50 milyar dolar için yeni paket!

Uluslararası sermayenin Türkiye'de daha fazla yatırım yapması için yeni bir paket hazırlığı başladı. Hedef 50 milyar dolar yatırım çekmek.

ABONE OL
GİRİŞ 05.04.2016 09:27 GÜNCELLEME 05.04.2016 09:27 EKONOMİ
50 milyar dolar için yeni paket!
50 milyar dolar için yeni paket!

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’ın koordinatörlüğündeki Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu, yabancı yatırımları çekebilmek için paket hazırlıyor. Hedef 50 milyar dolarlık yatırım çekmek.

Uluslararası sermayenin Türkiye’de daha fazla yatırım yapması için yeni bir paket hazırlığı başladı. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) koordinasyonda yürütülecek yeni paketin içeriği oluşturuluyor. Yılda 50 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım çekebilmek amacıyla yatırımcıya önemli destek ve kolaylıklar sunulacak. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele artarak sürecek. Öncelikli olarak hükümetin yatırımla ilgili 6 aylık reformları tamamlanacak. Bu kapsamda yatırımlarda bürokrasi azaltılırken, enerji sektörüne yönelik lisans ve ruhsat işlemleri kolaylaştırılacak. Sözleşmelerden alınan damga vergisinde yatırımcıların talebi karşılanacak. Şirket kuruluş ve tasfiye işlemleri kolaylaştırılırken, arsa maliyetlerini azaltacak yeni bir mekanizma kurulacak. Arazi envanterinin dijital ortama aktarılmasıyla birlikte elektronik ortamda yatırımcılar nerelerde yatırım arazisi olduğunu görebilecek.

HEDEF 50 MİLYAR DOLAR

Yabancı yatırımcının yargı ile ilgili talepleri de dikkate alınıyor. Bu kapsamda finans ve bilişim başta olmak üzere farklı sektörlere yönelik ihtisas mahkemeleri oluşturulacak. Yatırımcılar hükümetten demiryolu ulaşımının özel sektöre açılmasının sağlanmasını ve demiryollarının kullanımının etkinleştirilmesini de talep ediyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yeni paketin hedefi AB, Körfez ülkeleri ve ABD gibi finansman sorunu olmayan ülkelerdeki yatırımları daha fazla çekebilmek. Uluslararası doğrudan yatırımlar (UDY) 2015’te 1.7 trilyon dolar ile küresel finansal krizin yaşandığı 2008’den itibaren görülen en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Türkiye’ye 2015’te UDY girişleri de yüzde 32 artışla 16.6 milyar dolar oldu. Ekonomi yönetimi Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırımlardan aldığı payın yüzde 1 seviyesinden yüzde 3’e çıkarılmasını hedefliyor. Bu, yıllık 45-50 milyar dolarlık bir uluslararası doğrudan yatırımın çekilmesi anlamına geliyor.

YATIRIM ORTAMI İÇİN 6 AYLIK REFORM BAŞLIKLARI

-Yatırımlarda bürokrasinin azaltılması ve uluslararası doğrudan sermayenin çekilmesine yönelik tedbirlerin alınması,

-Enerji lisans ve ruhsat izin işlemlerinin kolaylaştırılması,

-Şirketlerin kuruluş ve tasfiye işlemlerinin daha da kolaylaştırılması,

-Endüstri ve Organize Sanayi Bölgelerinde, arsa maliyetlerini azaltacak yeni bir mekanizma kurulması,

-Organize Sanayi Bölgelerinde yetki karmaşasının ortadan kaldırılması,

-Yatırım Destek Ofislerinin kurumsal ve beşeri kapasitelerinin güçlendirilmesi,

-İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleştirme ve uygulama birliği sağlanması.

KAYNAK : Star
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR