Vekil öğretmenler ne kadar alacak?
KPSS'deki iddialar nedeniyle öğretmen atamalarını erteleyen MEB, yürütülen soruşturmaların uzaması halinde oluşacak öğretmen açığını vekil öğretmenlerle giderecek. Peki vekil öğretmenler ne kadar maaş alacak?
Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndaki (KPSS) iddialar nedeniyle öğretmen atamalarını erteleyen Milli Eğitim Bakanlığı, yürütülen soruşturmaların uzaması halinde oluşacak öğretmen açığını ücretli öğretmenlik uygulamasıyla gidermeyi planlıyor.
MEB, KPSS'ye yönelik iddialarla ilgili durum netleşinceye kadar 31 Ağustos 2010'da yapılması planlanan öğretmen atamalarını ertelemişti. Yeni eğitim-öğretim yılının 20 Eylül'de başlayacak olması ve durumun bu tarihten önce netlik kazanmaması okullarda öğretmen açığının nasıl kapatılacağı sorusunu gündeme getirdi.
KPSS ile ilgili soruşturmaların tamamlanmasını bekleyen Bakanlık, eğer süreç 20 Eylül'den sonraya sarkarsa ''ücretli öğretmenlik'' sistemini uygulamaya koyacak.
Bu çerçevede il milli eğitim müdürlükleri, öğretmen ihtiyaçlarını ücretli öğretmenlik yoluyla giderecek. Uzun yıllardır zaman zaman öğretmen açığının giderilmesi amacıyla uygulanan bu sistemin yasal dayanağını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 89. maddesi oluşturuyor.
Söz konusu maddede, ''Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile üniversite ve akademi (Askeri akademiler dahil), okul kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda vb. kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir'' hükmü yer alıyor.
Bu hüküm çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın çıkardığı ''Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar''da, ders ücreti karşılığı görevlendirmelerle ilgili olarak bazı kurallar belirlendi.
-AYLIK 842 TL-
Millİ Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar'a göre, öğretmen sayısının yetersiz olması halinde yükseköğrenim görmüş kişiler ücretli öğretmenlik yapabiliyor.
Bu karar kapsamındaki yönetici ve öğretmenler dışındaki resmi görevliler ile sınıf öğretmenlerine ilköğretim okullarının 6, 7 ve 8. sınıflarında, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate kadar; resmi görevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate kadar ek ders görevi verilebiliyor.
İlgili mevzuatında belirtilen esaslara göre uzman ve usta öğretici olarak nitelendirilenlerden resmi görevi bulunanlara haftada 10, resmi görevi bulunmayanlara haftada 40 saate kadar okul öncesi, mesleki ve teknik orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders görevi yaptırılabiliyor.
Ücretli öğretmen görevlendirme işlemleri il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince yapılıyor. Görevlendirilenlerin 7,5 saati 1 gün hesabıyla değerlendirilerek Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkilendiriliyor.
Görevlendirilenlerin birim ek ders ücreti tutarı brüt 8.32 TL, net: 7.02 TL olarak hesaplandı. Bunlardan haftada 30 saat ders okutanların bir ayda alacağı net ücret 842.4 TL'yi buluyor. Bu konumda olanların o aya ilişkin sigorta kesintisi de 16 gün üzerinden işlem görüyor.
-
murat akman 15 yıl önce Şikayet Etsayın çubukçu mebe yakışmıyor.. meb gibi çok önemli bir kurumun başına sayın çubukçu yakışmıyor. hüseyin çelik de yakışmıyordu. lütfen daha uygun bir isim bulunsun.Beğen
-
ERKAN 15 yıl önce Şikayet Etsayın çucukçu umarım bu meclisteki son yılınız olur. yapacağınız atamanın iki katından fazla ücretli öğretmen çalışıyor zaten şu anda.sanki acil durum planı devreye sokuluyormuş gibi ücretli öğretmenliği öne sürmeniz sizleri gerçekten komik duruma düşürüyor.kpss kopya skandalı çıktığında yoktur öyle birşey diye açıklamalar yaptınız.buda yetmedi atamaları durdurmayacağız diye açıklamalar yaptınız.siz var ya çoktan battınızda çıkmak için çırpınıyorsunuz.çırpındıkçada batıyorsunuz.bu kuşak sizleri hiç unutmayacak.aldığınız beddualarla daha yaşayamazsınız rahat.Beğen
-
yasemin 15 yıl önce Şikayet EtSÜREÇ DEĞİL, SONUÇ ÖNEMLİ!!!. milli eğitim kendi işinin görülmesi için gününü kurtaracak,sonra atamalar yapılacak,peki eğitim mezunu işsizlere ne olacak yine kpss ye hazırlanmak için evlere mi kapanacak,herkes işini görmeye enayi arıyor,kesin çözümler bekliyoruz sayın bakanımızdan!Beğen
-
61.rahatsız 15 yıl önce Şikayet Etüçretli öğretmenlik. MEB biliyor ki öğretmen gidip kasiyerlik garsonluk yapmayacak, eli mahkum aç kalacağına gelip paşa paşa çalışacak üç kuruşa ..ancak bu ülkenin geleceği o kadar ucuz değil.Ücretli öğretmenlik yapmayı düşünen arkadaşlara sesleniyorum. Ücretli öğretmenliğin imkanlarıyla hiç bir öğretmen verimli olamaz.Yanınızda sizin yarınız kadar çalışıp iki katınız kadar maaş alan insanları görünce ne şevkiniz kalır ne öğretme aşkınız..bu hem sizin hem de çocukların geleceğini karartacaktır...Beğen
-
kürşat_19 15 yıl önce Şikayet Etmodern kölelik. ücretli öğretmenlik denilen şey modern zamanın köleliğir.Beğen