String Ventures'ten 50 milyon dolarlık yatırım
String Ventures, şimdi de sektördeki en büyük “bağımsız ve kısıtlamasız” fon olmak için kolları sıvadı.
ABONE OLErken aşama teknoloji yatırım fonu, Temmuz 2016’daki ilk fon kapanışında 15 milyon dolar ile ve Mart 2017’deki son kapanışta ise 50 milyon dolarlık bir fonla teknoloji girişimlerine yatırım yapmayı hedefliyor.
Türkiye ve bölgede global oyuncu olabilecek startup’ları Silikon Vadisi’ne taşımak ve dünya çapında teknoloji şirketleri haline getirmek için düğmeye basan String Ventures, 2017 yılında 50 milyon dolarlık bir fona dönüşmeyi hedefliyor. Teknoloji dünyasının yakından tanıdığı iki isim olan Emrah Yalaz ve Can Saraçoğlu tarafından 2015 yılında, 2.5 milyon dolarlık bir fon olarak kurulan şirket, kuruluşundan bu yana geçen süreçte 9 yatırım yaptı ve yatırım portföyü iki kattan fazla değer kazandı. String Ventures şimdi de Haziran 2016’daki ilk fon kapanışında 15 milyon dolara ve Mart 2017’deki son kapanışta da 50 milyon dolarlık bir fona dönüşmeyi planlıyor.
EN BÜYÜK BAĞIMSIZ FON
Yatırım yaptığı startup’lara özellikle ürünleştirme, büyüme ve strateji üzerine mentorluk yapan String Ventures, Silikon Vadisi’nin önde gelen yatırımcıları ile ortak yatırım (co-investment) yapıyor ve hızla büyüyüp değerlenen portföy şirketlerini de çok büyük ve güçlü Vadi fonlarının önüne çıkartıyor. Erken aşama fonların sayısının önümüzdeki yıllarda önemli oranda artacağını belirten ancak erken aşama yatırım fon büyüklüklerinin çoğunun 20 milyon dolar civarında olduğuna dikkat çeken String Ventures Kurucu Ortağı Emrah Yalaz, “String Ventures’in 50 milyon dolarlık fonu ise erken aşamadaki en büyük fonlardan biri olacak. Hazine desteği sayesinde, bugün bir yatırım şirketi belli bir miktar serbest (private) yatırımcı bulduktan sonra, bulduğu toplam tutar kadar daha devlet destekli fonlardan yararlanabiliyor. Fakat bu fonlar büyük sınırlamalarla birlikte geliyor. Biz yazılım ve teknoloji konusunda yeteneğin dünyanın her yerinden geldiğini bildiğimiz için tamamen serbest (private) parayı hedefliyoruz. Bu nedenle, String Ventures sektördeki en büyük ‘bağımsız ve kısıtlamasız’ fon olacak. Bu sayede Silikon Vadisi ve Berlin gibi gelişmiş pazarlarda da yatırım yapabilmeyi hedefliyoruz” dedi.
BİR STARTUP'TA NE ARANIYOR?
String Ventures, kısa vadede çok süratli büyüyebilecek statup’lara yatırım yapıyor. Önce takıma bakılıyor, dünya çapında teknolojik ürün geliştirme yetisine sahip bir kurucu ortak ve onu tamamlayan bir pazarlamacı (Hustler) ya da tasarımcı var mı? String Ventures için ideal takımlar 2-3 kişiden oluşuyor. Tek kuruculara yatırım yapmayan fon, kurucu ortakların iş süreçlerinde birbirlerini tamamlamaları ve uzunca bir süredir birbirlerini tanıyor olmalarına önem veriyor. Pazar tarafında ise büyüyen veya değişen, ideal olarak teknolojik değişimden henüz etkilenmemiş olan girişimler tercih ediliyor. 2015 yılında 2.5 milyon dolarlık bir fon olarak kurulduklarını ve kuruluşundan bu yana geçen süreçte İsrail ekosistemine satışı gerçekleştirilen ilk Türk teknoloji girişimi olan FlightRecorder’ın da aralarında bulunduğu 9 şirkete yatırım gerçekleştirdiklerini hatırlatan String Ventures Kurucu Ortağı Can Saraçoğlu, “Toplam 9 yatırım yaptık ve bir yaşından büyük portföyümüz 2.4 kat değer kazandı. String Ventures’in amacı Türkiye ve bölgede global oyuncu olabilecek startup’lara yatırım yapıp onları Silikon Vadisi’ne taşımak ve dünya çapında teknoloji şirketleri haline gelmelerine destek olmak. String Ventures’in yatırım yaptığı 7 girişim halihazırda Silikon Vadisi’nde faaliyet gösteriyor” diye belirtti.