milletimizin eğitim vizyonunu uluslararası alanda daha da güçlendirecek katkılar sunacağına inanıyorum.

Zirveye katkı sunan tüm katılımcılara, fikirleriyle bu platformu zenginleştiren uzmanlara ve organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen Türkiye Maarif Vakfı'na ve bütün çalışanlarına içtenlikle teşekkür ediyorum. Türkiye Maarif Vakfı, ülkemizin eğitim alanındaki zengin birikimini uluslararası camiaya taşıyan en önemli kurumlarımızdan bir tanesidir. Bugün 50'den fazla ülkede 50 binin üzerinde öğrenciye hizmet sunan vakfımız, yerel değerleri merkeze alarak küresel eğitim politikalarına yön veren bir modeli hayata geçirmektedir.

Türkiye Maarif Vakfı, bulunduğu ülkelerde yerel kültürlere ve değerlere saygılı bir eğitim felsefesiyle hareket etmekte, ülkemizin barış, adalet ve eşitlik eksenini eğitim anlayışını tüm dünyaya taşımaktadır. Bu çabalar, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak da kalmayıp, medeniyetler arası köprüler kurarak, adalet ve hikmet ekseninde bir medeniyet tasavvurunun şekillenmesine de hizmet etmektedir. Değerli katılımcılar, medeniyetler yalnızca maddi kazanımlarla değil, bu kazanımları kuşatan manevi değerler, adalet anlayışı ve insana dair kadim hikmetle yükselir.

Eğitim, bu hikmeti toplumsal hayata taşıyan, bireyleri geleceğe hazırlayan ve toplumların kaderini şekillendiren en güçlü araçtır. Ancak bu aracın hakiki bir dönüşüm yaratabilmesi, adalet ve eşitlik ilkeleri üzerine inşa edilmesine bağlıdır. Bu bağlamda eşit ve daha adil bir toplum, sürdürülebilir bir gelecek için eğitim teması, eğitimin toplumsal dokuyu yeniden inşa eden dönüştürücü gücünü anlamak ve daha adil bir düzeni tesis etmek için bize kıymetli bir zemin sunmaktadır.

"TÜRKİYE DAHA ADİL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞİN İNŞASINDA LIDERLİK ETMEYİ HEDEFLİYOR"

Adalet, insanoğlunu koruyan ve hak temelli bir düzeni ifade ederken eşitlik her bireyin bu düzenden hakkaniyetle pay almasını sağlar. Eğitim ise bireylerin hak ve sorumluluk bilincini geliştirerek toplumsal faydayı önceleyen değerlerin içselleştirilmesini ve bu değerlerin hayatın her alanında yer bulmasını mümkün kılar. Değerli misafirler, Türkiye, tevarüs ettiği zengin medeniyet birikimiyle eğitimi bir kalkınma aracı olmanın ötesine taşıyarak, daha adil ve sürdürülebilir bir geleceğin inşasında liderlik etmeyi hedeflemektedir.

Türkiye 100 yılı maarif modeli bu vizyonun hayata geçirilmesine yönelik en önemli adımlarımızdan bir tanesidir. Maarif modelimiz eğitimi geçmişin hikmetinden beslenen ve geleceğin ihtiyaçlarına yön veren bir medeniyet tasavvuru ile ele almaktadır. Amacımız evlatlarımızı yalnızca bilgiyle donatılmış bireyler olarak değil hakikatin hikmetiyle kuşanmış sorumluluk bilinciyle yoğrulmuş ve toplumsal faydayı esas alan bir anlayışla mücehhez bireyler olarak yetiştirmektir.

"İNSANLIK ADINA BİR DEĞER ÜRETİMİNE DÖNÜŞTÜRECEK EĞİTİM KÜLTÜRÜ İNŞA ETMEK"

Bu amaç doğrultusunda önceliğimiz evlatlarımızın kendi potansiyellerini keşfetmelerine imkan sunmak ve bu potansiyeli insanlık adına bir değer üretimine dönüştürecek eğitim kültürü inşa etmektir. İnşallah maarif modelimiz sürdürülebilir bir geleceği, adalet ve eşitlik ekseninde şekillendiren bu anlayışın rehberi olmaya devam edecektir. 

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR