Özel okullar "milyon"luk oldu: Tıp eğitimi fiyatına ilkokul 1'inci sınıf!
Bazı özel okullar, erken kayıt ücretlerini açıkladı. 1, 5 ve 9'uncu sınıfa başlayacak öğrenciler için senelik bir milyon lirayı aşan ücretler telaffuz ediliyor. Bu fiyatlar yemek, servis, kırtasiye gibi kalemlerle daha da yükseliyor.
ABONE OLSon dakika haberi: Türkiye'de yaklaşık bir buçuk milyon öğrenci özel okullarda eğitim alıyor. 12 binden fazla okulda 165 bine yakın öğretmen görev yapıyor.
Özel okullarda eğitime devam edecek ya da yeni başlayacak öğrencilerin anne-babaları, önümüzdeki yıl özel okul ücretlerinin nasıl olacağını merak ederken okullardan ilk işaretler de gelmeye başladı. Bazı özel okullar, velilerle yaptıkları görüşmelerde nakit ödeme üzerinden erken kayıt ücretlerini açıkladı.
Hürriyet gazetesinden Zülal Atagün'ün haberine göre 1, 5 ve 9'uncu sınıfa, yani yeni bir eğitim kademesine başlayacak öğrenciler için senelik bir milyon lirayı aşan ücretler telaffuz ediliyor. Bu ücretler yemek, servis, kıyafet, kırtasiye gibi kalemlerle daha da yükseliyor.
MEB'İN "FAHİŞ FİYAT İSTENMEYECEK" TAVSİYESİNE UYULUYOR MU?
Milli Eğitim Bakanlığı, ara sınıflarda yapılacak zam oranını belirledi. ÜFE ve TÜFE toplamının ikiye bölünüp üzerine 5 puan eklemesiyle ortaya çıkan rakam yüzde 54,8. Özel okullar ara sınıflarda, bu oranın üzerinde zam yapamayacak. MEB'in yeni yönetmeliğinde, "başlangıç kademelerinde de fahiş fiyat istenmeyecek" tavsiyesi var. Ancak özel okulların telaffuz ettikleri ücretler, yönetmeliğin tavsiyesine pek uymuyor.
TIP EĞİTİMİ FİYATINA İLKOKUL 1'İNCİ SINIF
Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 54’üncü maddesine göre, özel okulların öğrenim ve diğer ücretlerini ocak ayından itibaren mayıs ayının sonuna kadar ilan etmesi gerekiyor. Birçok okul, gelecek yılın ücretini henüz resmi olarak açıklamadı. Ancak velilerle yapılan ön görüşmelerde erken nakit ödemeler için fiyat veriliyor.
Özel okullar, taksitle ödeme seçeneği sunuyor. Ama bu da fiyatların daha da yükselmesine sebep oluyor.
Bazı okullarda 1'inci sınıf ücretleri, bazı vakıf üniversitelerinde tıp öğrenimi gören öğrenciler için ödenenin bile üstüne çıkıyor.
Fahiş fiyatların yanında, ek hizmetlerin de zorunlu tutulması tepkiyle karşılanıyor.
"EK HİZMETLER ZORUNLU TUTULAMAZ"
Son günlerde bu konuda çok şikayet aldıklarını belirten Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, "Eğitim kurumları asli işi olan eğitimin dışında yemek, kırtasiye ve etüt gibi hizmetlerden de kazanç sağlama yoluna gidiyor. Bazı aileler bu hizmetleri almadıklarında çocuklarının ayrımcılığa uğradığını iddia ediyor. Tüketicilere özellikle belirtiyoruz; eğitim ücreti dışında sizinle müzakere edilmeyen, kabul etmediğiniz hiçbir ücret size dayatılamaz. Bu konuyla ilgili il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine başvurabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
-
Misafir 1 hafta önce Şikayet Etadalet adalet adaletBeğen
-
Bir Akıncı 1 hafta önce Şikayet EtBu bir tür fırsattır. Devlet bunlara el koysun bir milyondan, yaklaşık birbuçukmilyon özel okul öğrenci sayısının toplam tutarı birbuçuk trilyon yaklaşık 43 milyar dolar tutmakta. Devlet kazanır, okuyan vatan evlatları kazanır, zehirli sarmaşık yetiştiren içimizdeki vatan hainleri kurumlar kaybederler.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 1 hafta önce Şikayet EtSerbest piyasa bize gelmezzzz. Yarı serbest olacak...Beğen
-
Adı üstünde özel 1 hafta önce Şikayet EtSerbest piyasa ekonomisi varken parası olan gönderir gönderemeyende devlet okuluna gider çok kastmayınBeğen
-
Mehmet Muratoğlu 1 hafta önce Şikayet Et4 yaş kreşe giden çocuğuma 10 ay için 40.000 yemek ödüyorum. Tatilleri çıktığında günlük yemek ücreti 200TL. Bunu yapan da haydut, buna zemin hazırlayıp da kenardan seyreden bürokrat da ondan beter.. Sakın gönderme demeyin, başka şansım yok.Beğen