Civcivlerin cinsiyeti nasıl belli oluyor

Koreden gelen 6 'seksör' saatte 800 civcivin toplu iğne ucu büyüklüğündeki cinsel organına bakarak cinsiyetini belirliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 12.02.2006 00:59 GÜNCELLEME 12.02.2006 00:59 EKONOMİ
Civcivlerin cinsiyeti nasıl belli oluyor
Civcivlerin cinsiyeti nasıl belli oluyor

Civcivlerin, toplu iğnenin ucu büyüklüğündeki cinsel organlarına bakarak ve elleriyle kontrol ederek dişi mi erkek mi olduğunu anlayan "seksörler", saatte 800 civcivin cinsiyetini belirleyerek, pek fazla bilinmeyen bir mesleği icra ediyor.

Alınan bilgiye göre, Ross Breeders Anadolu Ana Damızlık Tavukçuluk Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin Ankara'nın Kalecik İlçesi'ndeki kuluçkahanesinde çalışan Koreli 6 seksörün işi, yumurtadan yeni çıkan civcivlerin erkek mi dişi mi olduğunu anlayarak,işletmeyi, "ibiği çıkıp horoz olduğu anlaşılana kadar, erkek civcivi 'büyüyünce yumurtlayacak' diye boşuna beklemekten" kurtarmak.

Özellikle Japonya ve Uzakdoğu ülkelerinde eğitim alan seksörler, kuluçkahanelerde günde 9 saat boyunca yuvarlak bir masanın çevresinde çalışıyorlar.

Uzakdoğu'da yaklaşık 100 yıldır sürdürülen bu meslek, Türkiye'de tavukçuluk sektöründe çalışanlar dışında pek bilinmiyor.

Parmaklarının arasına sıkıştırdıkları civcivlerin, toplu iğnenin ucu büyüklüğündeki cinsel organlarına bakarak ve elleriyle kontrol ederek, erkek-dişi ayrımı yapan seksörler, meslekleriyle ilgili bilgi vermekten özellikle kaçınıyorlar.

Ross Breeders Anadolu Ana Damızlık Tavukçuluk Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin Kuluçkahane Müdürü Serap Yasun, Türkiye genelinde yaklaşık 20 seksörün çalıştığını, firmalarında ise Kore vatandaşı 6 seksörün görev yaptığını söyledi.

Yasun, civcivin cinsiyetine, makineden çıktıktan sonra 2 saat içinde bakılması gerektiğini, aksi takdirde zaman geçtikçe cinsel organın içeri çekildiğini ve cinsiyet tayini yapmanın hemen hemen imkansız hale gelebileceğini bildirdi.

"OLDUKÇA DİSİPLİNLİLER"

Seksörlerin genellikle Uzakdoğulu olduğunu ifade eden Yasun, "Haymana'daki firmamızda da 3 Türk seksör vardı. Ancak onlar Koreliler kadar uzman değiller" dedi.

Seksörlerin oldukça disiplinli kişiler olduğunu belirten Yasun, "Müdür olarak ben sorsam bile işlerini nasıl yaptıklarını anlatmazlar. İşlerini yaparken tanımadıkları biri arkalarından onları izlerse rahatsız olurlar. Mesleklerini kimseye öğretmezler" diye konuştu.

Seksörlerin Japonya ve Kore'de 4 yıllık eğitim veren okulları bulunduğunu kaydeden Yasun, okulu bitiren seksörlerin ülkelerindeki kuluçkahanelerde staj yaptıktan sonra merkezi Belçika'da bulunan Hobo Çhıçk Sexsing adlı şirkete bağlı çalıştıklarını söyledi. Yasun, bu şirketin de seksörleri dünyanın değişik ülkelerine çalışmak için gönderdiğini anlattı.

"HATA ORANI KADAR MAAŞTA KESİNTİ"

Seksörlerin 1 saate ortalama 800 civcivi kontrol ettiğini anlatan Yasun, bu meslekle ilgili şu bilgileri verdi:

"Bu meslek çok yoğun konsantrasyon gerektirdiği için 3 saatte bir mola verirler. Her seksör, günde ortalama 9 saat çalışarak 7 bin 200 civciv kontrol ediyor. Seksörler, civcivlerin cinsiyet ayrımını yaparken yüzde 2 oranında hata payıyla çalışırlar. Sözleşmelerimizde de bu şekilde yazar. Yüzde 2'yi geçtiği zaman bağlı oldukları şirket, hata oranı kadar maaşlarında kesinti yapar. Disiplinli olmaları biraz da bu yüzden."

Seksörlerin, Avrupa'da bin 500 ile 2 bin avro, Türkiye'de ise 2 bin YTL aylık ücret aldıkları öğrenildi.

YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • ersin doyduk 16 yıl önce Şikayet Et
    nedense yazilarinin tamamini okuyamiyorum.... bekir coskun bey!!!!nedense senin yazilarina basladigim zaman sonunu getiremiyorum yuregim daraliyor adamin canini sikiyorsun.....hic senin mutlu oldugun bir gun yokmu hep sikayet hep sikayet hicbir seyi begenmezsin sikayet edersin biirde bunu turk kulturunu cok ii bilip onun arkasina siginarak yaparsin,,,,
    Cevapla
  • mehmet yaşar yıldırım 16 yıl önce Şikayet Et
    O da Bir Can\'dı!!. Evet oda bir candı. Belki AGOS onünde Alınmamıştı bu can ama, o da bir candı. İSMAİL AĞA camiinde cinayet işlenirken AGOS Tepkisini gösterseydiniz samimiyetinize inanırdım. Ama camiiye giden sizin düşmanınız olduğundan yazmadınız tabii! Benim bu yorumumu belki tahrikkar göreceksiniz ama ya bunların yaptığı?? Bana hakaret ediyor, Sonra o hakaret zaptını bana satıyor ve para kazanıyor. Bu yapılan hakaretler tahrik değil de nedir. Azıcık samimi olsanız, Azıcık ta saygılı!!
    Cevapla
  • iskender tokel 16 yıl önce Şikayet Et
    sen böbürlenmeye devam et. ya bekir abi bilmiyorsun bari sallama. osmanlı hanedanında akrabasının kanını akıtan bir tek osman gazi dir.(amcası dündarı ok la öldürmüştür.)osmanlı hanedanına mensup olanlar ın kanları akıtılmazdı.(ipek urganlarla boğulurdu,bu işde mahsenlerde olmazdı.)hem sen sadece geçmişinden sadece vahşet anlarını alabildiysen o senin BAŞARIN.
    Cevapla
  • fahrettin 16 yıl önce Şikayet Et
    maşallah. bakıyorum da bekir by performansınız yine harika.. yine insanları cıldırtmanın bi yolunu bulmuşsunuz maşallah ne diyim size bu yazıdansonra bişeyi çok ii anladım siz ya özellikle yapıyosunuz bunu dinsiz oldugunuz için yada gercekten çok safsınız ve halaa bazı şeyleri anlayamıyorsunuz bekir byy bu millete herşeyi yapın ama inançlarıyla atalarıyla oynamayın...SAKIN...sakın birdaha bunu yapmayın!!!!!
    Cevapla
  • Selim Özçelik 16 yıl önce Şikayet Et
    . Kim bu adam ya? Ne konuşuyor? Aklı sıra dine laf atmaya kalkmış. Yetmemiş ceddimize laf atmış. O da yetmemiş bizlere de laf atmış. Zamanında ingiltere başkanı churchill bu Türkler için \" bu milleti ancak maneviyatını yok ederek tarih sahnesinden silebiliriz\" demiş. Bu adam tam da bu amaç için çalışıyor. Konu ne olursa olsun getirip inanç konusuna bağlayor. Katil olan tam olrak kendisi . İnanç katili, düşünce katili, insanlık katili, farklılıklara, farklı düşüncelere tahammülü bile yok. Zorbanın ta kendisi..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR