Kansere solucanlı önlem projesi
Solucanların toprağı temizleme özelliğini kullanarak, kanseri önleyebileceklerini iddia eden öğrencilerin projesi dikkat çekti. Çalışma Çevre ve Olimpiyat Projesi'nde yarışacak.
ABONE OLReading Üniversitesinden bilim adamlarının yaptığı araştırmalardan hareket eden Muğla 75. Yıl Fen Lisesi öğrencileri Alper MERT ve Mehmet GAYNAK, kimya öğretmeleri Mehmet SAYDAM’ın danışmanlığında hazırladıkları projede, solucanların topraktaki ağır metalleri temizlediğini ortaya koydulor.
Muğla’daki Yatağan Termik Santralinden ve benzer diğer kuruluşlardan çevreye yayılan ağır metalleri temizlemek amacıyla yola çıkan öğrenciler, bölgelerinde yaşanan yoğun kanser ölümlerinin ve diğer sağlık sorunlarının da bu şekilde önüne geçmeyi hedeflediler. Solucanlarda kanseri önlemekle kalmayıp, yaşlanmayı da geciktiren bir dizi genin varlığını kendilerine kılavuz edinen genç mucitler, solucanlardaki birçok genin insanlarınkine eşit olduğunu vurguluyorlar.
SOLUCANLAR "YÜZYILIN ÇEVRE SAVAŞÇILARI"
Genç mucitler iddialı konuşuyor: “Ağır metallerin çevreye yayınımın da etken olan en önemli endüstriyel faaliyetler çimento üretimi, demir çelik sanayi, termik santraller, cam üretimi, çöp ve atık çamur yakma tesisleridir. Havaya atılan ağır metaller, sonuçta karaya ve buradan bitkiler ve besin zinciri yoluyla da hayvanlara ve insanlara ulaşır ve aynı zamanda hayvan ve insanlar tarafından havadan aeresol olarak veya toz halinde solunur. Ağır metaller endüstriyel atık suların içme sularına karışması yoluyla veya ağır metallerle kirlenmiş partiküllerin tozlaşması yoluyla da hayvan ve insanlar üzerinde etkin olurlar.
Solucanların, kimyasal maddelerle kirlenmiş toprağı temizlemeye yardımcı olabileceği düşünülen “metal yeme” özelliklerinin nasıl işlediğini ortaya çıkaran Reading Üniversitesi’nden bilim adamları, solucanın toprağı “mideye indirip” dışarı çıkardıktan sonra metallerde bazı küçük değişiklikler olduğu tespit etmiş. Solucanların bu özelliklerinden yararlanarak; Yaşadığımız bölgede var olan Yatağan Termik Santrali ve diğer benzer kuruluşlarından çevreye yayılan ağır metalleri solucanlarla temizlenebilirliğini ortaya koyduk. Zaten nemli ortamda var olan solucanların yaşam merkezleri de yine Muğla ve yöresidir. Bunun sonucunda da solucan yetiştirme ve besleme gibi bir sorun olmayacaktır. Sonuç olarak, kanser ölümlerinden kurtulabilineceğini ispat ettik. Artık solucanlar sayesinde ,hiç kimse- özellikle Milas ve Yatağan ilçelerinde- kanserden ölmeyecektir.”
Genç mucitler ufkumuzu açmaya devam ediyor
Muğla 75. Yıl Fen Lisesi öğrencileri Alper MERT ve Mehmet GAYNAK projeleriyle 14-15 Mart ‘ta yapılacak olan 17.INEPO Çevre Proje Olimpiyatında yarışacak. Bu projeyle birlikte 114 projenin sahibi genç mucit, hafta sonu 17.INEPO Çevre Proje Olimpiyatında madalya için ter dökecek.
INEPO Çevre Derneği’nin öncülüğünde , Çevre ve Orman Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı , Fatih Koleji ve Fatih Üniversitesi tarafından düzenlenen 17. INEPO Uluslar arası Çevre Proje Olimpiyatı Ulusal Aşaması
14-15 Mart tarihlerinde MİLLİ EĞİTİM BAKANI HÜSEYİN ÇELİK’İN katılımıyla Fatih Koleji Beykent Kampusünde yapılacak.
Bank Asya’nın ana sponsorluğunda gerçekleşen 17. INEPO’ da birbirinden ilginç 115 finalist proje yarışacak.
13-19 yaş gurubu gençlerin çevre sorunlarının çözümüne yönelik ürettiği projelerin yarışacağı 17. INEPO’ yu UNESCO da destekliyor. 17.INEPO’nun ulusal aşamasında, 27 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacak olan 17.Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatında Türkiye’yi temsil edecek proje belirlenecek. Ayrıca bir proje de Mayıs ayında ABD’de yapılacak olan 60.INTEL-ISEF Uluslar arası Bilim ve Mühendislik olimpiyatı için seçilecek.
PROGRAM:
YER: Fatih Koleji Beykent Kampusü/ Büyükçekmece-İST.
14 Mart 2009 Cumartesi
Saat: 11.00 Açılış - MİLLİ EĞİTİM BAKANI HÜSEYİN ÇELİK’İN KATILIMIYLA
Saat: 13.30-18.00 arası Sergi ve Jüri Değerlendirmeleri
15 Mart 2009 Pazar
Saat: 15.00 Ödül Töreni
Saat: 16.30 Madalya Alan Öğrencilerle Röportaj