Okula başlama yaşı 5'e iniyor

İlköğretimi 4+4+4 modeliyle kesintili hale getiren yasa teklifi Meclis Milli Eğitim Alt Komisyonu'nda önemli değişikliklere uğradı. İşte merak edilenler:

ABONE OL
GİRİŞ 01.03.2012 12:11 GÜNCELLEME 01.03.2012 12:11 EĞİTİM
Okula başlama yaşı 5'e iniyor
Okula başlama yaşı 5'e iniyor

AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık başkanlığındaki komisyon çalışmalarını dün sürdürdü. Alt komisyonun raporu gelecek günlerde üst komisyonda ele alınacak.

60 ayı dolduran

Alt komisyon, ilköğretimde okula başlama dönemiyle ilgili olarak “5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayında başlar” ifadesini ekledi. Değişiklik bu şekliyle çıkarsa, çocuklar, 60 ayı doldurdukları yılın eylül ayında birinci sınıfa başlayacak. Mevcut uygulamada yaş limiti 72 ay.

8 yıl sonrası açık lise

Milli Eğitim Bakanlığı’nın halen 71 ilde uyguladığı okul öncesi eğitimi de zorunlu hale getirmeyen komisyon, benimsediği bu ara formülle zorunlu eğitime alma çağını bir yıl geriye çekmeyi hedefledi.

Diğer değişikliğe göre öğrenciler ilk kademe yerine ilköğretim ikinci kademenin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği açıköğretim programlarına katılabilecek. Teklifte çıraklık yaşını 11’e düşüren düzenlemeden de vazgeçildi. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) şartlarında en düşük çıraklık yaşı 14 olarak öngörüldüğünden, mevcut uygulamanın sürdürülmesine karar verildi.

LYS’ye de ayar

Komisyon üniversiteye girişte katsayı hesabına ilişkin hükümler de getirdi. 2013’teki üniversite giriş sınavında öğrencilerin puanlarına okul başarısı etki etmeyecek. Bu yılki üniversite giriş sınavındaki puanlama sisteminde ise değişiklik olmayacak. Alt komisyon, 2012-2013 eğitim döneminde yeni uygulamaya geçilmesini, bu sürenin Bakanlar Kurulu kararıyla bir yıl ileriye atılabilmesini öngördü. Teklif böyle kabul edilirse en geç Eylül 2013’te yeni sisteme geçilecek.

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Fikri güler 12 yıl önce Şikayet Et
    BU İŞTE BİR TERSLİK VARRRRR. SAYIN başbakanım sizleri seven sayan birisiyim fakat bu eğitim politikasında yanlışlıklar var. eğitim kesintili olmalı 5+3 en idealidir. Beş yaşındaki çocuğa okuma yazma eğitimi kesinlikle zor gelecektir. çocuklarda okula karşı korku geliştirecektir. Vakit varken bu yasanın düzeltilmesini talep ediyoruz.........gerçekten yanlış olacakkkkk
    Cevapla
  • noter tasdikli yorumcu 12 yıl önce Şikayet Et
    çok erken. öğrenme kabiliyeti açısından 5- 6 yaşlarındaki çocuklarda ay farkı bile etkili oluyor diye duymuştum bir ilkokul öğretmeninden. 6 yaş anaokulu çağı. anaokulu ilköğretime hazırlık için çok önemli. bazı çocuk erken algılar ama istisnadır.
    Cevapla
  • galipgalip 12 yıl önce Şikayet Et
    rezalet. her yeri saçmalık yasanın okadar
    Cevapla
  • Yusuf Çınar 12 yıl önce Şikayet Et
    5 yaşın eğitim bilimi açısından riskleri olabilir. Ericson'un psikososyal kuramına göre ilköğretim dönemi "Başarıya karşı aşağılık duygusu geliştirme" dönemidir. Yani bir çocuk 6-11 yaşları arasındaki eğitimine başarılı bir başlangıç yapmışsa ve sürdürmüşse muhtemelen ilerki yaşanında da başarılı olur. Eğer başarırız bir başlangıç yapmışsa aşağılık duygusu geliştirir, kendine güvenini kaybeder ve ileriki yaşamanıda büyük ihtimalle başarırız olur. Bundan dolayıdır ki, çocukların 5 yaşında başlayıpta başarırız olması durumunda (6 yaş çocuğuna göre başarırız olma ihtimali çok yüksektir), okul yaşamına kötü bir başlangıç yaptığı için çocuk aşağılık duygusu geliştirebilir ve ileride çok sıkıntı çeker. Onun için ailelere çocuklarını bir eğitimci olarak kesinlikle 5 yaşında okula göndermelerini önermiyorum. Ben kendi çocuğumu 6.5 yaşında gönderdim. NE GARİPTİR Kİ, BU POLİTİKALARI OLUŞTARAN BAKANIMIZ İŞLETMECİ VE MİLLETVEKİLLERİ İÇİNDE EĞİTİMCİ YOK. EĞİTİMCİ OLMAYAN KİŞİLER EĞİTİM KONUSUNDA AHKAM KESİYOR.
    Cevapla
  • süleyman aslan 12 yıl önce Şikayet Et
    Ya Öğretmenler. Gayet güzel bir sistem olabilir uygulanırsa ama bir de öğretmenler açsından bakalım. 1.kademenin 5 yıldan 4 yıla inmesi demek mevcut sınıf öğretmenlerinin 5 te birinin açığa çıkması demek. hali hazırda binlerce öğretmen atama beklerken bu durum nasıl bir sonuç doğuracak göreceğiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR