Öğretmende olması gereken nitelikler

MEB, ilköğretim öğretmenlerinde bulunması gereken nitelikleri tek tek belirledi. Aynı çalışma, ortaöğretim öğretmenleri için de başlatıldı. İşte öğretmenlerde olması gereken özellikler:

ABONE OL
GİRİŞ 02.02.2009 11:10 GÜNCELLEME 02.02.2009 11:10 EĞİTİM
Öğretmende olması gereken nitelikler
Öğretmende olması gereken nitelikler

MEB, konuyla ilgili 2002 yılında başlatılan proje çerçevesinde bir öğretmende bulunması gereken ''bilgi, beceri ve tutum özellikleri'' saptayarak, ''Öğretmen Yeterlikleri'' adı altında yayımladı.

Alınan bilgiye göre, ''öğretmen yeterlikleri'' belirlenirken, düzenlenen seminer ve çalıştaydan çıkan sonuçların yanı sıra ABD, İngiltere, Seyşel Adaları, Avustralya ve İrlanda gibi ülkelerdeki örnekler de göz önünde bulunduruldu. Ortaya çıkan çalışma ile ilgili olarak, pilot belirlenen 6 ildeki öğretmenler, okul yöneticileri; sendika, dernek ve sivil toplum örgütü üyeleri, kamu kurumu mensupları, öğretim elemanları ve öğretmen adaylarından oluşan toplam 6 bin 743 kişinin görüşü alındı.

Çalışma sonucunda, ''öğretmenlerde bulunması gereken bilgi, beceri ve tutum özellikleri''ni içeren ''genel yeterlikler''in yanı sıra ilköğretimdeki Türkçe, İngilizce, Fen ve Teknoloji, Bilişim Teknolojileri, Okul Öncesi, Görsel Sanatlar, Matematik, Sınıf Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler, Müzik, Beden Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Teknoloji Tasarım ve Özel Eğitim (Görme Engelliler-İşitme Engelliler-Zihinsel Engelliler) öğretmenliğin nitelikleri de ''özel alan alt yeterlikleri'' adı altında sıralandı.

-GENEL YETERLİKLER-

Projeye göre, bir öğretmende bulunması gereken ''bilgi, beceri ve tutum''dan oluşan niteliklerden ve yapması beklenen davranışlardan bazıları şöyle:

- Öğrenciye ismiyle hitap eder.

- Öğrencilerin fikirlerine ve ürettiklerine değer verir.

- Sınıf içi ve dışı etkinliklerde demokratik davranır.

- İnsan haklarına uygun biçimde davranır.

- Uluslara, bireylere ve inançlara karşı ayrımcılık yapmaz.

- Öğrencinin geçmişine ve sosyo-ekonomik durumuna göre ön yargısız davranır.

- Her öğrencinin başarılı olacağına inanır.

- Öğrenciler sorulara farklı yanıtlar verdiğinde olumlu tepki gösterir.

- Stresle başa çıkma yollarını bilir ve kullanır.

- Kişisel bakımına ve sağlığına özen gösterir.

- Zorluklarla mücadele eder.

- Türk milli eğitim sisteminin dayandığı temel değer ve ilkeleri bilir.

- Mesleki gelişimine yönelik yayınları izler.

- Okulun iyileştirilmesinde ve geliştirilmesine çevre olanaklarını kullanır.

- Öğrencilerin sahip olduğu değerlere saygı gösterir.

- Öğrencinin kişisel gelişimini ailesiyle paylaşır.

- Öğrencilerin ilerlemelerini izlemek amacıyla kayıtlar tutar.

- Sınıf kurallarını öğrencilerle birlikte belirler.

- Öğrencilerin kendilerini güven içinde hissetmelerini sağlayacak ortam oluşturur.

- Aileleri tanımak için bireysel ya da gruplarla veli görüşmeleri düzenler.

- Ailelerin yaşadıkları sorunlara karşı duyarlı davranır.

-''ÖĞRETMENİN YOL HARİTASI''-

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretmenlerin sürekli kendilerini yenilemeleri gerektiğini belirterek, ''Burada amaç öğretmenin kalitesini artırmak. Meslek yeterliklerinde kriterler var. Öğretmenler belirlenen bu meslek yeterliklerine bakarak kendilerini hazırlayacaklar'' dedi.

Bu yeterliklerin, öğretmen yetiştirme politikasında yol gösterici olacağını söyleyen Balıbey, çalışma tamamlandıktan sonra öğretmen adayı yetiştiren eğitim fakültelerinin müfredatının da bu doğrultuda yapılanmasının hedeflendiğini anlattı.

Aynı çalışmanın ortaöğretim için de başlatıldığını anlatan Balıbey, ''Çalışma tamamlandıktan sonra, öğretmen adaylarının buna göre yetişmeleri için YÖK'ün önüne koyacağız. Öğretmen yeterliği çalışmasıyla öğretmenin bir yol haritası ortaya çıkıyor'' diye konuştu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 70 TÜMÜ
  • necdet yalçın 15 yıl önce Şikayet Et
    Meydan boş diye atmayın. Yazı yazan pek çok utanmaz,hep bizleri suçlamış.Ben de bir öğretmenim.Hem de aldığım maaşı sonuna kadar hak ettiğimi düşünüyorum.Aksini iddia etmek isteyenler karşıma çıksınlar ve iddialarını ispatlasınlar.
    Cevapla
  • ali örs 15 yıl önce Şikayet Et
    tebrikler. asım han tebrik etmek istedım sizi. çok iyi bir noktaya değindiniz. idare edenlerin yapması gerekenleri görmek bizlere de katkı sağlar öyle değil mi!!!!
    Cevapla
  • asım han 15 yıl önce Şikayet Et
    güsel. milli eğitim bakanı ve onun atadığı idarecilerde de olması gerekenleri de açıklasınlar da bi zahmet görelim bilinçlenelim...
    Cevapla
  • hilmi sarp 15 yıl önce Şikayet Et
    hak edilmeyen para. öğretmen arkadaşların bir kısmı aldıkları parayı hak etmiyorlar.ben onlara öğretmen değil öğret-me diyorum.zaten kaliteli öğretmenler de azaldı , kalan varsa da dershaneler kaptılar.öğrencilerine hayvan sevgisi veren bir öğretmenede rastlamadım.bir de şu yönden bakmam gerekirse öğretmenlik yapmak gerçekten çok zor , sabır isteyen bir meslek , sabırlı olup işi götüren gerçek öğretmendir.ama pes edip öğrenciye dayak atan malesef öğretmen değildir.
    Cevapla
  • hilmi sarp 15 yıl önce Şikayet Et
    gerçekleri yaşamış olmak. ben dışarıdan yazmıyorum bizzat yaşadıgım şeyler.ben aylık 180 lira ek saat ücreti alıyordum kadar, ama bulundugum süre içerisinde hiç okulu aksatmadım.çocuklara iyi şeyler verdim , boş derlere girdim , susmayan sınıfları gidip susturdum ama hep sevgi ile , bir şeyler öğreterek . ama 1milyardan fazla para alan arkadaşlarım hep kaçarlardı , çocugum hasta deyip çarşıda alışveriş yaparlardı , araba değiştirirlerdi , haftanın tüm saatlerini ek dersle doldurup derse girmezlerdi. olan bana oldu daha sonra
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR