Gezilerde başörtüsü yasağına ayar

İki başörtülü öğrencinin Çanakkale gezisine katılamaması üzerine MEB harekete geçti ve milli eğitim müdürlükleri ile okullara yazı gönderdi. Yazıda, gezilerde kılık kıyafet zorunluluğu bulunmadığı vurgulandı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.10.2009 10:42 GÜNCELLEME 29.10.2009 10:42 EĞİTİM
Gezilerde başörtüsü yasağına ayar
Gezilerde başörtüsü yasağına ayar

Muğla’da Çanakkale’ye giderken otobüsten indirilen Büşra Pirci’nin ardından, Mardin’de de Merve Akgül başörtüsü nedeniyle Çanakkale’ye gidememişti.

Muğla’da otobüsten indirilen Büşra Pirci’nin yaşadıklarını Haber 7 kamuoyuna duyurmuş ve olay büyük tepki almıştı. Aynı olayın birkaç gün sonra Mardin’de yaşanması ise tepkiyi daha da arttırdı.

Zaman gazetesinden İbrahim Aslıoğlu'nun haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan il milli eğitim müdürlükleri ve okullara gönderdiği yazıda "öğrencilerin gezilerde kılık kıyafet yönetmeliğine uyma zorunluluğu bulunmadığı" vurgulandı. 

GEZİLERDE ZORUNLULUK YOK

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 6 yıldır düzenlediği 'Cumhuriyet Eğitim Gezileri Projesi' kapsamında Çanakkale'ye giden öğrencilerden başörtülü olanların otobüsten indirilmesi olayları üzerine bakanlık, il milli eğitim müdürlükleri ve okulları uyardı. MEB Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül imzalı yazıda "öğrencilerin gezilerde kılık kıyafet yönetmeliğine uyma zorunluluğu bulunmadığı" vurgulandı.  

RESMİ TÖREN DIŞINDA KIYAFET SERBEST

Bakanlığın 23 Ekim 2009 tarihli yazısında Cumhuriyet eğitim gezilerinde uyulması gereken esas ve usullerin daha önceki yazılarda belirtildiği hatırlatılarak, buna rağmen gazetelerde eğitim gezilerine katılan öğrencilerin kılık kıyafet yönetmeliğine uygun olarak hareket etmedikleri için programdan çıkarıldıkları, gezi rehberlerinin bu konuda öğrencilere müdahale ettiklerine ilişkin haberlerin yayınlandığı belirtildi. "Söz konusu geziye katılan öğrencilerimizin resmi törenler dışında kılık kıyafet yönetmeliğine uyma zorunluluğu bulunmamaktadır." denilen yazıda, rehberlerin de öğrencilere müdahalede bulunamayacağının altı çizildi. Her gezi otobüsünde valiliklerce görevlendirilen iki yönetici veya öğretmen bulunduğu ifade edilerek, şunlar kaydedildi: "Şartname gereği otobüslerde yüklenici firma tarafından görevlendirilen profesyonel turist rehberlerinin öğrencilere müdahale yetkileri bulunmamaktadır." Geziye katılan öğrencilerin bu açıklamalar doğrultusunda gezilerini başarıyla tamamlamaları hususunca valiliklerce gerekli duyarlılığı göstermeleri istendi.

BÜŞRA VE MERVE GEZİYE KATILAMAMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde Muğla'da Büşra Pirci ve Mardin'de Merve Akgül Çanakkale gezisine, başörtülü oldukları gerekçesiyle katılamamışlardı. 2003 yılında 'Çanakkale Eğitim Gezileri' adıyla başlayan, 2006 yılından itibaren ise kapsamı genişletilerek 'Cumhuriyet Eğitim Gezileri' yapılıyor. Proje kapsamında bu yıl 7 bin civarında öğrencinin katıldığı geziler, 5 Ekim ile 7 Kasım 2009 tarihleri arasında düzenleniyor.

 (ZAMAN - Haber 7) 

YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • cengizhan 15 yıl önce Şikayet Et
    şehitlerin kemikleri sızlıyor. şehitler neden savaştı bunu kızımızı otobüsten indiren cahil öğretmen bilmiyorsa öğretmenlikten atılmalıdır bu nasıl eğitimcilik.şehitlirimiz bu günleri görselerdi savaşırlarmıydı.askere giderlermiydi.
    Cevapla
  • sherlock holmes 15 yıl önce Şikayet Et
    Vatandas derki komple teorisyenliginin bi anlami yok. "çanakkale şehitliye gidenler bilir türbanlı ve çarşaflı büssürü insan var onlara yasak yokda bu kızamı var :))) palavra gündem değiştirmek için hazırlanmış çok amatörce bir haber..." demissin. O carsaflilara ve basortululere sor bakalim kaci MEB okullari araciligiyla oraya gelmis. Burada basortululer canakkaleye gelemez demiyor. Basortulu ogrenciler MEB okullarinca duzenlenen Canakkale gezisine alinmadilar diyor. iyi valla isterseniz canakkaleyi siradan normal basortulu vatandaslara da yasaklayin...
    Cevapla
  • salih öztürk 15 yıl önce Şikayet Et
    YANLIŞTAN DÖNÜŞ... işte o kadar, gezi otobüsü ve Çanakkale şehitliği kamusal alanmı sanki.
    Cevapla
  • gürkan çörekçi 15 yıl önce Şikayet Et
    yazık. bu şekilde muamelerde bulunarak, insanları sırf dinini yaşamaları ve dinleri gereği kapanmak istemeleri suç mu ?
    Cevapla
  • ALİ CAN 15 yıl önce Şikayet Et
    ARTIK MİLLETİN İRADESİNE VE DEĞERLERİNE MÜDAHALELER SON BULMALI. Başörtülülere uygulanan baskı ve müdahaleler insan hak ve özgürlüklerine aykırıdır. Türkiye, hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı, insanların düşünce ve inançlarından dolayı dışlandığı, cezalandırıldığı bir ülke olmaktan kurtulmalıdır. Siyasetçiler, ordu, akademya, basın, eğitim kurumları her bir vatandaşa, her insanın haklarına, özgörlüklerine azami düzeyde saygılı olmalıdır. Hala insanlara köle, parya muamelesi yapmaya çalışanlar var. Yüce Allah ıslah etsin onları; akıl fikir, hidayet versin onlara!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR