Türkiye'nin en büyüğüydü, 4 yıl ömrü kaldı

Türkiye'nin en büyük yeraltı metal madeninin 4 yıl rezerv ömrü kaldı.

ABONE OL
GİRİŞ 11.01.2016 16:58 GÜNCELLEME 11.01.2016 17:05 EKONOMİ
Türkiye'nin en büyüğüydü, 4 yıl ömrü kaldı
Türkiye'nin en büyüğüydü, 4 yıl ömrü kaldı

Rize’nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesi’nde bulunan ve Türkiye’nin en büyük yeraltı metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri’nde sürdürülen maden arama faaliyetlerinden sonuç alınamadı. 22 yıl boyunca 20 milyon 309 bin ton bakır ve çinko rezervi çıkarılan madenin 4 yıllık rezerv ömrü kaldı.

Kanadalı First Quantum Minerals şirketine bağlı olan Çayeli Bakır İşletmeleri’nin (ÇBİ) Genel Müdürü Ian Anderson, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Küresel ölçekte madencilik sektörünün kriz yaşadığına dikkat çeken Anderson, bakır ve metal fiyatlarına olan talebin global olarak ortaya çıkan bir durum olduğunu belirterek, "Küresel ölçekte gelecekte metal fiyatlarının iyileşeceğini bekliyoruz. Sektörümüz dışında dünyadaki ekonomik sıkıntıların gelişmesi ve ülkemizin de bundan etkilenmeden bu süreci atlatmasını bekliyoruz. Uzmanlar bakır fiyatlarının düşmesini dünya ekonomisinin iyi durumda olmaması olarak değerlendiriyor" dedi.

MADEN ARAMADAN OLUMLU SONUÇ ALINAMADI

1994 yılından bu yana Çayeli Bakır İşletmeleri’nde yıllık 1.2 milyon ton çıkarılan cevher rakamlarına ulaştıklarını ifade eden İan Anderson. maden arama faaliyetlerinden olumlu bir sonuç elde edemediklerini belirterek şunları söyledi: "Ruhsat sahamız içerisinde yeni maden sahaları arayışımız sürdürüyoruz, ancak bir sonuç elde edemedik. Önceliğimiz mevcut maden rezervinin verimini artırarak daha fazla üretim yapabilmek ve işletmenin ömrünü belirli bir süre daha uzatmaktır. Maden ömrünü uzatmak için gayret sarf ediyoruz. 4 yıl daha üretim yapabilir rezervimiz bulunuyor. Mevcut rezervin tamamına yakınını üretmeye ve işlemeye gayret edeceğiz."

ÇAYELİ BAKIR İŞLETMELERİ

1967 yılında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Rize’nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesi’nde yaptığı sondaj ve araştırmalar sonucu bakır ve çinko rezervi olduğunu belirledi. 1992 yılında Kanadalı Inmet Madencilik bünyesinde kurulan Çayeli Bakır İşletmeleri (ÇBİ) bölgede maden geliştirme ve tesis yapımı için çalışma başlattı. ÇBİ, 1994 yılında ilk kez bakır ve çinko konsantre üretimine başladı. 500 dolayında çalışanı ile yıllık ortalama 1 milyon ton bakır ve çinko rezervi çıkarılan madende 6 kilometre yol ağı ile yerin 600 metre altına inildi. 22 yılda 20 milyon 309 bin ton maden rezervi çıkarılan ÇBİ, 2013 yılında Kanadalı First Quantum Minerals şirketine devredildi.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 19 TÜMÜ
  • nail 8 yıl önce Şikayet Et
    92de değil 2013 devralmiş kanadalilar
    Cevapla
  • huri 8 yıl önce Şikayet Et
    Neden hep yabancı şirketler görev yapiyor. Nerde bizim muhendisler türk şirketleri kurulsun kendi topraklarimizda.
    Cevapla
  • be harfi. 8 yıl önce Şikayet Et
    ülkemizde bulunan bütün madenlerle ilgili detaylı araştırma yapılırsa iyi olur,özellikle şuan en değerli madenler araştırılırsa iyi olur.
    Cevapla
  • erol 8 yıl önce Şikayet Et
    beyler dünya bakır piyasasının yüzde doksanı bu adamların kontrolunde sen çıkarsan bile dünyaya satamazsın sattırmazlar yüzde ellibiri bizim kırkdokuzu onların bu iş böyle malesef
    Cevapla
  • erol 8 yıl önce Şikayet Et
    tespit edilen rezerv çok uzun yıllar daha bakır çıkar o kol artvin murgul bakır işletletmelerina kadar gidiyor kaç yıl daha çıkar tahmin edin ama işçi üçretleri yüksek diye zam vermek istemiyorlar grevler vardı bu yaz büyük ihtimal insanları korkutup maaşları düşürtmek istiyorlar orada bakır bitmezzzzz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR