Erdoğan 50 kişilik ‘Ekonomi Konseyi’ kuruyor

Cumhurbaşkanlığı, 35 sektör temsilcisi, 6 bakan ve tüm kurulların dahil olacağı 50 kişilik Ekonomi ve Dış Ticaret Konseyi kuruyor.

ABONE OL
GİRİŞ 26.02.2016 07:04 GÜNCELLEME 26.02.2016 09:05 EKONOMİ
Erdoğan 50 kişilik ‘Ekonomi Konseyi’ kuruyor
Erdoğan 50 kişilik ‘Ekonomi Konseyi’ kuruyor

Cumhurbaşkanlığı, 35 sektör temsilcisi, 6 bakan ve tüm kurulların dahil olacağı 50 kişilik Ekonomi ve Dış Ticaret Konseyi kuruyor. Ekonomiden sorumlu tüm bakanlıkların yer alacağı konsey 3 ayda bir toplanacak.

Cumhurbaşkanlığı ülke sorunlarının takibi ve çözüm üretilmesi için yeni bir çalışma stratejisi geliştirdi. Bu konudaki, ilk cumhurbaşkanlığı kararnamesi, “Ekonomi ve Dış Ticaret Konseyi” için hazırlandı. Cumhurbaşkanlığı’na bağlı ilk konseyde, 50 kişi olacak. Özel sektörü temsilen 35 ünlü isim belirlendi. Ekonomiyle ilgili tüm bakanlar ve kurumlar da konseyin üyesi sayılacak. 

35 KİŞİ BELİRLENDİ

Cumhurbaşkanlığı kadrosunun yeniden yapılanmasına paralel olarak, yeni birimlerin oluşturulması planlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile hayata geçirilecek ilk istişare konseyi, “Cumhurbaşkanlığı Ekonomi ve Dış Ticaret Konseyi” olacak. Bununla ilgili çalışmalar tamamlandı. Konseyin en önemli özelliği, reel sektörün temsilcilerinin ağırlıkta olması. Konseyin başkanı ve yönetim kadrosu da yine işadamları ve onların temsilcilerinden oluşacak. 50 kişilik konseyin 35 kişilik kadrosunda reel sektör temsilcileri bulunacak. Türkiye ve yurtdışında yatırım yapan büyük şirketlerin yöneticisi ve sektör temsilcilerinin isimlerinin belirlendiği belirtildi.

ERDOĞAN KATILABİLİR

Konseydeki ikinci halkada, ekonomiyle doğrudan ilgili bakanlar bulunacak. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılarının yanısıra ekonomi ve dış ticaretle ilgili kararlar alan tüm bakanlar konseyin üyesi sayılacak. Bunun için 6 bakan belirlendi. Konsey de BBDK ve Merkez Bankası gibi önemli kurulların başkanlarının yanısıra iki vali, iki büyük şehrin belediye başkanı da davet edilecek. Toplam 50 kişilik Ekonomi ve Dış Ticaret Konseayi üç ayda bir toplanacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, istediği zaman bu konseylere başkanlık edecek. Konsey, reel sektörün talepleri, sorunları ve genel ekonominin planlanmasıyla ilgili çalışmalar yapacak, kararlar alacak. Bu kararlar ve öncelikler üç ayda bir rapora dönüştürülecek. Alınan kararlar, hükümete tavsiye niteliğinde olacak. Uygulanmasına hükümet karar verecek. Ancak, Cumhurbaşkanı, bu konseyde alınan kararların hayata geçirilmesiyle ilgili takibi yapacak.

4 KONSEY  DAHA GELİYOR

CUMHURBAŞKANLIĞI’nda yapılan çalışmaya göre, aynı sistemle çalışacak 4 ayrı konsey daha kurulacak. Adalet, Enerji, Eğitim, Temel hak ve özgürlükler başlıklarında çalışma yapmak üzere 4 ayrı konsey daha kurulacak. Bu konseylerde 50 kişiden oluşacak ve ilgili konuların uzmanları ağırlık kadroyu oluşturacak. Temsili ağırlık sektörlerin sivil temsilcilerinden oluşacak. Üç ayda bir toplanacak bu konseylerde tavsiye kararları alacaklar ve cumhurbaşkanına rapor sunacaklar. Alınan kararların hayata geçirilmesi yine Cumhurbaşkanlığı Sekreteryası tarafından takip edilecek.

Nuray Babacan - Hürriyet

YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • kagan 8 yıl önce Şikayet Et
    ulkemize milletimize hayirli olur insallah hedef 2023 guclu bir turkiye icin tum milletimiz elele olmali
    Cevapla
  • Eyüp 8 yıl önce Şikayet Et
    Sn Cumhurbaskanım, acaba konseyde ilaç sektörü de olacak mı? zira yabancı firma dolu ve maalesef yerlilerden de aslında yerli olmayanlar var
    Cevapla
  • Mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Benimde nacizan bir fikrim var Türkiyede ta osmanlidan kalma icinden cikilmayan veraset ve tapu kanunu adli bir bakanlik sart cözülmesi gereken o kadar dava varki arap sacina dönmüs durumda bilenler bilir
    Cevapla
  • Sait 8 yıl önce Şikayet Et
    TÜSİAD'ın cumhurbaşkanlığı şubesi mi olacak? ekonominin başına kapitalistlerin kendilerini getirirseniz zaten olmayan zincirlerini iyice kırıp atarlar işçi işçi olmaktan çıkar iyice köleye döner.. ekonominin başında evlet olmalı ve amacını hiçbir zman gizlemeyen ve bunu kar maksimizasyonu şeklinde özetleyen, buna düşük ücret yüksek çalışma saatleri mantığıyla ulaşamaya çalışan bu kapitalistler amaçlarını geliştirmek için günde 11 saat çalışan işçiyi 15 saate 1300 olan asgari ücreti elinde olsa 100 liraya düşürür. bu yüzden bunların bu dizginlenemeyen arzularını ancak devlet dizginleyebilir. devletin başına hatta ekonominin başına kapitalistler asla getirilmemeli...
    Cevapla
  • Süper Kararlar 8 yıl önce Şikayet Et
    Çok beğendim atılımı. Başka gündemler bu tip şeylerin önüne geçmesin. Özellikle Eğitim ,Enerji ve Ekonomi den oluşan 50 şer kişileri takip edeceğim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR