Son dakika: YÖK Başkanı Özvar duyurdu, devrim gibi hamle! Müfredat değişti, yeni dönem...
Son dakika haberi... Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, meslek yüksekokulları (MYO) için yeni bir dönemin başladığını açıkladı.
ABONE OLSon dakika haberi... YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, MYO’ların eğitim programlarının baştan sona yenileneceğini duyurdu. Özvar, sektör temsilcileriyle yapılan çalışmalar sonucu organize sanayi bölgelerinde (OSB) MYO’ların müfredatlarının sektör ihtiyaçlarına göre düzenlendiğini ve dijital beceri odaklı yeni modellerin hayata geçirileceğini söyledi.
“Amacımız, öğrencilerin uygulamalı eğitimle donatıldığı, dijital ve yeşil beceri ağırlıklı tematik MYO’lar kurmaktır” diyen Özvar, bu çalışmaların sektörel iş birliğiyle devam edeceğini vurguladı.
DİJİTAL VE YEŞİL PROGRAMLAR ÖNE ÇIKIYOR
Özvar, “2024 yılında 20 üniversitede, 70’i aşkın dijital beceri odaklı ön lisans ve lisans programı açıldı. Yazılım, yapay zeka, siber güvenlik ve kuantum teknolojisi gibi alanlarda insan kaynağı ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz” dedi.
Ayrıca, tarım ve sağlık sektöründe yeşil dönüşüm için özel programların hazırlanacağını belirtti.
STANDARTLARI KARŞILAYAMAYAN MYO'LARA DESTEK KESİLECEK
Yeni düzenlemeye göre, her yıl MYO’lar denetlenecek ve standartları karşılamayan meslek yüksekokulları eğitim desteklerinden mahrum kalacak.
Özvar, bu kararın kaliteyi artırmayı amaçladığını belirterek, rektörlere çağrıda bulundu:
“Rektörlerimiz, ayda en az birkaç kez MYO’ları ziyaret etmeli ve çalışmaları yerinde incelemelidir.”
MYO MEZUNLARININ İSTİHDAM ORANI ARTIYOR
Organize sanayi bölgelerindeki MYO mezunlarının istihdam oranlarının yüksekliğine dikkat çeken Özvar, 2023’te MYO mezunlarının istihdam oranı %61,27 iken, OSB-MYO’lardan mezun olanların istihdam oranının %78 olduğunu açıkladı. Bu başarıda, sektör ihtiyaçlarına göre hazırlanan müfredatların ve uygulamalı eğitimin etkili olduğunu vurguladı.
STAJ VE İŞ YERİ UYGULAMALARI GENİŞLETİLECEK
Özvar, staj ve iş yeri uygulamalarının süre ve çeşitliliğinin artırılacağını belirtti. OSB-MYO iş birliğinin bu alanda güzel bir örnek oluşturduğunu ifade eden Özvar, üniversitelerin iş gücü piyasasıyla daha sıkı bir bağ kuracağını vurguladı.
64 MİLYON TL EĞİTİM DESTEĞİ VERİLDİ
2024 yılı itibarıyla OSB içinde kurulan 17 MYO’da öğrenim gören 5.623 öğrenci için toplamda 64.554.179 TL eğitim desteği sağlandı. Özvar, bu desteklerin artarak devam edeceğini belirtti.
GELECEĞİN MYO'LARI İÇİN AKREDİTASYON ÇAĞRISI
Özvar, üniversite yönetimlerinden MYO programlarını akredite etmelerini ve eğitim kalitesini artıracak adımları atmalarını istedi. MYO’larda dijital ve yeşil becerilerin kazandırılmasına yönelik çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini söyledi.
MYO'LARDA YENİ BİR ÇAĞ BAŞLIYOR
YÖK Başkanı Özvar’ın açıklamaları, meslek yüksekokullarında köklü değişimlerin habercisi oldu. Sektörle uyumlu, uygulamalı eğitime odaklı ve çağın ihtiyaçlarını karşılayan yeni MYO modelleriyle, mezunların istihdam oranlarının daha da artması hedefleniyor. Eğitimde kalite standartlarının yükselmesi, hem iş dünyası hem de öğrenciler için umut vaat ediyor.
-
HİDİR BUDUR 1 saat önce Şikayet EtYOK den beklenti. Hele hele İstanbul gibi büyük metropollerde sabahları çok uzun yolculukla okula yetişmeye çalışan öğrenciler için " OZEL VE TUZEL UNİVERSİTELERDE SABAH DERS BASLAMA SAATİ 09.00'DİR" kararıdır. İşte bu kadar basit. Amaaa ???Beğen
-
Abdu 3 saat önce Şikayet Etİstanbul’daki özel üniversitelerin yüksek okullari sakın tercih etmeyin içler acısı derse zaten akademisyen girmiyor düzenli ders PDF‘leri atılmıyor kim kime dum duma bence bütün yüksek okullari bir yıl olmalı yarım yılda staj Amerika’da Lisanslar iki yıl Çoğu okul eften püften derslerle iki yılı tamamlamaya çalışıyorBeğen
-
Hakan 4 saat önce Şikayet EtSıfır ve - eksi matematik neti ile MYO'ya gelen öğrencilerin temel eğitimini halletmeden MYO'lara itibar kazandıramazsınız. Her şey göstermelik ve hile hurda ile yapılıyor. Göz boyamadan başka birşey değil. Verilen destek paralarının nereye ve nasıl harcandığını bile kontrol edemiyorsunuz. Ayrıca bu sene bir çok MYOda kontenjan doldu amam yarısı devam etmiyorBeğen
-
programlayan 5 saat önce Şikayet EtÖnlisanstan dijitalci olmaz, yapay zekacı olmaz, programcı olmaz. Niye mi? Çümkü bütün bunlar ortalamanın üzerinde IQ ve standart üstünde gayret göstererek çalışmayı gerektirir. Eğer MYO öğrencisi bunlara sahip olsa zaten iyi bir üniversiteye giderdi. Elinizdeki hammadde ile en iyisini yapmak isterseniz, kaynakçı, cnc operatörü, endüstriyel elektrikçi gibi sanayinin ihtiyaç duyduğuBeğen Toplam 1 beğeni
-
Antalyalı 6 saat önce Şikayet EtBırakın herkes işini kursun, fabrika kursun , çevresine iş versin. Görelim ne yapabilecekler. Herkes armut piş ağzıma düş derdinde .Beğen Toplam 1 beğeni